Quantcast

Alkoholio gamintojai prognozuoja įmonių susijungimus

Praėjusiais metais alkoholiui padidinti akcizai gali perskirstyti rinką - alkoholio pramonė neatmeta, kad gali daugėti atvejų, kai didžiosios įmonės įsigys mažąsias, taip pat didės eksportas į užsienio šalis.

Kaip Eltai sakė gėrimų pramonės įmonės „Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius Dainius Smailys, sudėtingėjant verslo sąlygoms, sunkiau išgyventi darosi mažiesiems gamintojams.

„Visi mažesni, kurie atitinkamai neturi tiek daug prekybos taškų bei galimybių investuoti ar ieškoti užsienio rinkų, nukenčia labiausiai, nes ką tu gali padaryti šitoj situacijoj - vienintelis dalykas visomis išgalėmis ieškoti užsienyje eksporto rinkų, kur galėtum eksportuoti savo produkciją, kad bent kiek išlaikytum tuos žmones, kurie pas tave dirba“, - Eltai sakė D. Smailys.

Paklaustas, ar didesni akcizai šįmet gali lemti didesnį rinkos perskirstymą ar panašius procesus, jis sakė, kad toks klausimas būtų buvęs logiškas pernai, nes šiuo metu įmonės jau yra persitvarkiusios pagal naujus modelius.

„Šįmet mes jau esame ir darbuotojų skaičių susimažinę, ir produkcijos mažiau gaminam. Verslą jau perdarėm pagal naują realybę“, - kalbėjo D. Smailys. Jis taip pat pridūrė, kad pakilę akcizai bendrovei sudavė stiprų smūgį.

„Mūsų produkcijos kaina tapo nekonkurencinga, palyginti su kaimyninėmis valstybėmis, nes tuo metu, kai pakilo akcizas, jis tapo daugiau kaip dvigubai didesnis nei Lenkijoj ir gerokai didesnis nei Latvijoj. Berods, mes kalbame apie 12 proc. kritimą“, - akcentavo D. Smailys.

Vyndarių asociacijos prezidentas Romualdas Dapšys Eltai sakė, kad, pakėlus akcizus ir įvedus alkoholio reklamos draudimą, rezultatai suprastėjo visiems smulkiesiems gamintojams.

„Kai kam - apie 20-30 proc., kai kam - 40 proc. (sumažėjo pardavimai, - ELTA), ne už daug ką galiu atsakyti, nes licencijos Lietuvoj mažiesiems vyndariams yra išduotos tik 8, Lietuvos vyndarių asociacijos narių yra tiktai pusė. Bet visiems yra žymiai prasčiau“, - kalbėjo R. Dapšys.

Jis taip pat akcentavo, kad sąlygos mažiesiems gamintojams galėtų pagerėti, jei būtų galima lengviau gauti licencijas, nes, pasak R. Dapšio, dabar reikalavimai ją gauti yra pertekliniai.

„Rezultatų pagerėjimą matome tik, jei būtų sudarytos sąlygos daugiau vyndarių įsigyti licencijas, bent kažkas panašaus, kad būtų kaip Latvijoj. Latvijoj yra beveik 100 licencijų, apie 70 legalių mažųjų vyninių, tai įsivaizduokite, 10 kartų skirtumas beveik, o Latvija yra žymiai mažesnė. Taip yra dėl to, kad ten atidaryti mažą įmonę ir pasidaryti legaliai viską kainuoja 10-15 tūkst. eurų, o Lietuvoje - viskas 10 kartų brangiau“, - pažymėjo Vyndarių asociacijos prezidentas.

Tuo metu Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis svarstė, kad įmonių įsigijimai ir konsolidacijos su įstatymais nėra susiję.

„Yra veikla, strategija, tam tikri savininkų ar bendrovių vadovų tikslai, strategijos ir panašiai. Čia valdžia jau per daug susireikšmintų, jeigu galvotų, kad taip gali daryti įtaką verslui“, - Eltai sakė R. Apulskis.

Jis taip pat teigė, kad alkoholio rinka mažėja pastaruosius 6-7 metus, nors praėjusiais ir šiais metais kritimai yra staigūs.

„Aišku, tai (akcizai, - ELTA) daro įtaką, bet verslas irgi daro tam tikrus sprendimus, jei mažėja kiekiai, bando pasididinti maržas, kažkaip kompensuoti tuos praradimus. Kažkokių superdidelių pelningumų alkoholio pramonėje niekada nebuvo, todėl įmonės ieško rezervų, resursų, kaip dabar prie mažėjančios rinkos išgyventi, o tai yra eksportas, kaštų mažinimas“, - sakė R. Apulskis.

Turto valdymo grupės „Invalda“ Investicijų valdymo padalinio jaunesnysis fondų valdytojas Arvydas Jacikevičus taip pat sutiko, kad dėl akcizų pakilimo sumažėjusius pardavimus vidaus rinkoje didins eksportas.

„Tą, pavyzdžiui, atspindi „Vilniaus degtinės“ pirmo ketvirčio duomenys: pardavimo pajamos ES rinkoje padidėjo 22 proc., pardavimai į trečiąsias šalis - 50 proc., kai tuo metu bendrai pajamos susitraukė 13 proc. Lygiai taip pat naujieji „Gubernijos“ savininkai didele dalimi daryklos verslą orientuos į eksporto rinkas, papildydami dabartinę eksportuojamų produktų paletę“, - Eltai atsiųstame atsakyme sako A. Jacikevičius.

ELTA primena, kad akcijų biržoje listinguojamos bendrovės „Vilniaus degtinė“ ir „Gubernija“ pirmą šių metų ketvirtį dirbo nuostolingai.

„Vilniaus degtinė“ gegužės pabaigoje paskelbė, kad šių metų sausį-kovą patyrė 315 tūkst. eurų nuostolių, kai pernai tuo pačiu metu gavo 392 tūkst. eurų. Įmonės pajamos be akcizo smuko 13,1 proc., iki 4,956 mln. eurų. Į Eltos klausimą, kiek tokius rezultatus lėmė išaugęs akcizo mokestis, bendrovė neatsakė.

Tuo metu „Gubernija“ šių metų sausį-kovą gavo 1,337 mln. eurų pajamų su akcizu - 21 proc. mažiau negu pernai tuo pačiu metu. Pardavimai, neskaičiuojant akcizo, smuko 22 proc., iki 988 tūkst. eurų.

Įmonės grynieji nuostoliai pirmą šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 71 proc., iki 353 tūkst. eurų.

Kovą Konkurencijos taryba leido „MV Group Production“ įsigyti iki 100 proc. „Gubernijos“ akcijų.

„MV Group Production“ iš „Respublikos spaustuvės“, Vito Tomkaus, Takhiro Shabaevo, Larisos Anfanasevos, Vijoletos Dunauskienės ir Romualdo Dunausko įsigijo 94,21 proc. „Gubernijos“ akcijų. Dar 2,3 proc. akcijų supirkta iš smulkiųjų investuotojų oficialiojo siūlymo metu.

Praėjusių metų kovo 1 dieną akcizų tarifai alui padidėjo 112 proc., vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams bei tarpiniams produktams - nuo 92 iki 111 proc., etilo alkoholiui - apie 23 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

karys

karys portretas
tai karas pries psichiatra veryga ar serna veryga
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių