Quantcast

A. Anušauskas neigia R. Lopatos žodžius: per Lietuvą iki kovo buvo vežamas rusiškas kuras

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad iki kovo 28-osios per Lietuvą vyko rusiško kuro pervežimai, tačiau tai nebuvo karinis tranzitas.

Anot jo, karinis tranzitas „nuo 2014 metų vežant karinės paskirties priemones, įrangą nevyko“, tačiau pagal 1993 metų susitarimą buvo leidžiama pervežti kurą per Lietuvos teritoriją.

„Kiekvienais metais 400–500 cisternų pervažiuodavo. Nesakyčiau, kiek iš jų buvo pilnas, nes judėjimas pirmyn–atgal tuščių cisternų taip pat buvo. Dėl to nepasakysiu, koks ten kiekis konkrečiai“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

Taip A. Anušauskas reagavo į Seimo Ateities komiteto vadovo, liberalo Raimundo Lopatos teiginius „Facebook“ paskyroje, jog Lietuva karinį tranzitą į Kaliningradą uždraudė tik kovo pabaigoje.

Krašto apsaugos ministras patvirtino, kad kuro pervežimas išties buvo nutrauktas tik kovo 28 dieną, pasikonsultavus su „mūsų strateginiais sąjungininkais“.

„Apibendrinant – supraskite, Vakarų didžiosios valstybės tuo metu atsargiai žiūrėjo į bet kokias tokias iniciatyvas, atsargiau vertino. Bet viskas vis tiek mūsų rankose (...). Tiesiog buvo perduotos gairės – daugiau jokių leidimų“, – sakė A. Anušauskas.

Anot jo, kontroliuoti tranzitą buvo pavesta Lietuvos kariuomenės judėjimo kontrolės centrui, jo ir paprašyta nebeišduoti leidimų kuro pervežimui.

Ministro teigimu, tarp kuro buvo vežama, pavyzdžiui, ir anglis, kuri galėjo būti naudojama „kokių nors dalinių katilinėms“.

A. Anušauskas pabrėžė, kad tai nebuvo slapti duomenys, juos kas du mėnesius gaudavo tiek Krašto apsaugos ministerija, tiek Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tauta

Tauta  portretas
švinių pirma sutvarkykite, kuris akivaizdi grėsmę Lietuvos saugumui, tada galėsite kalbėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių