Quantcast

Apklausa: darbo rinkoje su diskriminacija susiduriama perkopus 40 metų

Darbo rinkoje diskriminaciją dėl amžiaus patiria sulaukusieji 41 metų amžiaus, rodo „Swedbank” užsakymu atlikta šalies gyventojų apklausa.

Apklausa rodo, kad palankiausiai darbo rinkoje vertinami 26–35 metų amžiaus specialistai (taip nurodė 63 proc. visų šalies gyventojų). Maždaug kas septintas respondentas – 14 proc. – mano, kad palankiausias amžius darbo rinkoje yra 36–45 metai. Manančių, kad visų amžiaus grupių darbuotojų galimybės panašios, yra 7 proc.

Paprašyti įvardyti, nuo kokio amžiaus žmonės darbo rinkoje patiria sunkumų, 57 proc. respondentų nurodė 41–50 metų amžių, o 24 proc. – 51–60 metų amžiaus tarpsnius.

„Swedbank“ Karjeros centro vadovė Lina Žemaitytė-Kirkman sakė, kad 70 proc. aukščiausio ir vidutinio lygio vadovų mano, kad 26–35 metų amžius yra palankiausias įsidarbinti.

„Tie žmonės, kurie daro sprendimą, kokį žmogų priimti dirbti, jie galvoja, kad nuo 26 iki 35 metų yra geriausias amžius darbuotojams“, – sakė L. Žemaitytė-Kirkman.

Pasak jos, apklaustieji nurodė, kad vyresniems žmonėms įsidarbinti labiausiai trukdo nepalankus požiūris dėl amžiaus, pasenusios profesinės žinios ir ribota motyvacija išmokti naujų dalykų.

„Nepalankų požiūrį dėl amžiaus gali turėti ne tik darbdaviai, bet ir patys darbuotojai. Būna, kai kvieti žmogų į darbą, ir pirmas klausimas yra: ar jūs matėte, kiek man metų? Žmonės dažnai save nuvertina dėl savo amžiaus“, – sakė ji.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sakė, kad demografinės tendencijos išlieka nepalankios ir darbingo amžiaus gyventojų trūkumas intensyvės.

„Per artimiausią dešimtmetį darbingo amžiaus gyventojų skaičius Lietuvoje sumažės nuo 1,7 iki 1,37 mln.“, – žurnalistams antradienį sakė N. Mačiulis.

„Nuolat kalbama apie robotizaciją pramonėje, paslaugų sektoriuje, bet realybėje ji vyksta ne taip greitai. Robotizacijos proceso metu darbuotojų poreikis išlieka“, – pridūrė ekonomistas.

Pasak jo, Lietuvoje gyventojai vidutiniškai dirba 37 metus, kai ES vidurkis siekia 36 metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių