Quantcast

Naujuosius metus tolimose kelionėse sutiks iki 1000 lietuvių

Artėjant šventėms kelionių organizatoriai sako jaučiantys atsigavimą, lyginant su pernai metais, bet per dideliu keliautojų skaičiumi irgi nesiskundžia. 

Esą dėl to kaltas laikas: Naujieji metai bus savaitgalį, o ne darbo dieną, tad papildomų išeiginių niekas neduos, o atostogų Naujųjų metų šventimui žmonės nesiryžta imti. 

Kol kas kelionių organizatoriai sako, kad kelionės yra užsakytos iki gruodžio vidurio, tačiau gana sparčiai pildosi ir toliau. Dėl to planas laukti paskutinės minutės pasiūlymų gali neišdegti.

„Laukti paskutinės minutės pasiūlymų yra labai blogas įprotis. Naujametinis ir Kalėdinis laikotarpis yra toks, kad visuomet visos kainos aukštesnės.

Ir kiek žinau, didieji Lietuvos kelionių organizatoriai paskutinės minutės pasiūlymų šioms kelionėms teikti nežada, nebent liks viena ar dvi laisvos vietos, ko greičiausiai irgi nebus“, – sako Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė.

Populiariausiomis lietuvių išvykų kryptimis šventiniu laikotarpiu ir per pačius Naujuosius išlieka Laplandija, Baltijos jūros kruizas, Vakarų miestų sostinės, pavyzdžiui, Berlynas, Praha, Roma. Žinoma, tarp topų yra slidinėjimo atostogos Alpių kalnuose Šveicarijoje, Austrijoje, Italijoje, taip pat Slovakijoje ar Lenkijoje.

Anot D. Mažeikaitės, gana populiaru vykti ir trumpesniam laikui slidinėti į Latviją, aplankyti Lietuvos miestus, pavyzdžiui, Palangą, Nidą, Druskininkus.

Brangesnėms kelionėms ryžtasi tik nedaugelis lietuvių. Anot D. Mažeikaitės, tolimose kelionėse Naujuosius metus sutiks gal tik 500–100 lietuvių.

„Kai kurie važiuoja aplankyti giminių, kiti tiesiog keliauja savo malonumui. Tačiau brangiausios kelionės sudaro ne daugiau kaip 5 proc. visų kelionių“, – paaiškina ji.

Iš tolimesnių kelionių lietuviai dažniausiai renkasi Mauricijaus salą, Madagaskarą, Šri Lanką, aišku, Tailandą, taip pat Pietų Amerikos šalis.

Tokios kelionės dažniausiai žmogui atsieina ne mažiau kaip penkis tūkstančius litų. Pavyzdžiui, į Mauricijų iš Lietuvos vienam žmogui galima nukakti ir kelionėje praleisti 11 dienų už maždaug 6 tūkst. litų. Madagaskaras, Kuba atsieitų tūkstančiu daugiau, Šri Lanka – apie 5 tūkst. litų, Tailandas – 4 tūkst. litų.

Norėdami keliauti į Čilę ar Braziliją kelionių agentūrai už kelialapį turėtumėte sumokėti 9 tūkst. litų. Žinoma, tie, kurie keliones užsisakė iš anksčiau arba specialių akcijų metu, gali sutaupyti po kelis šimtus ar net tūkstantį litų. Vis dėlto pernelyg toli nuo namų nuklysti lietuviams kol kas neleidžia piniginė.

Nemaža dalis lietuvių taupo ir keliauja autobusais arba patys organizuojasi keliones automobiliais, perka pigių oro linijų bilietus. „Dažniausiai tai būna jaunimas iki 25-erių metų, tačiau būna ir tokių atvejų, kai ir šeimos keliauja, ir vyresnio amžiaus žmonės“, – sako D. Mažeikaitė.

Anot jos, didesnį ar mažesnį judėjimą per Naujuosius kelionių agentūros tikrai jaus. Tačiau jis dar tikrai nepatenkins nei pačių agentūrų, nei žmonių norų.


Šiame straipsnyje: Naujieji metaiKalėdoskelionės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių