Quantcast

Baltijos šalių smulkios ir vidutinės įmonės įvertino „Brexit“: kokių padarinių sulauks verslas?

  • Teksto dydis:

Metų pradžioje Jungtinei Karalystei galutinai palikus Europos Sąjungą, viena iš dešimties Baltijos šalių smulkių ir vidutinių įmonių (SVĮ) prognozuoja neigiamą „Brexit“ poveikį jų veiklai, rodo „Luminor“ banko 2020 metų gruodžio mėnesį atlikta apklausa.

Pasak banko, dažniau įmonės „Brexit“ pasekmes vertino neutraliai – taip mano 33 proc. Latvijoje, 26 proc. Estijoje ir 46 proc. Lietuvoje apklaustų vadovų.

Pasak „Luminor“, palyginti su tyrimu, atliktu 2019 metais, prieš pat „Brexit“ Estijos ir Latvijos SVĮ vadovai tapo optimistiškesni. Jei 2019 metais 27 proc. Latvijos ir 18 proc. Estijos smulkaus ir vidutinio verslo atstovų jaudinosi dėl galimo neigiamo „Brexit“ poveikio verslui, tai paskutinės apklausos metu tokių įmonių buvo žymiai mažiau – 9 proc. ir 8 proc. atitinkamai. Lietuvos verslininkų nuomonė keitėsi nežymiai, tačiau neigiamų vertinimų taip pat mažėjo – „Brexit“ 2019 metais neigiamai vertino 16 proc., o 2020 metais – 12 proc. apklausos dalyvių.

„Pastebėjome, kad artėjant Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos dienai, smulkaus ir vidutinio verslo prognozės 2020 metų gruodžio mėnesį tapo neutralesnės. Tačiau plėsti veiklos šiais metais neketina beveik trečdalis apklaustų įmonių Lietuvoje ir Latvijoje, daugiau nei pusė Estijoje“, – teigė „Luminor“ banko Verslo klientų skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas.

65 proc. Estijos, 56 proc. Latvijos ir 39 proc. Lietuvos SVĮ vadovų nurodė, kad jų verslo „Brexit“ nepaveiks, nes įmonė Jungtinėje Karalystėje veiklos neplėtoja. Daugiau nei pusė Baltijos šalyse apklaustų SVĮ teigia verslo 2021 metais plėsti neketiną dėl pasaulinių įvykių pasekmių nenuspėjamumo – tarp jų ir „Brexit“.

Remiantis 2020 metų apklausa, COVID-19 pandemija šiuo metu verslui kelia daugiau neaiškumų nei „Brexit“. Net 67 proc. Lietuvos, 52 proc. Latvijos ir 48 proc. Estijos SVĮ atstovų mano, kad užsitęsę ribojimai, susiję su pandemija, neigiamai paveiks jų verslo tvarumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių