Quantcast

Nuspręsta nuo kitų metų didinti pelno mokestį bankams

Nuo 2020 metų sausio penkiais procentiniais punktais – nuo 15 iki 20 proc. – didėja bankų ir kredito unijų pelno apmokestinimas.

Didesnį 20 proc. mokesčio tarifas bus taikomas didesniam nei 2 mln. eurų pelnui. Šiuo metu juridinių asmenų, įskaitant bankus, pelno mokestis yra 15 proc.

Seimas antradienį priėmė daug diskusijų sukėlusį Pelno mokesčio įstatymo pataisą: už balsavo 90 Seimo narių, prieš – 15, o susilaikė 21. 

Tačiau mokestis galios tik apskaičiuojant 2020-2022 metų pelno mokestį – taip numatyta priimtame įstatyme.

Biudžeto ir finansų komiteto narė Gintarė Skaistė mano, kad didesnis mokestis nepaskatins konkurencijos bankų sektoriuje, o „gal ją ir sumažins“. 

Liberalas Simonas Gentvilas pranešė, kad sprendimą skųs Konstituciniam Teismui.

Seimas atmetė konservatoriaus Mykolo Majausko siūlymą pelno mokestį padidinti nuo 2020 metų liepos. 

Ir pataisų iniciatoriai, ir opozicija sako, kad bankai turi rezervų didesniam pelno mokesčiui sumokėti. 

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad bankų pelno mokestį padidinus iki 20 proc., į biudžetą papildomai būtų surinkta apie 20 mln. eurų pajamų.

Konservatorius Edmundas Pupinis abejojo, ar planuotas įplaukas pavyks surinkti.

„Šakėmis ant vandens rašyti tie 20 mln. eurų. Iš tikrųjų bankai galės darys tam tikrus atidėjimus į rezervus ir džiaugtis čia niekuo negalima“, – aiškino E. Pupinis.  

Anksčiau valdantieji siūlė apmokestinti didesnį nei 2 mln. eurų vertės bankų turtą, tačiau Seimo pasamdytiems ekspertams sukritikavus siūlymą, šios idėjos atsisakyta.

Pernai Lietuvos bankai uždirbo 334,5 mln. eurų nekonsoliduoto grynojo pelno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių