Quantcast

Baigiantis „Lifosos“ administravimo sutarčiai, jos akcininkai viešės Finansų ministerijoje

Baigiantis Finansų ministerijos ir sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ laikinosios administratorės sutarčiai, į Lietuvą susitikti su Vyriausybės atstovais atvyksta vienintelės jos akcininkės „EuroChem Europe“, siejamos su Kremliui artimu Rusijos oligarchu Andrejumi Melničenka, atstovai.

Dėl šių ryšių „Lifosa“ pernai buvo įtraukta į sankcionuojamų įmonių sąrašą, įmonei gegužę paskirtas administratorius.

Finansų viceministras Gediminas Norkūnas BNS patvirtino, kad „EuroChem Europe“ atstovų susitikimas su juo suplanuotas penktadienį.

„Taip, galiu patvirtinti, kad jų prašymu rytoj mes susitinkame Finansų ministerijos patalpose“, – ketvirtadienį sakė G. Norkūnas.

Pasak jo, susitikimo darbotvarkė nedetalizuota, nurodyta tik tiek, kad pokalbis bus apie „Lifosą“.

„Susitikimo tikslas – kalbėti apie „Lifosą“, taškas. Nebuvo kažkokių tai išskirtinių aliuzijų ar bandymų įvardinti papunkčiui kokia yra darbotvarkė“, – teigė G. Norkūnas.

Paklaustas, ar gamyklą valdančios įmonės akcininko atstovai atvyksta tartis dėl laikinosios administratorės „Lifosai“, finansų viceministras susitikimo tikslo taip neįvardijo: „Aš neįvardinčiau, kad tartis dėl administratoriaus“.

Susitikimo tikslas – kalbėti apie „Lifosą“, taškas. Nebuvo kažkokių tai išskirtinių aliuzijų ar bandymų įvardinti papunkčiui kokia yra darbotvarkė.

Sprendžia, ar pratęsti administravimą

Ministerijos sutartis su dabartine „Lifosos“ administratore bendrove „Finance Guru“, kuri dirba kartu su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, galioja iki gegužės 23 dienos.

Ar ji bus reikalinga toliau, ministerija spręs gavusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vertinimą.

G. Norkūnas sakė nujaučiantis, dėl ko pasikalbėti atvyksta „EuroChem Europe“ atstovai, bet tvirtino plačiau susitikimo nekomentuosiantis, kol sprendžiama, kaip ateityje bus valdoma gamykla.

„Tikrai ne tas laikas, ne tas etapas, kad galėčiau kažką komentuoti. Aš galiu nuspėti iš jų raštų, iš laiko galiu nuspėti susitikimo temas, galiu bandyti atspėti jų poziciją, bet tikrai šių dalykų nekomentuosiu ir po susitikimo lygiai taip pat nekomentuosim, nes tai yra proceso dalis, susijusi su mūsų apsisprendimu dėl tolesnių veiksmų „Lifosos“ atžvilgiu“, – kalbėjo viceministras.

Laikinosios „Lifosos“ administratorės įgaliotasis atstovas Rimvydas Vaštakas trečiadienį teigė, kad įmonė turėtų ir toliau būti administruojama.

Bendrovė anksčiau ne kartą teigė, kad jos veiklą trikdo su Vakarų sankcijomis susijęs finansinių operacijų tikrinimas bankuose, dėl kurių strigo žaliavų tiekimas, prarandami trąšų pirkėjai tarptautinėse rinkose, o kovą dėl šių priežasčių „Lietuvos geležinkeliai“ laikinai sustabdė žaliavų ir produkcijos pervežimą tarp gamyklos ir Klaipėdos uosto.

Pernai lapkritį „EuroChem Group“ pranešė, jog bendradarbiaujant su įmonės laikinąja administratore buvo panaikinti kai kurie tiekimo apribojimai tam, kad laikinai veiklą sustabdžiusi „Lifosa“ galėtų atnaujinti dalį gamybos.

Bylos teismuose

„Lifosa“ su FNTT iki šiol bylinėjasi, ar ji teisėtai įtraukta į sankcionuojamų įmonių sąrašą, o su ministerija – dėl laikinosios administratorės skyrimo teisėtumo.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“ (dabar „EuroChem Europe“), kurios 90 proc. priklauso Andrejaus Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

Kremliui artimas oligarchas A. Melničenka į Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąrašą įtrauktas pernai, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, tačiau kovo 9-ąją jis atsistatydino iš bendrovės direktorių valdybos, o visas teises į „EuroChem Group“ valdymą perleido žmonai Aleksandrai.

Ji pernai birželio pradžioje taip pat buvo įtraukta į sankcionuojamų asmenų sąrašą.

A. Melničenka pernai gegužę kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo Bendrąjį teismą ir prašo panaikinti sprendimą taikyti jam sankcijas, rugpjūtį jo pavyzdžiu pasekė ir sutuoktinė.

Ji, be kita ko, teismui nurodė, jog sprendimas galėjo būti priimtas remiantis klaidingais vertinimais, moteriai nebuvo užtikrinta teisė būti išklausytai, o tai  pažeidžia kitas jos, kaip Bendrijos pilietės (Serbijoje gimusi A. Melničenka turi Kroatijos pilietybę – BNS) teises.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių