Quantcast

Laimės pojūtis atsparus gyvenimo išbandymams

Svarbūs gyvenimo įvykiai, tokie kaip vaiko gimimas ir vedybos, gali žmogų padaryti laimingesnį nei įprasta, tačiau tik laikinai. Iš esmės suaugęs žmogus jaučiasi panašiai laimingas arba nelaimingas visą gyvenimą, sako tyrėjai.

Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir JAV mokslininkai šias išvadas grindžia 20 metų tyrimo, kurio metu buvo apklausti šimtai Vokietijos gyventojų, rezultatais.

Tyrime dalyvavę 18-60 metų amžiaus vokiečiai du dešimtmečius buvo reguliariai klausinėjami, ar yra patenkinti savo gyvenimu ir kaip prisitaiko prie naujų aplinkybių. Jie taip pat turėjo tyrėjams pranešti apie svarbius savo gyvenimo įvykius, kad šie galėtų nustatyti, kokią įtaką įvykis daro žmogaus laimės pojūčiui.

Buvo nustatyta, kad ilgalaikį neigiamą poveikį bendrai žmogaus nuotaikai turi tik bedarbystė. Netekęs darbo žmogus net po penkerių metų jausdavosi nelaimingas.

Tačiau įvykus kitiems traumuojantiems įvykiams, pavyzdžiui, mirus vyrui ar žmonai, arba iširus santuokai, pasak tyrėjų, žmogus jaučiasi nelaimingas trumpesnį laiką.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad pozityvūs gyvenimo įvykiai, tokie kaip vedybos ar vaiko gimimas, tik trumpam sustiprina žmogaus laimės pojūtį - po dvejų metų tyrimo dalyviai jautėsi taip pat laimingi, kaip ir prieš tą įvykį.

Didžiosios Britanijos Brunelio universiteto dėstytojo ir tyrimo bendraautoriaus Yannio Georgellio nuomone, tyrimas parodė, kad senas posakis „laikas gydo" daugeliu atvejų yra teisingas.

„Šis tyrimas patvirtina ankstesnes mokslines išvadas, kad žmonės labai greitai atsigauna po blogų išgyvenimų. Pasitaikė atvejų, kai asmenys, kuriems suparalyžiavo kojas, po kelių metų jautėsi taip pat laimingi kaip ir tie, kurie to nepatyrė", - sakė Y.Georgellis.

Pasak jo, žmonių, laimėjusių loterijoje, apklausos taip pat atskleidė, kad ilgainiui tai jiems nesuteikė daugiau laimės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių