Quantcast

S. Čaplinskas: galimybių pasas yra politinis įrankis, o ne medicininė priemonė

  • Teksto dydis:

Privaloma vakcinacija, galimas mokyklų uždarymas, nebūtinų paslaugų stabdymas – tokie svarstymai vis dažniau girdimi Lietuvoje. Apie tai, kokių ribojimų galėtume sulaukti, kokia galėtų būti privalomos vakcinacijos tvarka, LNK svarstė profesorius virusologas Saulius Čaplinskas.

„Galimybių pasas yra politinė priemonė, politinis įrankis, o ne medicininė priemonė. Medicinine prasme nuolat pabrėžiu, kad ypač plintant omikron, nelabai matau išvis jo prasmės. Kai pirmą kartą pasakiau, kad šis virusas plis kaip cunamis, kai kas net juokėsi. Bet mokinkimės iš dviejų pandemijų – pirmiausia iš AIDS pandemijos. Ką aiškiai išmokome? Kad jei norime, kad žmonės kažkaip keistų savo elgseną, tai reikia su jais bendrauti. Per prievartą mes negalime pakeisti žmonių elgsenos – tame tarpe ir skiepytis ar nesiskiepyti, nešioti kaukę ar nenešioti ir t. t.“, – sakė S. Čaplinskas.

„Ką išmokė AIDS pandemija? Kad negalima kaltinti žmonių, jei jie kažko nesupranta, kažkodėl elgiasi kitaip. Reikia ne tik informuoti, bet informuoti taip, kad žmogus suprastų, kodėl. Jei žmogus nesupras, kodėl, tai kodėl mes tikimės, kad jis keis savo elgseną?“ – retoriškai klausė virusologas.

Valdžia svarsto, kad nuo vasario mėnesio privalomai skiepytis reikėtų tam tikrų profesijų atstovams, pavyzdžiui, medikams, pedagogams, kariškiams, globos namų darbuotojams. S. Čaplinskas palaikytų tokį sprendimą.

Jei kalbame, kad reikėtų stabdyti vaikų ugdymą, tai reiškia, kad suaugę taip ir nesugebėjome suvaldyti šios infekcijos ir vėl viską permetame vaikams.

„Ką mokė antra pandemija – gripo pandemija 2018 metais? Mokė, kad oro lašeliniu būdu plintančią infekciją, kuriai visi imlūs, galima bus sustabdyti tik tada, kai visi bus arba persirgę, ar pasiskiepiję. Tam tikrai kategorijai žmonių, teikiantiems tiesiogines paslaugas didelės rizikos grupės žmonėms, seniai reikėjo diskutuoti apie tai, kad jie turėjo būti įgiję imunitetą. Pirmiausia kalbame apie medikus, socialinius darbuotojus, bet būtent tam tikros srities, kur tiesiogiai dirba su žmonėmis“, – kalbėjo jis.

Pasak virusologo, tik žmonių sąmoningumas ir kompleksas skirtingų priemonių galėtų padėti suvaldyti pandemiją.

„Pirmiausia reikia suprasti, kad kas trečias žmogus gali išvis nežinoti, kad jis yra infekuotas. Dabar artėja Kalėdos. Jeigu yra bent menkiausias įtarimas, kad aš galiu būti užsikrėtęs arba mano artimiausias žmogus galėjo būti kontakte, reiškia, reikia neiti į svečius ir nepriimti pas save į svečius tokio žmogaus. Jei yra menkiausias įtarimas, kad yra ligos požymiai, vėlgi neiti į darbą ir t. t. Ir testuotis“, – aiškino S. Čaplinskas.

Profesorius paaiškino ir ką mano apie gresiantį dar vieną karantiną.

„Tam tikrų veiklų apribojimas ar stabdymas, be abejo, gali būti reikalingas. Bet jeigu jau eina kalba apie vaikų ugdymo stabdymą, tai čia yra pati paskutinė priemonė, kuri kerta labai skaudžiai. Jei mes dabar kalbame apie tai, kad reikėtų stabdyti vaikų ugdymą, tai reiškia, kad suaugę taip ir nesugebėjome suvaldyti šios infekcijos ir vėl viską permetame vaikams. Manau, kad reikėtų labai labai pasverti dėl vaikų ugdymo stabdymo“, – teigė vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onute

Onute portretas
.Esate toks protingas vyras, kodel jus ir kiti gydytojai nesakote ,ką reikia daryti kaip namuose gydytis,kaip kvėpuoti ,kad gerti vitaminus,vitamina C, medaus su citrina ir daug arbatos, vadinti patalpas, jus turite aiškinti kiekviena diena ,o kada buvo kokia laida apie tai,Londone testus dalina už dyka ,kad žmones gali pasitikrinti,net as savo draugams nusiunčiau ,o mūsų Lietuvelei pinigus reikia mokėti ,kur yra teisybe.

Gija

Gija portretas
I teismą reikia duoti ,atejo tam laikas iš valstybės prisiteisti už moralinės žalos atlyginimą,už atimta teisė laisvai judėti po kokia 100 .000 .už dveju metų terorizmą .

Pil.

Pil. portretas
Nors kartą išgirdau teisybę iš procesoriaus, kurią norėjau seniai išgirsti.Kada pagaliau baigs tyčiotis iš žmonių išgamos !!!!!
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių