Quantcast

Studentams su negalia – didesnis dėmesys

Kiekvienoje Lietuvos aukštojoje mokykloje reikalingi konkretūs pokyčiai, kad studentai su negalia galėtų lygiomis galimybėmis jose studijuoti. Apie tai diskutavo lapkričio 4 dieną Kaune į seminarą „Studijų prieinamumas neįgaliesiems mano aukštojoje mokykloje" susirinkę Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų savivaldų nariai.

Intensyvų vienos dienos seminarą inicijavo Lietuvos studentų sąjunga (LSS). Pasak seminaro idėjos autorės, LSS socialinės integracijos koordinatorės Rūtos Ruolytės, mokymais siekta įkvėpti studentus inicijuoti konkrečias veiklas savose aukštosiose mokyklose, kad studijos realiai taptų patrauklesnės žmonėms su negalia.

Seminaro metu dalyviams buvo demonstruojama vaizdo medžiaga apie galimybes studijuoti žmonėms su negalia pažangių pasaulio valstybių aukštosiose mokyklose. Daug dėmesio skirta kasdienėms neįgaliųjų problemoms aptarti. Seminaro metu buvo suplanuotos konkrečios veiklos aukštosiose mokyklose, kuriomis bus siekiama gerinti studijų prieinamumą neįgaliesiems.

„Džiugina brandesnis studentų atstovų mąstymas. Prieinamumą patys studentai supranta jau ne vien kaip pastatuose įrengtus liftus ar ryškiaspalvius ženklus neįgaliesiems, bet visų pirmą kaip laisvesnį, tolerantiškesnį požiūrį į aplinkinius", - pastebi R.Ruolytė.

Pasak jos, šiuo seminaru studentų iniciatyvos aukštosiose mokyklose tik prasideda. Gruodį LSS planuoja surengti dar vieną susitikimą, kuriame bus aptarti per mėnesį nuveikti darbai ir planuojami nauji.

Apytiksliais duomenimis, šiuo metu Lietuvos aukštosios mokyklose studijuoja apie tūkstantis studentų su negalia. Pastebėta, kad per pastaruosius dvejus metus mokslo siekiančių neįgaliųjų padaugėjo maždaug dvigubai. Pasak R.Ruolytės, taip yra todėl, kad akademinėje visuomenėje pamažu keičiasi diskriminuojantis požiūris į neįgaliuosius, gerėja mokymosi sąlygos. Tačiau, pašnekovės teigimu, mūsų šalies mokyklos dar stipriai atsilieka nuo užsienio švietimo įstaigų, kuriose sudarytos puikios sąlygos studijuoti norintiems žmonėms su negalia.  

Seminare dalyvavo studentų atstovai iš Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos, Mykolo Romerio, Vilniaus pedagoginio universitetų, Kauno kolegijos, taip pat Psichosocialinės ir darbo integracijos centro partneriai iš Vokietijos, studentai su negalia.

Spalio pradžioje sostinėje vyko LSS inicijuota tarptautinė konferencija „Neįgalių žmonių įgalinimas ir dalyvavimas: inkliuzija į aukštąjį mokslą ir darbo rinką". Joje parengtas rekomendacinis planas, kaip konkrečiai gerinti šalies aukštojo mokslo prieinamumą žmonėms su negalia. Rekomendacijos skirtos ne tik valstybės valdžios institucijoms, bet ir pačioms aukštosioms mokykloms, jose veikiančioms studentų savivaldoms.


Šiame straipsnyje: studentainegalia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių