Quantcast

Aplinkos ministerija: siūloma, kad nuo 2023 metų visi viešieji pirkimai būtų žalieji

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija parengė nutarimą dėl žaliųjų pirkimų tikslų nustatymo ir jų įgyvendinimo, pagal kurį numatoma iki šių metų pabaigos žaliųjų pirkimų krepšelį padidinti iki ne mažiau kaip 30 proc. visų viešųjų pirkimų vertės, 2022 metais – 60 proc., o po dvejų metų valstybinės įstaigos visas prekes, paslaugas ir darbus turės įsigyti tik šiuo būdu.

„Dabartinė Vyriausybė užsibrėžusi tapti neutralia klimatui. Valstybė yra vienas didžiausių paslaugų, rangos ir prekių pirkėjų šalyje. Pakeldama savo pirkimų standartą, valstybė iš esmės gali paskatinti ekologiškų prekių pasiūlos proveržį, antrinių žaliavų panaudojimą renkantis produktus ir statyboje, socialiai tvarias paslaugas“, – pranešime sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Aplinkos ministerija nurodo, kad Viešųjų pirkimų tarnyba turės tapti žaliųjų pirkimų kompetencijų centru, skirti daugiau dėmesio įstaigų, įmonių informavimui ir konsultavimui žaliųjų pirkimų klausimais, stebėti ir vertinti padarytą pažangą bei apie tai informuoti Vyriausybę.

Aplinkos ministerija antrą šių metų ketvirtį turės parengti ir patvirtinti Žaliųjų viešųjų pirkimų įgyvendinimo 2021–2025 metų priemonių planą, kuriame bus numatyti konkretūs žingsniai stiprinant perkančiųjų organizacijų gebėjimus, vykdant stebėseną, tobulinant teisės aktus.

2019 metais viešieji pirkimai sudarė apie 13 proc. Lietuvos BVP ir daugiau kaip trečdalį bendrų valdžios institucijų išlaidų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių