Quantcast

Pirmakursiai už pirmąjį semestrą nemokės

Įgyvendindamas Aukštojo mokslo įstatymo pataisas, kurias birželį priėmė Seimas, švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius ketvirtadienį patvirtino standartines valstybinių aukštųjų mokyklų studijų sutarčių sąlygas ir studijų rezultatų vertinimo sistemą.

Sutartyje, kurią sudaro studentas ir valstybinė aukštoji mokykla, aptariamos įmokų už studijas mokėjimo sąlygos, studijų tvarka ir kiti studento ir aukštosios mokyklos tarpusavio įsipareigojimai.

Pagal birželį Seimo priimtą Aukštojo mokslo įstatymo pataisą, valstybės finansuojamose vietose akademinių skolų neturintys studentai, kurių studijų rezultatų įvertinimų vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip „aštuoni", studijuos nemokamai. Ankstesnių metų duomenys rodo, kad tokių studentų valstybės finansuojamose vietose yra maždaug 40 proc.

Kiti studentai už vieno semestro studijas valstybės finansuojamoje vietoje turės mokėti 4 MGL (520 Lt) dydžio studijų įmoką. Į valstybės finansuojamas vietas įstojusiems pirmakursiams iki pirmojo semestro pabaigos mokėti nereikės, teigia Švietimo ir mokslo ministerija.

Dėl aukštesnių kursų studentų įmokų mokėjimo laiko Švietimo ir mokslo ministerija dar konsultuosis su aukštosiomis mokyklomis, studentų organizacijomis, teisininkais, Finansų ir Teisingumo ministerijomis ir atsakymą parengs rugpjūčio mėnesį.

Švietimo ir mokslo ministro patvirtintoje Studijų rezultatų vertinimo sistemoje nustatyta, kad „dešimtukas" reiškia, jog studento žinios ir gebėjimai yra puikūs. „Devynetu" turi būti vertinamos tvirtos, geros žinios. Įvertinimas „aštuonetu" rodo vidutines pranokstančias žinias, o „septyni" - vidutines žinias su neesminėmis spragomis. Žinios taip pat gali būti vertinamos ne tik balais, bet ir įskaita, kuri pasirašoma, jei studentas įvykdo ne mažiau kaip 50 proc. studijuojamo dalyko reikalavimų.

Visų studijų formų studentai įmokoms už mokslą mokėti gali gauti valstybės paskolas, kurias teikia Valstybinis mokslo ir studijų fondas. Iš šio fondo studentai taip pat gali gauti paskolas gyvenimo išlaidoms padengti. Gerai besimokantiems studentams aukštųjų mokyklų nustatyta tvarka gali būti mokama skatinamoji stipendija.

Lietuvoje valstybės finansuojamose studijose šiais metais iš viso studijuos 94 739 studentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių