Quantcast

Barų ir kavinių asociacijos vadovas: pasitikėjimo iš Vyriausybės nesulaukėme

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos (LBKA) prezidentas Raimondas Pranka sako teigiamai vertinąs Vilniaus miesto savivaldybės paskelbtus atnaujintus reikalavimus ir rekomendacijas maitinimo įstaigoms. Jis taip pat pabrėžia, kad jaučia pasitikėjimą iš savivaldybės, ko nesulaukė iš Vyriausybės.

„(Naujus reikalavimus – ELTA) vertiname labai puikiai, nes labai ilgai derėjomės ir tarėmės, sprendėme, ką daryti, kad viskas būtų logiška ir normalu. Tų pačių rekomendacijų ir taisyklių mes laikėmės ir anksčiau, tai yra mūsų pačių pasiūlymai, tik jie yra šiek tiek pakoreguoti. Esminis skirtumas yra tai, kad mes pasirašėme susitarimą, jog būsime atsakingi“, – Eltai sakė R. Pranka.

„Dabar jokių perteklinių ribojimų ir taisyklių nematome. (...) Visi jie yra reikalingi, kad žmonės saugiau jaustųsi. Taip pat jaučiame pasitikėjimą iš savivaldybės mumis kaip verslininkais, ko nėra iš Vyriausybės“, – pridūrė jis.

Anot R. Prankos, sugriežtinti lankytojų kontrolę baruose ir kitose maitinimo įstaigose buvo prašyta ir anksčiau, tačiau asociacijų prašymams Vyriausybė liko kurčia.

„Esmė ta, kad mes patys prašėme didesnės kontrolės, nes yra barų, kurie iki šiol netgi rekomendacijų nesilaikė. Visos jos išlieka tos pačios, bet svarbu tai, kad atsirado susitarimas. Kadangi, būdavo, žmonės apsisuka ir eina ten, kur nesilaikoma taisyklių, nes nenori nei temperatūros matuotis, nei registruotis. Taigi vieni sąžiningai dirba, o kiti ne, tai mes patys prašėme, kad atsirastų privaloma registracija, mėnesį prašėme Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), bet su savivaldybe ėjo geriau susitarti“, – Eltai teigė jis.

Pasak LBKA prezidento, visos su Vilniaus miesto savivaldybe sutarties nepasirašiusios įstaigos bus tikrinamos akyliau.

„Bus informacinė sistema, kurioje bus matyti tie barai, kurie pasirašė sutartis ir kurie įsipareigojo laikytis taisyklių. O tie, kurie nebus pasirašę susitarimo ar nesilaikys taisyklių, jie nebus (toje sistemoje – ELTA) arba bus atskirai rodomi. (Vilniaus miesto savivaldybė – ELTA) niekam nedraudžia dirbti, bet, natūralu, nepasirašę susitarimo bus labiau prižiūrimi“, – sakė R. Pranka.

Sekmadienį Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad viešojo maitinimo įstaigos įsipareigoja, kad, pavyzdžiui, eilėse ir prie baro prekystalio bus laikomasi 1 metro atstumo, kaukės bus dėvimos nuolat patalpose ir kieme, išskyrus, kai sėdima prie stalo, prie kurio valgoma ir geriama, ar rūkoma tam skirtose ir specialiai pažymėtose vietose; gėrimai gali būti vartojami tik baro zonoje – iki 2 metrų nuo baro prekystalio spinduliu arba sėdint prie stalų; sėdimos vietos valgymui ir gėrimams vartoti turi būti zonomis atskirtos nuo šokiams skirtos erdvės ir pan.

Taip pat būtinas rankų dezinfekavimas prie įėjimo, prie baro ir tualetuose; „One-in-one-out“ (vienas išeinantis – vienas įeinantis) principo taikymas prie įėjimo durų, kai patalpos užpildytos; rekomenduojamas lankytojų kūno temperatūros matavimas prie įėjimo durų ar patalpų viduje (priklausomai nuo renginio pobūdžio), neįleidžiant tų, kurių kūno temperatūra viršija NVSC rekomenduotą normą; lankytojų registravimas prie įėjimo ar viduje, išsaugant kiekvieno lankytojo mobiliojo telefono numerį 21 dieną, o židinio atsiradimo atveju pateikiant visų tos paros lankytojų mobiliųjų telefonų numerių išklotinę NVSC.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių