Quantcast

Perėja nesuteikia visiškos pirmenybės

Rugsėjis pažymi ne tik vasaros pabaigą, bet ir naujo sezono pradžią, kai į miestus po atostogų grįžta studentai, moksleiviai bei jų tėveliai.

Gatvėse akivaizdžiai padaugėja automobilių, šaligatviai prisipildo pėsčiųjų ir vėl kyla tylus konfliktas tarp abiejų pusių, rašo teisės.lt.

Praktiški patarimai

Visos atsakomybės ant vairuotojų pečių užkrauti negalima, mokiniams taip pat reikia pabrėžti atsargumo gatvėje svarbą. Nelaimei įvykus kaltųjų ieškoti bus per vėlu.

Profesionalai pataria, į ką reikėtų atkreipti vaikų ir kitų pėsčiųjų dėmesį:

•   Įžengti į važiuojamąją dalį galima tik įvertinus artėjančios transporto priemonės greitį ir įsitikinus, kad automobilis spės sustoti.

•   Perėja nesuteikia visiškos pirmenybės – reikia įvertinti ar vairuotojas vaiką pastebi, ar spės sustoti, ypač jei yra slidu.

•   Svarbu priminti vaikams, kad jokiu būdu nebėgtų per gatvę bet kur, o žvalgytųsi ir greitu žingsniu eitų per perėją.

•   Realų pavojų jaunuoliai galėtų suvokti pasitelkus pavyzdį. Automobilis mieste per sekundę nuvažiuoja 14 metrų. Per 5-10 sekundžių eismo situacija gatvėje gali kardinaliai pasikeisti. O šios kelios sekundės trunka tiek pat, kiek pasakyti kelis žodžius draugui ar parašyti SMS žinutę.

•   Eidami per kelią, sudarytą iš daugiau nei vienos eismo juostos viena kryptimi, vaikas turi įsitikinti, kad jį praleidžia ne tik pirma eismo juosta važiuojantis vairuotojas, bet ir kitose juostose ta pačia kryptimi lekiantys automobiliai.

•   Labai svarbu, kad vaikai nešiotų atšvaitus, nes mažiausiems paprastai sunkiau patiems pasirūpinti savo saugumu gatvėje.

•   Tamsiai apsirengę pėstieji vairuotojams yra praktiškai nepastebimi. Susisiekimo ministerijos duomenimis, pėstysis su atšvaitu pastebimas iš penkis kartus didesnio atstumo nei neturintis atšvaito.

•   Pirmomis mokslo metų dienomis tėvai turėtų nuvesti vaiką į mokyklą ir taip parodyti saugiausią kelią.

Išlipus iš autobuso

Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems reikėtų atkreipti dėmesį į savo elgesį išlipus iš visuomeninio transporto. P.Jankūnas  priminė, kad išlipus iš maršrutinio transporto jokiu būdu negalima eiti per gatvę pro autobuso ar troleibuso priekį, nes tada pėsčiojo nemato kitų automobilių vairuotojai, o iš stotelės pajudėjusi transporto priemonė gali užkliudyti į gatvę išbėgusį žmogų. Laukiantiems autobuso ar troleibuso patariama nestoviniuoti prie perėjos, nes tai gali suklaidinti kitus vairuotojus.


Šiame straipsnyje: pėstieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių