Quantcast

Bankines operacijas e. parašu patvirtina kas dešimta įmonė

  • Teksto dydis:

Elektroninės bankininkystės paslaugomis besinaudojančios įmonės vykdomas operacijas vis dažniau patvirtina e. parašu. „Danske Bank“ skaičiuoja, kad per metus tokių įmonių dalis išaugo du kartus – šiuo metu banko elektroniniuose kanaluose e. parašu naudojasi kas dešimta įmonė. Viena bendrovė per mėnesį e. parašu vidutiniškai pasirašo 6 operacijas.

„E. parašas suteikia verslo klientams galimybę efektyviau tvarkyti kasdienius finansinius reikalus, nes naudojantis tuo pačiu e. parašo sertifikatu galima atlikti reikalingas operacijas visų komercinių bankų elektroninės bankininkystės sistemose. Kitaip tariant, e. parašu besinaudojančiam įmonės atstovui nereikia įsigyti kiekvieno banko, kuriame turi sąskaitas, elektroninio autentifikavimo priemonių. O šiuolaikiniams vadovams, biure praleidžiantiems itin mažai laiko, mobiliojo e. parašo naudojimas tampa tiesiog neišvengiamas“, – sako Benas Bagdonas, „Danske Bank“ Produktų ir kanalų plėtros departamento direktorius.

Pasak jo, per praėjusius metus „Danske Bank“ elektroniniuose kanaluose vykdomas operacijas e. parašu patvirtinančių įmonių dalis išaugo nuo 5 iki 10 proc. O jų pasirašytų operacijų skaičius ūgtelėjo net 130 proc. E. parašu įmonės dažniausiai patvirtina kasdienius mokėjimų pavedimus. Daugiau kaip 90 proc. e. parašu tvirtinamų mokėjimo operacijų sudaro pavedimai Lietuvoje, vidiniai pavedimai banko viduje ir e. prekybos atsiskaitymo (bank link) operacijos.

Elektroninės bankininkystės sistemoje įmonės taip pat teikia prašymus, sudaro ar keičia tam tikrų produktų sandorius. Taip pat – pasirašo ir bankui pateikia sutartis, periodinės finansinės atskaitomybės dokumentus, dokumentų rinkinius, reikalingus kreditavimo paslaugoms gauti, ir pan.

„Bankų paslaugos sparčiai keliasi į elektroninę erdvę, o įmonių vadovai ir kiti įgalioti darbuotojai greitai pajunta, kad jos yra patogesnės ir efektyvesnės nei kelionė į banko skyrių. Tai padeda jiems sutaupyti laiko, išvengti popierinių dokumentų pristatymo kaštų“, – sako B. Bagdonas.

Jis prognozuoja, kad ateityje matysime dar spartesnį e. parašo vartotojų skaičiaus augimą. Jį lems ne tik privataus sektoriaus, bet ir paslaugų teikėjų nuolat plečiamas viešojo ir privataus sektoriaus teikiamų elektroninių paslaugų spektras. Tarp jų – galimybė deklaruoti turtą ir pajamas, įregistruoti įmonę, pateikti finansinės atskaitomybės dokumentus, atlikti procedūras, susijusias su darbuotojų socialiniu draudimu, ir kitus procesus, kurie anksčiau buvo įmanomi tik ranka pasirašant dokumentus ir uždedant įmonės antspaudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių