Quantcast

Taivanas planuoja investuoti į Lietuvos vaikų skaitmeninį raštingumą

  • Teksto dydis:

Taivanas planuoja investuoti į Lietuvos vaikų skaitmeninį raštingumą – tai numato Lietuvos Inovacijų agentūros ir Taivano atstovų trečiadienį Vilniuje pasirašytas ketinimų protokolas. Pasirašyme dalyvavo Taivano skaitmeninių reikalų ministrė Audrey Tang (Odri Tang).

„Bendradarbiavimas su partneriais iš Taivano vis labiau įgauna pagreitį. Dabar ne tik siūlome savo įmonių paslaugas Taivano rinkai, bet ir kartu investuojame į mūsų šalies ateitį – vaikų skaitmeninio raštingumo didinimą ir informatikos pagrindų stiprinimą. Didžiausia tokių susitikimų nauda yra ta, kad jie leidžia efektyviai išsigryninti sritis, kurios abiem pusėms atrodo perspektyviausios ir patraukliausios“, – pranešime sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Kaip pranešė ministerija, norima, kad visi vaikai Lietuvoje įgytų skaitmeninių ir informatikos įgūdžių, nepaisant lyties, lokacijos ir socioekonominės situacijos.

„Galime pasidžiaugti Lietuvos novatoriais ir iniciatyva „Vedliai“, tai lietuvių EdTechas, kompanija, kuri padeda mokytojams mokyti, kad jie įgautų įgūdžių vėliau padėti vaikams naudoti technologijas savo ugdyme. Šiandien džiugi diena ir dėl to, kad ši lietuviška kompanija atsiveria į pasaulį ir Taivano fondas investuoja į šią kompaniją“, – per spaudos konferenciją sakė A. Armonaitė.

Pasak ministrės, taivaniečių fondas į lietuvių startuolį investuoja 250 tūkst. eurų.

„Kol kas tai nedidelė, bet kompanijai reikšminga investicija. Šitas startuolis turi visus šansus globaliai rinkai, investuoja į juos taivaniečių partneriai, tai padės Lietuvoje didinti mastą, bet aš neabejoju, kad ir plačiau išeiti į tarptautinius vandenis“, – kalbėjo A. Armonaitė.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Taivano skaitmeninių reikalų ministrė A. Tang spaudos konferencijoje pabrėžė būtinybę jaunus žmones įgalinti tapti skaitmeninių technologijų kūrėjais, o ne tik vartotojais.

„Mūsų pagrindinė idėja yra skaitmeninis atsparumas visiems, nieko nepaliekant nuošalyje. Prieš tapdama kabineto nare aš buvau Taivano pagrindinio išsilavinimo programos komitete ir jame mes nusprendėme skaitmeninį raštingumą, žiniasklaidos raštingumą pakeisti kompetencijomis“, – per spaudos konferenciją sakė A. Tang.

Tikimės, kad Taivano ir mūsų partnerystė padės įtraukti dar maždaug 50 tūkstančių 1–8 klasių moksleivių Lietuvos regionuose ir taip padidinti prieigą bei informatikos įgūdžių pasiekiamumą.

„Raštingumas – kai tu skaitai, kai tu vartoji, o kompetencija – kai kuri kartu su pasauliu. Ir mes nuoširdžiai tikime, kad tik demokratinėse visuomenėse įgalinant jaunimą dalyvauti demokratiniame procese, sudarant galimybes kurti piliečių žiniasklaidos turinį kartu su profesionalia žurnalistika, mes galime sukurti jiems sąlygas tapti pasaulinio interneto piliečiais“, – kalbėjo A. Tang.

Trečiadienį pasirašytas protokolas taip pat numato keitimąsi talentais, stažuočių programas – tai sudarys galimybes jauniems specialistams įgyti tarptautinės patirties pirmaujančiose technologijų inovacijų įmonėse.

Tai įgyvendinti padeda programa „Vedliai“, kuria naudodamiesi mokytojai jungia kasdienes pamokas su inovatyviomis, kūrybinės informatikos praktikomis: virtualia realybe, 3D modeliavimu, dirbtiniu intelektu ir kitomis. Ši programa iki šiol įtraukė 4,6 tūkstančio pradinių klasių mokytojų bei per 80 tūkstančių vaikų iš 570 Lietuvos mokyklų.

„Tikimės, kad Taivano ir mūsų partnerystė padės įtraukti dar maždaug 50 tūkstančių 1–8 klasių moksleivių Lietuvos regionuose ir taip padidinti prieigą bei informatikos įgūdžių pasiekiamumą iki 50 proc. šios amžiaus grupės moksleivių visoje Lietuvoje“, – sako „Vedlių“ įkūrėja ir vadovė Monika Katkutė-Gelžinė.

Kaip pranešė ministerija, A. Armonaitė ir A. Tang susitikime daugiausia dėmesio skyrė bendrų projektų įgyvendinimui skaitmeninio raštingumo ugdymo, finansinių technologijų ir inovacijų viešajame sektoriuje, skaitmeninimo srityse.

Susitikimo metu aptarta pažanga vykdant ankstesnius susitarimus ir Lietuvos bei Taivano galimybės dalyvauti trišaliuose projektuose, pavyzdžiui, diegiant pažangiąsias informacinių ir ryšių technologijas trečiosiose šalyse ar įgyvendinant kitus projektus.

Ministrės teigimu, vienas trišalio bendradarbiavimo pavyzdžių galėtų būti nuo karo nukentėjusios Ukrainos atstatymas: Lietuva turi daugiau patirties veikti šios šalies statybų sektoriuje, geriau pažįsta rinką, o Taivanas galėtų padėti Ukrainai diegti kompiuterinę įrangą, skaitmenizuoti viešąjį sektorių.

Pernai lapkritį Lietuvos lazerių įmonė „Litilit“ pritraukė 3,5 mln. eurų iš Taivano rizikos kapitalo fondo „Taiwania Capital“. Tai pirmoji šio fondo investicija Vidurio ir Rytų Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O paskui mes

O paskui mes portretas
Investuosim į klonus.

Transvestitas

Transvestitas portretas
skaitmeniškai darzelinukus į šviesų socializmo rytojų nuves kaip vaivorykštė suspindedams ant Gedimino kalno bokšto liekanų ........

Vaiku

Vaiku portretas
pasakėlės apie laimę ..........
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių