Quantcast

Apriboti naminių paukščių galimybę laisvai judėti lauke privaloma visiems paukščių laikytojams

  • Teksto dydis:

Lietuvoje nustačius pirmą naminių paukščių užsikrėtimo atvejį ūkyje Kaune, apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke yra privaloma visiems šalies paukščių laikytojams, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Naminius paukščius galima išleisti tik į iš visų pusių aptvertas teritorijas, nesusisiekiančias su natūraliais ar dirbtiniais vandens telkiniais. Be to, jie negali būti girdomi paviršinių vandens telkinių vandeniu. Naminių paukščių girdyklos ir pašaras turi būti laikomi po stogu arba paukščių laikymo patalpose, kad nebūtų pasiekiami laukiniams paukščiams, kurie yra pagrindiniai paukščių gripo virusio platintojai.

VMVT atkreipia dėmesį, kad iki kol baigsis paukščių gripo viruso plitimo grėsmė, VMVT inspektoriai kontroliuos ir tikrins ūkius, kaip juose užtikrinamas biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimas. Padėti paukščių augintojams ir laikytojams tinkamai užtikrinti nustatytų reikalavimų įgyvendinimą ir apsisaugoti nuo paukščių gripo viruso bus siekiama inspektorių konsultacijomis bei patarimais.

Praėjusią savaitę nedideliame naminių paukščių ūkyje Kaune buvo patvirtintas didelio patogeniškumo, t. y. H5N8 potipio, paukščių gripo atvejis.

Nors Lietuvą pasiekusio paukščių gripo atmaina žmonėms nepavojinga, užkratui patekus į komercinius ūkius, privalomas masinis paukščių gaišinimas ir dėl to patiriama didelių ekonominių nuostolių. Europos Komisijos nurodymu, patvirtinus užsikrėtimo atvejį net ir nedideliame ūkyje, aplink ligos židinį nustatomos 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonos, kuriose taikomi įvairūs gyvūnų ir produkcijos judėjimo apribojimai. Todėl kiekvienas paukščių laikytojas tiesiogiai atsakingas už savo paukščių sveikatą ir tinkamą jų laikymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Debilai

Debilai portretas
Dar žvirblius į narvus sukiškit, o karvelius visai į kaliūzę!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių