Quantcast

S. Čaplinskas apie beždžionių raupus: nieko gero, jei bus pirštais badoma į gėjus

  • Teksto dydis:

Per keletą mėnesių skirtingus kontinentus apėmę beždžionių raupai – jau Lietuvoje. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su profesoriumi, mokslų daktaru, virusologu Sauliumi Čaplinsku, kuris sako, kad šis virusas pavojingesnis, nei gali atrodyti.

– Kaip sureagavote į šią žinią?

– Aš reaguoju šiek tiek kitaip. Šis faktas visiškai nestebina. Būtų keista, jeigu Lietuvoje vis dar būtų nediagnozuojama. Kitas klausimas – kaip tai buvo pateikiama. Iš vienos pusės – tarsi sensacija, o iš kitos pusės bandoma žmones raminti, kad išplitimo tikimybė nedidelė. Taip ir nepasakoma tiesiai šviesiai. Situaciją komplikuoja tai, kad ilgą laiką Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nežinojo, kaip pateikti informaciją, kaip pasakyti, kad nebūtų dar didesnės stigmos.

Šiame plitimo etape 98 proc. užsikrėtimo atvejų Europoje ir Amerikoje yra vyrai, kurie turi lytinių santykių su vyrais, kurių dauguma save identifikuoja kaip gėjus. Tačiau iš karto reikia pasakyti, kad tai nėra lytiškai plintanti liga. Kita vertus, ŽIV irgi prasidėjo nuo gėjų, bet ji neliko vien tik tarp jų. Tad dabar svarbu atvirai sakyti, kas atsitiko, kaip kur virusas plinta. Stengtis, kad nedidėtų stigma. Nieko gero nebus, jei bus pirštais badoma į mus ir į juos. Dabar ypač svarbu dirbti su šia demografine grupe, kad jie žinotų apie rizikas, stengtųsi ligos išvengti, o pastebėję ar įtarę menkiausius simptomus (karščiavimą, bėrimą), kad nebijotų kuo greičiau kreiptis į medikus. Taip pat medikai tam turėtų būti pasiruošę.

Neabejoju, kad mūsų sveikatos sistema yra pasiruošusi.

– Kas yra tas ilgalaikis kontaktas, po kurio iškyla grėsmė susirgti beždžionių raupais?

– Tikimybė užsikrėsti yra tada, kai liečiasi oda su oda. Galbūt, jeigu asmuo naudojasi sergančiojo patalyne, drabužiais, tuomet gal ir galima užsikrėsti. Virusas įprastai plisdavo tik vakarų ir centrinėje Afrikoje nuo infekuotų gyvūnų. Žmogus nuo žmogaus užsikrėsdavo labai retai. Dabar taip atsitiko, kad Europoje ir Amerikoje žmogus užsikrečia nuo žmogaus. Kadangi tokių atvejų yra labai nedaug, reikia daryti viską, kad jų daugiau ir nebūtų. Tikimybė užsikrėsti viešajame transporte faktiškai lygi nuliui.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar teisinga elgsena, kai Lietuvoje su sergančiuoju turėję kontaktą asmenys nėra izoliuojami?

– Sunku pasakyti, kadangi aš nedalyvauju atliekant epidemiologinį tyrimą. Tačiau tikėtina, kad specialistai įvertino visas plitimo aplinkybes ir įvertino, kad rizika nėra didelė. Jeigu rizika būtų didelė, žmonėms reikėtų pasiskiepyti. Dabar skiepytis tikrai nereikia. Jeigu kyla įtarimas, kad galbūt galėjo būti užsikrėtimas, reiktų kreiptis į gydytoją. Jeigu bus nustatyti beždžionių raupai, tada kontaktavusiems su užsikrėtusiuoju būtų galimi skiepai. Visiems kitiems – ne. Svarbu, kad tai neįgautų tokį plitimo mastą, kaip įgavo ŽIV infekcija. Ilgalaikėje perspektyvoje svarbu, kad neatsitiktų taip, kad šis virusas nepapultų į mūsų laukinę fauną, graužikus. Mutacijos lėmė, kad šis virusas lengviau plinta tarp žmonių bei sukelia sunkesnę klinikinę eigą nei anksčiau.

– Kokios galėtų būti pasekmės?

– Pažeidimai gali būti įvairūs. Europoje kol kas mirė du žmonės, tačiau Afrikoje miršta apie 10 proc. užsikrėtusiųjų, kadangi jų imuninė sistema yra silpnesnė. Gali būti pažeisti įvairūs organai, gali net aklumas išsivystyti, ne tik randai.

– Ar mūsų sveikatos sistema yra pasiruošusi šią ligą atlaikyti? Koks jos gydymas?

– Neabejoju, kad mūsų sveikatos sistema yra pasiruošusi. Mes turime, kas yra prieinama Europoje: vaistai, technologijos. Kuo toliau, tuo daugiau žinosime apie šią ligą, bus daugiau galimybių suteikti ligoniams pagalbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čaplinskai,gėjai patys bado

Čaplinskai,gėjai patys bado portretas
viens viens kitam,tik ne pirštais,nenusišnekėkite.Tas prakeiktas,priverstinis korektiškumas "specifinių poreikių"tenkintojų atžvilgiu ,juk yra ištirta ir įvardinta kokiose grupėse plinta liga.

Pirštais badysim

Pirštais badysim portretas
pirštais badysim į Čaplinską, Dulkį ir kitus ekspertus.

FAKTAI.

FAKTAI. portretas
Faktai geležiniai.Yra rizikos grupės,rizikos kontingentas.PSO turi pateikti konstruktyvias rekomendacijas saugai nuo naujos pandemijos.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių