Quantcast

A. Armonaitė pakvietė „Microsoft“ plėstis Lietuvoje: susidomėjo viešuoju šalies sektoriumi

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė penktadienį pakvietė JAV technologijų milžinę „Microsoft“ plėsti veiklą Lietuvoje.

Pasak jos, yra daug galimybių verslui ir viešajam sektoriui dirbti kartu diegiant naujoves, o „Microsoft“ savo patirtimi galėtų prisidėti stiprinant šalies technologinį potencialą.

„Microsoft“ domina bendradarbiavimas su viešuoju sektoriumi, kalbant apie skaitmenizaciją, skaitmeninius įgūdžius ir jų plėtrą. (...) Įmonę sudomino Lietuvos paskutiniai sprendimai skaitmenos srityje, tokias teisines bazes turi nedaug šalių“, – BNS penktadienį sakė A. Armonaitė.

Pasak jos, neseniai Seimo priimtas įstatymas leis diversifikuoti duomenų laikymą tiek valstybiniuose duomenų centruose, tiek privačiuose, tiek debesijoje, be to, Lietuva žinoma dėl savo skaitmeninės ambasados – ji saugo duomenis ne tik šalyje, bet ir saugioje vietoje Briuselyje.

„Kalbėjome daugiau apie paslaugas ir bendradarbiavimą, tačiau jei kompanija turi vis daugiau projektų toje šalyje, natūralu, ji gali norėti sutvirtinti ir savo buvimą instituciškai“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos. iš „Microsoft“ tikimasi pagalbos saugiai pereinant prie debesijos technologijų, taip pat įžvalgų ir pasidalinimo patirtimi kuriant duomenų klasifikavimo reglamentą, įvertinant juos pagal jautrumą bei poveikį veiklai ir visuomenei.

„Microsoft“ rodo interesą bendrauti su mūsų viešuoju sektoriumi, kad turėtume daugiau išmanių sprendimų ir kad jiems besikeičiant neatsiliktume, o kaip tik būtume priekyje.

„Konkrečiai apie „Microsoft“ dalyvavimą debesijoje ar privačiuose duomenų centruose nebuvo kalbama, dar yra anksti apie tai kalbėti. Tačiau „Microsoft“ turi įmonių projektų su Estijos vyriausybe, Ekonomikos ministerija, viešojo sektoriaus darbuotojų skaitmeninių įgūdžių tobulinimas ir dirbtinio intelekto pritaikymas viešosiose paslaugose, partnerystė su įvairiomis viešosiomis institucijomis, ar tai policija, ar kitos“, – sakė A. Armonaitė.

„Reikia dar detalesnių diskusijų, bet iš esmės „Microsoft“ rodo interesą bendrauti su mūsų viešuoju sektoriumi, kad turėtume daugiau išmanių sprendimų ir kad jiems besikeičiant neatsiliktume, o kaip tik būtume priekyje“, – kalbėjo ji.

Ministrė „Microsoft“ atstovams taip pat pristatė Lietuvoje įgyvendinamas reformas informacinių išteklių, atvirų duomenų ir skaitmeninių viešųjų paslaugų srityse.

Seimui priėmus Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymą, buvo panaikinti ankstesni apribojimai naudotis ne tik valstybiniais, bet ir komerciniais duomenų centrais ir debesijos technologijomis. Lietuva, be to, planuoja sukurti  informacinių sistemų avarinio atkūrimo aplinką.

Pirmaujanti pasaulyje JAV informacinių technologijų korporacija „Microsoft“ veiklą Lietuvoje pradėjo 2002 metais, šiuo metu čia dirba septyniolika darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių