Quantcast

Kai švenčiama netoli automobilių

Didžiosios metų šventės dovanoja ne vien tik džiaugsmą, bet ir rūpesčių. Ypač tų automobilių savininkams, kurių keturračiai pagalbininkai “nakvoja” po atviru dangumi.

Ne vienas mūsų po Naujųjų metų sutikimo ar kitos didelės šventės, kai aplink griaudėja bei švilpauja petardos ir liejasi saliutų lietus, rado apgadintą savo automobilį.

Gatvėje ar kieme prie namų stovintys automobiliai, po tokių švenčių po sniego danga ar šerkšnu dažnai slepia piktą staigmeną – fejerverko liekanas. Laimei, dažniausiai viskas atrodo blogiau, nei yra iš tikrųjų. Daug “nemalonių dovanėlių” gerai nuplovus ir nupoliravus automobilį pradingsta.

Tačiau jei fejerverkų padaryta žala didesnė, atlyginama tik tiems automobilių savininkams, kurie savo transporto priemones yra apdraudę kasko draudimu. Jei mašina apdrausta daliniu kasko, tokia žala paprastai nekompensuojama, nes tai vadinamoji raketų padaryta žala. Tokiu atveju teks arba patiems remontuoti, arba kreiptis į profesionalą, kad šis viską tinkamai sutvarkytų.

Patarimus kaip tai padaryti ir kokių priemonių bei medžiagų tam reikės – skaitykite žemiau.

Padaryta didelė žala

Ugnies piramidės, raketos, net nepavojinga bengališkoji ugnis liepsnoja bei lyja karštu žiežirbų lietumi ir visu tuo, be abejo, apdalina automobilio dažus. Padaryta žala priklauso nuo nudegimo stiprumo: nestipriai išdegintas vietas galima užtepti dažų pieštuku, o didesnius plotus – perdažyti.

Patarimas taupantiems – kreiptis į garažinius servisus, kurie specializuojasi automobilių kėbulų dažymu.

Pirmoji pagalba

Išdegintos vietos išlyginamos plonu šlifuojamuoju popieriumi, nelygumai užglaistomi ir užpurškiama dažais. Tinkamą atspalvį galima pasirinkti parduotuvėje.
Kaina – apie 100 litų.

Padaryta nedidelė žala

Jei raketa iššauna virš variklio dangčio arba petarda nukrinta ant jo, padaryti pažeidimai tik iš pradžių atrodo dideli. Dažnai pakanka nuplauti automobilį ir gerai nupoliruoti. Jei dažai apgadinti stipriau, tik tuomet pažeistą vietą prieš poliruojant reikia patepti šlifavimo pasta arba išlyginti labai smulkiu šlifavimo popieriumi.

Atsargiai: jei per daug nušlifuosite, pasieksite gruntą ir tada jau teks tą vietą iš naujo perdažyti.

Šių priemonių reikės

Svarbu žinoti: tvarkyti automobilį reikia patalpoje, kurioje temperatūra ne mažesnės nei +20 °C.

Be to, tiems, kurie pažeistas vietas tvarkys patys, reikės įsigyti:

1. nelygumų šalinimo priemonę (apie 50 Lt), kuria gali naudotis ir neprofesionalai bei šlifavimo pastos (apie 20 Lt).
2. Smulkaus glaisto (apie 25 Lt), kuriuo užglaistomi nelygumai.
3. “Sonax” politūros 3 (apie 60 Lt), kuria nuo pažeistų dažų pašalinami pliauškės palikti pėdsakai.
4. Gruntavimo priemonės ir 6 tinkamos spalvos dažų (maždaug po 25 Lt).
5. Smulkaus šlifavimo popieriaus (apie 7 Lt), juo lyginamos pažeistos vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių