Quantcast

D.Katkus: mokytojai turi būti kaip aktoriai

Pasibaigė savaitę trukusi akcija „Renkuosi mokyti!", kurios metu 13 kultūros, sporto, verslo ir visuomenės atstovų trumpam tapo mokytojais. Akcijoje dalyvavę žinomi Lietuvos žmonės pamokas vedė 12-oje programoje dalyvaujančių mokyklų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Vėliau kai kurie prisipažino, kad buvo nelengva.

Išbandyti mokytojo darbą sutiko kunigas pranciškonas Julius Sasnauskas, aktorius Andrius Žebrauskas, Šv. Kristoforo orkestro meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus, SEB banko prezidentas Audrius Žiugžda, psichologė ir personalo konsultantų „Primum Esse" direktorė Solveiga Grudienė, buriuotojas ir kapitonas Steponas Kudzevičius, telekomunikacijų bendrovės „Omnitel" prezidentas Antanas Zabulis, dainininkas ir grupės „InCulto" lyderis Jurgis Didžiulis, keramikė ir televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė, komunikacijos agentūros „VRP | Hill & Knowlton" vykdomasis direktorius Mykolas Katkus, Vytauto Didžiojo universiteto istorijos dėstytojas Rūstis Kamuntavičius bei „Lietuvos ryto" krepšininkas Marijonas Petravičius. Netikėtai kolegai vesti anglų kalbos pamoką nutarė padėti ir „Lietuvos ryto" legionierius Matthew Nielsen, tapęs 13-uoju akcijos dalyviu.

J.Didžiulis Vilniaus A.Vienuolio pagrindinėje mokykloje moksleivius mokė anglų kalbos, N.Marčėnaitė S.Nėries gimnazijoje vedė technologijų pamoką, o maestro D.Katkus sostinės Filaretų pradinėje mokykloje su pradinukais kalbėjosi apie muziką. Į pamoką atsinešęs altą ir vaikams leidęs juo groti, dirigentas teigė manęs, kad mokyti yra daug paprasčiau.

„Pasirodė, kad taip nėra. Prieš ateidamas į mokyklą stebėjau savo penkiametį anūką, kad geriau suprasčiau antrokų psichologiją ir elgseną. Manau, jų mokytojai turi būti kaip aktoriai - kiekvieną dieną ir akimirką prisitaikyti prie vaikų, jiems teikti ne tik mokslo žinių, bet ir socialiai ugdyti. Mokytojo darbas yra labai atsakingas, ypač pradinių klasių", - sakė D.Katkus.

Aktorius A.Žebrauskas Vilniaus V.Kačialovo gimnazijoje su mokiniais diskutavo apie improvizaciją ir mokė nebijoti klysti.

„Kai ką nors padarome ne taip, bijome, nes manome, kad kiti mus palaikys žiopliais. Į klaidas reikia žiūrėti kaip į normalų žmogišką dalyką, iš jų mokytis", - samprotavo aktorius ir pridūrė, kad jis padarė tūkstantį klaidų, kol tapo profesionaliu aktoriumi. Per pamoką jie žaidė žaidimą, kurio metu iš reikiamos raidės žodžio neprisiminęs mokinys sulaukdavo aplodismentų.

Į Vilniaus Salininkų vidurinę mokyklą vesti anglų kalbos pamokos šeštokams atvykę „Lietuvos ryto" krepšininkai Marijonas Petravičius ir Matthew Nielsenas sukėlė tikrą ažiotažą. Kolektyviniam darbui komandomis klasę suskirstę krepšininkai po pamokos su mokyklos bendruomene panoro susitikti ir sporto salėje. Po to turėjo atsakyti į galybę klausimų ir pusvalandį dalyti autografus.

„Vesti pamoką buvo tikrai nelengva, tačiau įdomu. Nudžiugino labai šiltas priėmimas ir jauki atmosfera. Net gavome dovanų - du medinius mokinių per darbų pamoką išdrožtus šaukštus", - įspūdžiais dalijosi krepšininkai.


Šiame straipsnyje: renkuosi mokytimokyklakatkus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių