Quantcast

Kaip prižiūrėti valytuvus

Valytuvai palieka šlapius arba nešvarius ruožus ant stiklo? Galbūt jie net šokinėja? O gal tie patys valytuvais tarnauja jau visus metus ar net ilgiau? Patikėkite, pats metas jais rimčiau susidomėti. Kodėl? Pirma, važiuoti per lietų dirbant sugedusiems arba netvarkingiems valytuvams – nepatogu ir nesaugu.

Antra, taip rizikuojate sugadinti stiklą. Tam, kad valytuvas jį subraižytų, visai nebūtina gumai galutinai suirti. Jų guma, veikiama saulės, praranda elastingumą ir pasidaro tokia kieta, kad ant stiklo paviršiaus palieka negilių įbrėžimų.Tas pats atsitiks, jei valytuvų niekada nevalysite, juk į gumą įsiskverbę smulkūs nešvarumai taip pat gadina stiklo paviršių. Kadangi daugelio šiuolaikinių automobilių langų stiklai yra minkštesni ir elastingesni nei gaminti anksčiau, juos būtina dar labiau prižiūrėti.

Taupydami valytuvų sąskaita, vėliau galite turėti gerokai daugiau išlaidų, juk pakeisti priekinį stiklą kainuoja nuo 300 iki kelių tūkstančių litų. Pigiausias valytuvų komplektas, kurį galima įsigyti bet kuriame prekybos centre, kainuoja 10-20 Lt. Nėra ko nė tikėtis, kad nuo pažeisto stiklo pavyks pašalinti įbrėžimus. Tai neįmanoma. Tad ar verta taip neapdairiai taupyti?

Paprastas, bet efektyvus sprendimas

Pirmi valytuvų susidėvėjimo požymiai – tai pavieniai įbrėžimai, liekantys ant stiklo paviršiaus. Tokius dažnai galima pašalinti, tereikia kruopščiai nuvalyti stiklą ir pačius valytuvus.Verta patikrinti, ar valytuvas pakankamai prigludęs prie stiklo – kartais tereikia lengvai prispausti metalinį jo kotelį. Labai dažna valytuvų šokčiojimo priežastis – sulenktas kotelis. Tuomet gumos pasvirimo kampas yra netinkamas (turi būti stačias), tad į vieną pusę ji juda tyliai ir vandenį nuvalo gerai, o grįždama siaubingai triukšmauja ir blogai valo. Tokiu atveju naujomis pakeisti tik pačias gumas nepakaks – vietoj senų teks tvirtinti naujus valytuvus.

alytuvus ir šiaip reikėtų keisti kas kelis mėnesius. Ypač patartina tai daryti po žiemos ir pasibaigus vasarai, kai šie prietaisai buvo atakuojami itin smarkių oro pokyčių.

Kokius valytuvus rinktis

Ar siūlomus automobilių gamintojų, ar parduodamus prekybos centruose ir degalinėse? Šį sprendimą dažniausiai lemia kainų skirtumas. Tačiau pirkdami pigiausius (pvz., už 10-20 Lt) valytuvus, net ir tuomet, kai prekybos centre vyksta akcija, tikėtis kokybės neturėtumėte – pasitaiko, kad gumos būna pavojingai kietos jau įsigyjant valytuvus. Kokybiškesni firminiai gamintojų analogai kainuoja 5-10 kartų brangiau ir tarnauja gerokai ilgiau.

Keisti ar ir toliau valyti?

Dažnai, nors valytuvai yra geros būklės, stiklai lieka purvini. Nuosėdos, liekančios nuo išmetamų dujų, vabalų liekanos bei smala nuo gatvių paviršiaus apvelia gumas ir padengia stiklą riebiu sluoksniu. Dėl to valytuvai veikia itin neefektyviai. Tokiu atveju pirmiausia verta stiklą ir gumas nuvalyti specialiu skysčiu. Vietoj skudurėlio gali puikiai pasitarnauti zomšos atraiža arba pigesnis popierinis rankšluostis.

Keičiame tik gumas

Kartais galima nemažai sutaupyti, keičiant tik valytuvų gumas. Tačiau būkite atidūs – jų diametras skirtingas. Taip pat reiktų patikrinti, ar jūsų automobilio valytuvams apskritai galima pakeisti tik gumas. Be to, jei valytuvų šluotelės kliba arba yra kreivos, – taupyti tikrai neverta. Vien tik gumos keitimas nepadės, nes valytuvai ne tik prastai valys, bet dar ir šokčios.

Surask tinkamą valytuvą

Valytuvų nebūtina pirkti automobilių detalių parduotuvėse. Dažnai net ir prekybos centruose galima rasti firminių gaminių už nedidelę kainą. Tinkamų valytuvų geriausia ieškoti naudojantis katalogais, esančiais parduotuvėse, arba į pagalbą pasikvietus konsultantą.Dėmesio: valytuvo ilgis – dar ne viskas. Pvz., valytuvas su pastorintu gaubtu pasiteisina tik pritaisius jį vairuotojo pusėje.


Šiame straipsnyje: Automobilio valytuvai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių