Quantcast

Bankai aptekę pinigais

Šalies komerciniai bankai turi labai daug laisvų lėšų, todėl pigina indėlius, bet nenori skolinti Vyriausybei, kaip sako Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

LB vadovo teigimu, Lietuvoje veikiančių komercinių bankų likvidumas yra labai aukštas. Teigiama, kad tam įtakos turėjo Europos centrinio banko atviros rinkos operacijos, per kurias jis į rinką įliejo didelį kiekį pinigų.

"Bankai aptekę pinigais. Kredo ištekliai yra labai atpigę ir natūraliai dėl to pinga indėliai – bankams neapsimoka brangiau skolintis vietos rinkose", – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete sakė V.Vasiliauskas. Tačiau laisvų pinigų bankai nenori investuoti ilgam laikotarpiui. Pasak LB vadovo, bankus labiau domina trumpo laikotarpio Vyriausybės vertybiniai popieriai. O Vyriausybė nori skolintis ilgesniam laikotarpiui – penkeriems metams ir net ilgiau. "Bankai sutinka skolinti 1–3 metams, bet ne ilgiau kaip 5 metų laikotarpiui", – sakė V.Vasiliauskas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas įspėjo, kad jeigu bankai skolins Vyriausybei, verslas gali likti be kredito išteklių. Tačiau konservatorius Rytas Kupčinskas siūlo susidariusią padėtį vertinti rimčiau.

"Jeigu vieni turi daug pinigų, o kitiems trūksta, vadinasi, yra šiokių tokių nukrypimų ir sistemą reikia subalansuoti. Vartojimas šalyje sumažėjęs, ekonominis šešėlis klesti, korupcija nesuvaldyta. Finansiniu požiūriu reikia išmintingos analizės ir požiūrio", – teigė R.Kupčinskas.


Mažina indėlių palūkanas

Mažinti indėlių palūkanas Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai pradėjo balandžio pabaigoje. Kaip buvo skelbta anksčiau, SEB bankas nuo birželio 7 d. kaupiamųjų indėlių litais ir eurais palūkanas sumažins 0,1–0,3 procentinio punkto, iki 0,2–0,5 proc. DNB bankas terminuotųjų indėlių palūkanas gegužės 10 d. sumažino iki 1,2 proc. už indėlius litais privatiems klientams ir 1 proc. – verslo klientams. Indėlių palūkanas litais ir kitomis valiutomis balandžio pabaigoje pakeitė ir "Swedbank" – už 3, 6 ir 12 mėnesių terminuotuosius indėlius litais dabar mokama atitinkamai 0,5 proc., 0,7 proc. ir 1,1 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių