Quantcast

Ženklai, bylojantys, kad jus vargina veido rožinė

  • Teksto dydis:

Ar esate kada nors susimąstę, kodėl staiga išrausta veido oda? Arba atsiranda erzinančių spuogelių suvalgius tam tikro maisto, patyrus stresą ar kitomis aplinkybėmis?

Nors atrodo, kad raustantis veidas – menka problema, tai gali būti svari  suprastėjusios gyvenimo kokybės priežastis ir tik patyrusieji tai supras, kokių nemalonių pojūčių sukelia ši liga. "Narkus Clinic" gydytoja dermatovenerologė Giedrė Narkienė pataria, kaip atpažinti, kad jus kamuoja veido rožinė, ir kaip ligą suvaldyti.

Rausva veido oda

Vienas iš klasikinių simptomų – išraudę skruostai, nosis. Kiek rečiau gali rausti ir kakta bei smakras. Oda išrausta dėl išsiplečiančių smulkių kapiliarų.

Esant pradinei rožinės stadijai, kapiliarai dar sugeba sugrįžti į pradinę padėtį ir veidas atgauna normalią odos spalvą, tačiau, laikui bėgant ir negydant rožinės, kapiliarų sienelės pažeidžiamos negrįžtamai ir raudonis tampa nuolatinis.

Rausvi niežtintys spuogeliai

Ant raustančios odos dažnai iškyla ir smulkių gelsvų, balkšvų spuogelių, kurie progresuoja iki rausvų uždarų cistų, papulių. Šie dariniai neretai labai skausmingi ir varginantys.

Dažnai pacientai rožinės spuogelius maišo su aknės spuogeliais ir atvirkščiai. Tam tikrais atvejais kartu gali būti tiek aknės, tiek rožinės bėrimų – tikslią diagnozę nustato gydytojas dermatologas.

Laikui bėgant negydomas uždegimas sukelia patologinį odos storėjimą, randėjimą.

Ašarojančios, niežtinčios akys

Rožinė – ne tik odos liga, ji gali pažeisti ir akis. Dažnai pradinis rožinės simptomas ir būna niežtinčios, sausos bei ašarojančios akys. Kartais gali parausti, patinti ir akių vokai.

Paskutinė stadija – rinofima

Jautresnius pacientus, kuriems nedrąsu kreiptis į gydytoją dėl raustančios odos ar spuogelių, gydytoja dermatovenerologė G.Narkienė ragina nedelsti, ir ne šiaip sau.

Nors veido rožinė atrodo gana nekalta liga, sukelianti labiau diskomfortą, kuri, atrodo, pakentėjus praeis, iš tiesų taip nėra. Laikui bėgant negydomas uždegimas sukelia patologinį odos storėjimą, randėjimą. Dažniausiai taip pažeidžiama nosis, ir laikui bėgant ji tampa asimetriška, padidėja, ypač skausminga, pacientui sunku kvėpuoti, netgi ima trukdyti matyti. Tuomet jau prireikia labai rimtos operacijos ar net kelių.

"Todėl patariu nedelsti ir atvykti pas gydytoją dermatologą konsultacijos", – ragina G.Narkienė.


Gydymo būdai

Oda, pažeista rožinės, labai jautri. Pacientai nesureikšmina prausiklio, naudojamų kremų, tačiau net viena kosmetikos priemonė, į kurios sudėtį įeina netinkama medžiaga, gali sukelti didžiulį uždegimo procesą net po intensyvaus gydymo. Todėl labai svarbu odą prižiūrėti tinkamai. Paskyrus medikamentinį gydymą, taip pat naudojant tinkamas kosmetikos priemones, gydymas tampa ypač efektyvus ir trunka daug trumpiau. Rekomenduojame specialią kosmetiką žmonėms, sergantiems veido rožine. Viena jų, atitinkanti visus standartus, – "Bioderma SENSIBIO" linija, skirta jautriai, linkusiai į raudonį odai. Priemonėse esantis išskirtinis RosactivTM patentuotas kompleksas mažina raudonį ir neleidžia jam atsirasti, biologiškai veikdamas visas odos ląsteles, susijusias su raudonio atsiradimu ir paūmėjimu. Rekomenduojama rinktis "Bioderma SENSIBIO AR" kremą, o varginant akių simptomams puikiai tiks "SENSIBIO Eye" kremas.

 

Venkite saulės spindulių, naudokite apsauginius filtrus, skirtus  veido rožinės ligoniams, – "Bioderma Photoderm AR SPF50+". Ši priemonė ne tik saugos nuo saulės spindulių, bet ir gydys rožinės pažeistą veido odą.

Labai svarbu peržvelgti ir savo mitybą – vengti rožinę provokuojančių maisto produktų, aštraus maisto. Pirtys, karštas dušas turėtų tapti reta pramoga, nes rožinės pažeista oda ypač jautri temperatūrų kontrastams.


Laukia skaitytojų klausimų

Rubriką "Sveika oda" konsultuoja gydytoja dermatovenerologė G.Narkienė. Klausimus jai galite pateikti tel. +370 616 44 119, e.paštu info@narkusclinic.lt arba paštu: Klinikai "Narkus clinic", Uosio g. 42, Kaunas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių