Quantcast

Aukštųjų mokyklų darbuotojai piketuos prie Vyriausybės

Nuo ketvirtadienio prie Vyriausybės ruošiasi piketuoti aukštųjų mokyklų darbuotojai, reikalaujantys didinti algas ir skirti universitetams daugiau lėšų.

Piketai bus organizuojami nuo 10 iki 13 val. tris dienas - ketvirtadienį, penktadienį ir pirmadienį. Juose žada dalyvauti Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Kauno technologijos universitetų, Lietuvos kūno kultūros, Veterinarijos bei Muzikos ir teatro akademijų darbuotojai.

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) teigimu, Vyriausybė bei Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) nevykdo duotų pažadų. Nepasitenkinimą sukėlė ministerijos teiginiai, kad nėra galimybių, kaip žadėta anksčiau, 20 proc. pakelti jų atlyginimus. Juos esą ketinama didinti tik 5,6 proc.

Aukštųjų mokyklų darbuotojai piketais ketina valdžiai priminti savo reikalavimus. Siekiama, kad būtų kompensuotos aukštųjų mokyklų spalio mėnesį prarastos lėšos dėl studentų, besimokančių valstybės finansuojamose vietose, atleidimo nuo dalinio mokesčio už studijas.

Taip pat reikalaujama, kad universitetams būtų grąžinti  41 mln. litų, kurie buvo „nusavinti" mokytojų algoms didinti.

Vyriausybės prašoma nuo sausio mėnesio padidinti mokslą ir studijas aptarnaujančio bei techninio-ūkinio personalo darbo užmokestį 20 proc. bei įtraukti šią darbuotojų grupę į ilgalaikę universitetų darbuotojų atlyginimų kėlimo 2009-2011 metais programą.

Aukštųjų mokyklų darbuotojai taip pat nori, kad valdžia vykdytų Konstitucinio Teismo sprendimą dėl pilno lėšų skyrimo studijoms valstybės finansuojamose vietose.

Jei Vyriausybė atsisakys derėtis, LAMPSS grasina surengti visuotinį ilgalaikį aukštųjų mokyklų darbuotojų streiką.

Su tais pačiais reikalavimais universitetų dėstytojai, darbuotojai ir studentai į protesto akciją rinkosi spalio 7-ąją. Dviejų valandų įspėjamajame streike dalyvavo bene visos šalies aukštosios mokyklos. Kai kurių Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių aukštųjų mokyklų darbuotojai su plakatais išėjo į gatves, kitur streikas praėjo be mitingų, nors taip pat nevyko paskaitos.


Šiame straipsnyje: piketasaukštosios mokyklos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių