Quantcast

Dantis žmonės ėmė taisytis savarankiškai: perspėja apie negrįžtamą žalą

  • Teksto dydis:

Efektyvus dantų gydymas be specialisto priežiūros itin rizikingas, o nuo to nukentėjo jau nemažai žmonių. Su kokiomis negrįžtamomis pasekmėmis gali susidurti žmonės, kurie drįsta to imtis, pasakojama LNK reportaže.

Internete gausu įvairiausių reklamų, kurios siūlo išsitiesinti, susitvarkyti dantis savarankiškai. Esą taip pigiau, lengviau ir paprasčiau.

„Tai labai pavojinga sveikatai. Dantys tai ne nagai ar plaukai, dantys neataugs. Galite padaryti negrįžtamų procesų“, – įspėjo Lietuvos ortodontų sąjungos valdybos narė Rūta Almonaitienė.

Dantys turi būti gydomi kartu su specialistu. Būtent dėl reklamų, kurios skatina gydytis patiems, jau nukentėjo nemažai žmonių. Ši problema itin opi Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir kitose Europos šalyse, mat ten į rinką įsileistos įmonės, siūlančios savarankiškas dantų gydymo priemones namuose.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Žmonės kreipiasi dėl nekokybiško namų gydymo ir dažnai gydytojas padėti jau nebegali.

„Išstumiamas dantis iš kaulo. Grąžinti danties į vietą tiesiog neturime galimybių“, – pažymėjo R. Almonaitienė.

Net kai dantys natūraliai deformuoti, specialistas turi įvertinti ar neišstums danties iš kaulo, nenutirps dantų šaknys. Dėl tokių tinkamai neįvertintų veiksnių pacientas gali net prarasti dantį.

„Kai pacientas nusprendžia gydytis pats, tokios kontrolės jis neturi. Ne kiekvienas gali nustatyti, ar jo dantis atlaikys tokį gydymą ar ne“, – pabrėžė R. Almonaitienė.

Odontologė pastebėjo, kad dantys pirmiausia ne estetinė kūno dalis, o praktinė. Dantys atlieka pirminio virškinimo, kramtymo, funkciją.

„Pas mus Lietuvoje dantys matomi kaip estetinė problema, o apie funkciją, kad tai sveikatos dalis, pamirštame. Taip daryti tiesiog negalima“, – sakė R. Almonaitienė.

Siekia užkirsti kelią nelaimėms

Pastebėjus tokio tipo reklamą, kuri klaidina visuomenę ir gali padaryti tiesioginę žalą paciento sveikatai, imtasi veiksmų.

„Kreipėmės į Nacionalinį akreditacijos biurą, informavome Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją. Tai mūsų pareiga pagal įstatymą. O kartu su Lietuvos Respublikos odontologų rūmais rašome viešus laiškus visuomenei“, – pasakojo R. Almonaitienė.

kompanijos, kurios stovi už šių prekių platinimą, labai galingos ir įtakingos

Užkirsti kelią įmonėms, kurios siūlo dantų gydymą namuose, galima įvairiai, pavyzdžiui, atimant licenciją. Tiesa, visiškai jas sutramdyti sunkiai įmanoma.

„Tai padaryti labai sunku, nes kompanijos, kurios stovi už šių prekių platinimą, labai galingos ir įtakingos. Žmonėms jie teikia klaidingą ir žalingą reklamą dideliais kiekiais“, – dalijosi R. Almonaitienė.

Pagrindinis odontologų tikslas – atkreipti dėmesį į tokį gydymą.

„Turime skatinti sąmoningumą žmonėms, kad jie nesigydytų neaiškiomis priemonėmis. Tai gali sukelti labai neigiamas pasekmes“, – sakė R. Almonaitienė.

Neišvengiamai tokios įmonės kada nors pasieks ir Lietuvą. Odontologė įspėjo, kad renkantis produktus sveikatai, reikia likti dėmesingiems.

„Visada atkreipkite dėmesį ar įmonė turi licenciją vykdyti praktikai, ar veikla licencijuota, ar dirbantys specialistai yra gydytojai ortodontai. Neatiduokite savo ir vaikų sveikatos į neaiškias rankas“, – patarė R. Almonaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sako \\\\\.../////

Sako  \\\\\...///// portretas
Baltarusiai mažai uždirba,bet tikrai ne 10 kartų mažiau nei lietuvaičiai.Kainos LT dantajobų susilygino su Anglija,nors čia 5 kartus daugiau uždirbam nei LT.__Pamislykit.Grįžęs tik pas Batę iltis galąsiu.

Morgqana

Morgqana portretas
Kaip Lietuvoje paprastam žmogui susitaisyti dantis? Kainos tokios neadekvačios , tikri plėšikai , o kiek pinigų šešėlyje

Anonimas

Anonimas portretas
Tarnybos reikalais daznai tenka buti Baltarusijoj. Tikrai nemazai zmonių vaziuoja ten gydytis dantis, ypač i Gardiną. Juolab kad ir vizų į ten nereikia, ir paslaugos kokybiškos, ir taip neplėšikauja, kaip pas mus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių