Quantcast

Ministerijos delsimas universitetus pastūmėjo į nežinią

Likus dienai iki studentų ir universitetų studijų sutarčių pasirašymo, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) patvirtino standartines valstybinių aukštųjų mokyklų studijų sutarčių sąlygas ir studijų rezultatų vertinimo sistemą.

Pasak aukštųjų mokyklų atstovų, ŠMM delsimas patvirtinti studijų sutartis pastūmėjo kai kurias aukštąsias mokyklas į nežinią.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) priėmimo komisijos sekretoriaus Romualdo Kliuko teigimu, „studijų sutartys su studentais bus sudaromos rugsėjo pradžioje, kai Vyriausybė nustatys tvarką, nes dabar neaišku, kaip jas reikėjo paruošti, jeigu jos tik vakar patvirtintos. Šiuo metu studentai pasirašo susipažinimą, kad studentams gali tekti mokėti 520 litų. Įmokos už studijas universitetas dabar neims."

Pasipiktinimo neslėpė Vilniaus universitete (VU) teisę studijuosianti Rasa Činčytė, pareiškusi, jog ministerija pavėlavo patvirtinti sutartis. „Abejoju, kad studentai skaitys sutartis, daugelis net neatkreips dėmesio, nors vėliau gali kilti daug keblumų", - sakė ji.

Pasak VU studijų skyriaus direktorės pavaduotojos Jekaterinos Bortkevič, „nors ŠMM patvirtino studijų sutartis, tai dar nėra oficialiai paskelbta „Valstybės žiniose", todėl nėra aišku, nuo kada ministro įsakymas įsigalios".

J.Bortkevič teigimu, VU Senatas daugiau negu prieš mėnesį priėmė rezoliuciją, pagal kurią gerai besimokantis studentas yra tas, kuris neturi akademinių skolų. Senato komisija studijų sutartis tvirtino jau seniau. Įstoję pirmakursiai nemokės už studijas iki rudens semestro pabaigos.

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius penktadienį teigė, jog patvirtinus valstybinių aukštųjų mokyklų studijų sutarčių standartus, jie esą ir įsigaliojo tuo metu, kai buvo patvirtinti, tai yra ketvirtadienį.

Tačiau teisiškai tokie dokumentai įgauna galią tuomet, kai juos išspausdina „Valstybės žinios". Ministerijos patvirtintos standartinės sutarčių sąlygos „Valstybės žiniose" greičiausiai bus išspausdintos tik kitą savaitę.

A.Monkevičiaus teigimu, „šiuo atveju nebuvo delsta, nes teko konsultuotis su teisininkais, o universitetai turėtų orientuotis į aukštojo mokslo įstatymą, kaip tai padarė VU".

Ketvirtadienį paskelbtame ŠMM pranešime teigiama, kad pagal birželį Seimo priimtą Aukštojo mokslo įstatymo pataisą, valstybės finansuojamose vietose akademinių skolų neturintys studentai, kurių studijų rezultatų įvertinimų vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip „aštuoni", studijuos nemokamai.

Į valstybės finansuojamas vietas įstojusiems pirmakursiams iki pirmojo semestro pabaigos mokėti nereikės.

Dėl aukštesnių kursų studentų įmokų mokėjimo laiko ŠMM dar ketina konsultuotis su aukštosiomis mokyklomis, studentų organizacijomis, teisininkais, Finansų ir Teisingumo ministerijomis ir atsakymą pateikti rugpjūčio mėnesį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių