Quantcast

Įžymybių vargai ir džiaugsmai keliaujant su vaikais

Naktipuodis, sauskelnių atsargos, priemonės nuo nudegimų ir vabzdžių įkandimų – be šių atributų į kelionę išsiruošia reta šeima su mažais vaikais. Vieni tėvai su kūdikėliais ryžtasi aplankyti ir tolimas užsienio šalis, kiti šį laikotarpį linkę praleisti arčiau namų.

Kitoje pasaulio pusėje

Dainingiausia Lietuvos pora Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis dalį šaltos lietuviškos žiemos įprato iškeisti į kolumbietišką vasarą. Šį kartą visa Didžiulių šeima: tėvai su penkerių Pranu Emilijumi ir trejų Antanu – ten, kur šilta ištisus metus, praleido tris savaites. Į kitą pasaulio pusę Didžiuliai su vaikais keliavo ne pirmą kartą. Kelionėje jie spėjo nufilmuoti šeiminio dueto „The Ball and Chain“ dainos vaizdo klipą, aplankyti Jurgio gimines, pasimėgauti saule ir marias laiko praleisti su vaikais.
Dainininkai džiaugėsi, kad šiemet kelyje iš Vilniaus į Kolumbijos sostinę jie praleido „tik“ 16 valandų – atnaujinus tiesioginius reisus iš Frankfurto į Bogotą, neprireikė pakeliui nakvoti.

Garsi pora nelinkusi atvirauti apie savo atžalas. Paklaustas apie tai, kaip jų mažamečiai vaikai ištvėrė varginamą kelionę, J.Didžiulis atsakė: „Mūsų vaikai jau kažkiek pripratę prie kelionių ir žino, ko tikėtis. Žinoma, bet koks mažas dirgiklis gali apsunkinti paprastą reisą: kiti vaikai, sloga, kvaili kaimynai gretimose vietose, blogos vietos lėktuve, ir pan.“

Pasak dainininko, keliaujantieji su vaikais dažnai kartoja tą pačią klaidą: prisideda per daug kelionę apsunkinančių daiktų. „Svarbu maksimaliai ekonomizuoti daiktų kiekį, kad galėtum mikliai suktis oro uostuose ir turėtum laisvas rankas gaudyti, valdyti ir tramdyti vaikus“, – patarė buvęs „In Culto“ lyderis.

Nuskridus keliauninkų laukė ne tik staigus metų laikų pokytis iš žiemos į vasarą, bet ir laiko juostos pasikeitimas. Kai Lietuvoje keliamasi, Kolumbijoje einama miegoti – šalis skiria aštuonių valandų laiko skirtumas. „Pirmos dienos po kelionės visada būna sudėtingos. Geriausia bandyti prisitaikyti prie vietinio dienos režimo kuo greičiau. Tada neduodi sau ir vaikams pamiegoti iki vakaro, o ryte stengiesi keltis“, – pasakojo „The Ball and Chain“ narys.

Kolumbija – ne tik džiunglės

Kelionė su vaikais – daug sėslesnė nei dviese, pripažįsta dainininkų šeima. „Supratome, kad atostogos su vaikais nėra šventė mums. Vaikai mėgsta paprastus malonumus. Mus domina kultūra, architektūra, muziejai, maistas ir naktinis gyvenimas, o vaikus – jūra, baseinas, smėlis, gyvūnai, gamta, atrakcionai. Įspūdingų vietų jiems nereikia, užtenka namuko prie jūros arba sodybos su baseinu. Ten geriausiai ir leidome laiką“, – prisiminė J.Didžiulis.

Jis pastebėjo: kai vienas šeimos narys labai nori kažką aplankyti, o kiti nenori ar negali ir kelionės virsta košmarais. „ Nereikia tampyti vaikų prie visokių krioklių ar monumentų, jei jiems tai neįdomu. Kol vaikai maži, keliones reikia planuoti pagal jų poreikius. Tai ilgai netruks, greitai mes būsim jiems nebeįdomūs“, – patirtimi dalijosi dainininkas.

Iš Kolumbijos kilęs J.Didžiulis pastebėjo, kad lietuviams trūksta pagrindinių žinių apie jo gimtinę. „Žmonės galvoja, kad Kolumbija yra kažkokios džiunglės, kuriose pusnuogiai gyvename su beždžionėmis. Bogota – tai 8 mln. gyventojų didmiestis su visais vakarietiškais patogumais. Bet jei iš tiesų nori važiuoti į džiungles, turi atitinkamai prisižiūrėti: nepirkti neaiškaus maisto, negerti vandens iš čiaupo, prisipirkti kremų nuo saulės ir uodų“, – tautiečių geografijos žinias plėtė atlikėjas.

Keliaujantiesiems į Kolumbiją, kurios jūrinėse pakrantėse ypač drėgna, susitikimų su uodais greičiausiai nepavyks išvengti, todėl dainininkas pataria mėnesį iki kelionės saikingai didinti vitamino B kiekį kraujyje – esą uodai mažiau puola tuos, kurių kraujyje šio vitamino netrūksta.

Į pajūrį – kemperiu

Žinomų aktorių Ugnės ir Rido Žirgulių šeima, auginanti tris berniukus – septynmetį Vėją Ridą ir penkiamečius dvynius Kiprą ir Herkų, kasmet visi kartu išsiruošia prie jūros. Šeima paprastai keliauja kemperiu arba nuomojasi namelį.

„Nuomotis namelį patogu, nes čia, skirtingai nei apsistojus viešbutyje, vaikus iš pat ryto gali išleisti į lauką, neišleisdamas iš akiračio“, – pasakojo U.Žirgulė.

Keliauti kemperiu – pigiau, bet yra tam tikrų trūkumų. Apsistojus pajūryje, iš vakaro jame būna labai šilta, ryte – drėgna ir šalta.

„Mūsų mažieji linkę sirgti angina, todėl keliaujant kemperiu pasiimu elektrinį šildytuvą. Leidžiantis į bet kurią kelionę, vaikams įdedu antibiotikų – dėl tos pačios anginos. Būna, kad visą poilsio pajūryje laiką dvyniai geria antibiotikus. Be jų poilsį turbūt iš viso tektų nutraukti“, – svarstė berniukų mama.

Kai šeimos vyresnėlis dar buvo kūdikis, su tėvais keliavo į Kretą. Tolimiausia kelionė, į kurią aktorių šeima leidosi su visais trimis berniukais, – Turkijos Kemero kurortas.

Skrydį lėktuvu berniukai puikiai toleravo. Problemų atsirado tik nuskridus: apetitu nesiskundžiantys tuomet beveik dvejų metų dvyniai nieko neėmė į burną, išskyrus sausus pusryčius ir vaisius. „Stengiausi, kad jiems po ranka visada būtų ko nors atsigerti“, – prisiminė U.Žirgulė.

Į Turkiją šeima leidosi su dviem pagalbininkais: Ugnės mama ir broliu. „Vienam vaikui turėjome beveik po dvi “aukles„. Labai gerai, kad jų buvo, nes mūsų mažieji visur eina, su visais jiems reikia pabendrauti. Vieną dieną teko man vienai pasilikti su visais trimis: mama su broliu norėjo pakeliauti toliau, aš Ridui leidau atsipūsti prieš visą trijulę perimant vakare. Kai mūsų viešbučio kaimynai rusai pamatė, kaip aš paskui visus tris bėgioju, juokais motina didvyre praminė“, – prisiminusi nelengvą dieną šyptelėjo pašnekovė.

Ji pastebėjo, kad keliauti su trimis vaikais nėra pigu. „Apmaudu, kad mūsų kelionių agentūros šeimai su trim vaikais negali pasiūlyti apsistoti viename viešbučio kambaryje – turi nuomoti du kambarius arba apartamentus. Taip kelionė pabrangsta kone dvigubai“, – apgailestavo U.Žirgulė.

Leidžiantis į keliones su vaikais U.Žirgulė pataria apsvarstyti kiekvieno daikto būtinumą. „Ruošdama kelionei drabužius, skaičiuoju. Jei žinau, kad galėsiu juos išskalbti, kiekvienai dienai atskiro komplekto neimu“, – sakė aktorė.

Atostogos kaimo sodyboje

Tris atžalas auginanti televizijos laidų vedėja, etnomuzikologė Loreta Sungailienė su vaikais po užsienius dar nėrakeliavusi. Septynmečio Viliaus, dvimetės Liepos ir devynių mėnesių Giriaus mama sako, kad iš Vilniaus nukeliauti pas senelius į Žemaitiją jų šeimai – jau nemaža kelionė.

L.Sungailienė užsimena: šiemet norėtųsi su vaikais ir kokią užsienio šalį aplankyti, bet konkrečiau planuoti ji kol kas nedrįsta. „Kai šeimoje – keli mažų vaikų, iš anksto kelionių nesuplanuosi. Tai vienas, žiūrėk, susirgo, tai – kitas. Mums geriau sekasi keliauti spontaniškai. Nors aš – veiklos žmogus, tenka daug ką iš anksto planuoti, tačiau drabužius ir kitus reikmenis kelionėms iš vakaro ar netgi naktį sudedu. O jų dabar susidaro tikrai daug – gerai, kad mašina didelė, ir iš ryto leidžiamės į kelionę“, – pasakojo etnomuzikologė.

Privalomų skiepų vaikams neatsisakanti mama atžalas papildomai skiepija tik nuo erkinio encefalito. Mat vasarą Sungailų šeima daug laiko praleidžia sodyboje netoli Švenčionių. „Mūsų sodyba tokia laukinė – daug natūralios gamtos aplinkui, pieva. Šiemet Giriui ten jau leisime basam palakstyti. Žinoma, ir su visokiais vabaliukais vaikams ten tenka susidurti, skiepais stengiamės apsaugoti nuo nepageidaujamų ligų“, – užsiminė televizijos laidos „Duokim garo!“ vedėja.

Naktipuodis Liepai ir mažajam Giriui, sauskelnių atsargos, termometras, tepaliukai nuo susimušimų, vabzdžių įkandimų, vaistai nuo pykinimo, viduriavimo, gerklės skausmo, temperatūros, – be šių dalykų Sungailos nesileidžia į kelionę.
L.Sungailienės vaikams suruoštoje kelionių vaistinėlėje paprastai būna ir homeopatinių vaistų. „Aš – už natūralumą ir gydantis, ir buityje. Su Girium ir skalbiamas sauskelnes išbandėme, tik pritrūko kantrybės jas ilgiau naudoti, sugrįžom prie vienkartinių. Girių labai anksti pradėjau sodinti ant puoduko – sauskelnių norime kuo greičiau atsikratyti“, – sakė žinoma mama.

Jei keliaujate su vaikais

Maudyti jūroje, ežere ar upėje rekomenduojama kūdikį nuo 8–10 mėn. Jūros vanduo turėtų būti sušilęs iki 19–20, ežero – iki 22 laipsnių. Nemaudykite kūdikio, jeigu vandens telkinys – šalia ganyklų arba fermų. Vaiką iš vandens ištraukite, vos pradeda kalenti dantimis, pašiurpsta ir pamėlsta oda.

Keliaujant su kūdikiu automobiliu, įjungti kondicionieriaus nepatartina: pučiamas labai šaltas oras sudaro didžiulį kontrastą lauko temperatūrai. Negalima ir langų atidaryti – mažylį gali perpūsti. Geriau kas kiek laiko sustoti, išlipti su kūdikiu, įjungti kondicionierių ir taip atvėsinti automobilį. Jei automobilyje yra klimato kontrolė, ją įjungus su kūdikiu keliauti saugu.

Jei vaikas serga supimo liga – važiuojant automobiliu, skrendant lėktuvu, plaukiant laivu vaiką pykina, jis vemia, leidžiantis į kelionę reikia pasirūpinti vaistais nuo vėmimo. Sergantiems šia liga vaikams kelyje neduokite vartyti knygų, paprašykite, kad nežiūrėtų pro šoninį mašinos langą, geriausia – kad laikytų žvilgsnį virš horizonto. Jei įmanoma, vaiką reikėtų paguldyti ant nugaros ir paprašyti, kad užsimerktų. Kai kuriems vaikams nuo pykinimo padeda ledinukas burnoje.

Verta pasiskiepyti

Vykstant į kai kuriuos kraštus rekomenduojama pasiskiepyti nuo kai kurių sunkių užkrečiamųjų ligų. Jei jūsų poliklinikoje skiepijama ne nuo visų ligų, būdingų tam regionui, į kurį keliaujate, šeimos gydytojas nukreips jus į atitinkamas gydymo įstaigas. Gydytojas taip pat įvertins kelionės rizikos veiksnius, keliautojo sveikatos būklę ir sudarys optimalų apsisaugojimo nuo infekcinių ligų planą.

Kadangi pakankamas imunitetas pasiskiepijus susidaro tik po tam tikro laiko, į gydymo įstaigą reikėtų kreiptis ne vėliau kaip likus 4–6 savaitėms iki kelionės pradžios.

Daugumos skiepų sukelto imuniteto trukmė – 10 metų. Praėjus šiam laikotarpiui, reikia skiepytis pakartotinai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių