Quantcast

Vienas iš tiksliausių tyrimų lazeriu aptiks akių ligas dar pačioje užuomazgoje

  • Teksto dydis:

Ar žinote, kad pavojingos akių ligos ankstyvoje stadijoje būna be jokių simptomų? O jas užčiuopus laiku, galima išvengti rimtų pasekmių – ligos progresavimo ir net apakimo. Todėl gydytojai oftalmologai ne šiaip sau ragina žmones bent sykį per metus pasitikrinti regą profilaktiškai. Juolab kad naujausios šiuolaikinės technologijos tai leidžia atlikti vos per kelias minutes kompiuterizuotu, neinvaziniu būdu, be jokio skausmo. Taip pat kokybiškai, kaip ir mokslų daktaras.

Profilaktinė apžiūra padeda rasti „nebylią“ ligą

„Ankstyva akių diagnostika yra labai svarbu, kadangi kai kurios akių ligos, pavyzdžiui, glaukoma, ankstyvoje ir pažengusioje stadijoje yra „nebylios“, t. y. pacientas nieko nejaučia – nei regos pablogėjimo, nei skausmo. Tačiau net jeigu pacientui ir neskauda, jis gerai mato, tai dar nereiškia, kad ligos nėra.

Pats pacientas apie ligą dažniausiai nežino, kol pradeda blogėti rega. Pavyzdžiui, kai atsiranda glaukomos simptomai, vadinasi, liga jau yra vėlyvos stadijos, pakitimai negrįžtami, tad specialistams belieka užduotis tik išsaugoti likusias regos funkcijas.

Diagnozuoti regos pakitimus laiku itin svarbu, nes tokiu būdu galima pasiūlyti gydymą ir išvengti akių ligos progresavimo. Norime pasirūpinti kiekvieno akių sveikata, todėl skatiname nedelsti ir pasitikrinti regą“, – teigia optikų tinklo „Fielmann“ gydytoja oftalmologė Vaiva Nasvytienė.

Kam labiausiai gresia glaukoma?

Glaukoma – tai antroji aklumo priežastis po kataraktos: ja baigiasi iki 20 proc. visų akių ligų atvejų. Tai lėtinė, progresuojanti optinė neuropatija.

Glaukoma dažnai nustatoma per vėlai, kai žmogui padėti nebeįmanoma. Niekas nėra apsaugotas nuo šios ligos, tačiau pagrindinės rizikos grupės yra vyresni nei 60–70 metų žmonės, kurie net neturi akių nusiskundimų, turintys trumparegystę, aukštą kraujospūdį ir padidėjusį akispūdį, sergantys diabetu, endokrininėmis, nervų, širdies, kraujagyslių ir kitomis ligomis.

Gydytojai prognozuoja, kad senstant visuomenei ir ilgėjant gyvenimo trukmei, sergančiųjų glaukoma skaičius vis didės.

Neinvazinis, nekontaktinis ir greitas tyrimas

Šiuolaikinė medicina siūlo daugybę tyrimų, kurie leidžia diagnozuoti įvairias akių ligas (glaukomą – taip pat) net ir tada, kai žmogus dar nejaučia regos pablogėjimo. Modernus akių ligų gydymas neįsivaizduojamas be lazerių. Lazeriai ne tik gydo, bet ir padeda diagnozuoti.

„Fielmann“ nuotr.

„Mes naudojame pažangiausią pasaulyje robotizuotą tyrimą OCT – tai optinė koherentinė tomografija (ang. Optical coherence tomography). Šis tyrimas yra lazerinis, nekontaktinis, be jokių invazijų, juo ištiriamos akies vidinės struktūros. OCT panaši į ultragarsinius tyrimus, tačiau naudoja ne garsą, o šviesą. Gydytojai, tirdami akių dugną oftalmoskopu, mato tik tinklainės paviršių, o su OCT aparatu galima pamatyti visus tinklainės sluoksnius.

Tyrimas pacientui saugus, trunka apie 5–10 minučių. Gautus duomenis naudojame tikslindami diagnozes, nustatydami ir sekdami ligas. Mums rūpi kiekvienas pacientas, todėl primename, kad verta skirti tas kelias minutes tyrimui, kad pavojingas ligas užčiuoptume pačioje pradžioje“, – sako „Fielmann“ gydytoja oftalmologė V. Nasvytienė.

Kaip atliekamas OCT regos tyrimas?

Šiandieninėje oftalmologijoje OCT regos tyrimas laikomas vienu svarbiausių ir tiksliausių, nes leidžia aptikti ankstyvąsias rimtų susirgimų stadijas, nustatyti neaiškių regos sutrikimų priežastis ir įvertinti ligos progresavimo laipsnį bei gydymo efektyvumą.

Kaip vyksta tyrimas? Šviesos bangos praeina pro tinklainę, ir kompiuterio ekrane atsiduria įvairių akies audinių vaizdas. Tai puikus metodas, leidžiantis ištirti tinklainės būklę.

„Žmogaus akies tinklainė sudaryta iš 10 sluoksnių, kuriuos sudaro įvairios nervinės ląstelės. Atliekant OCT tyrimą, įvertinamas ir tiksliai išmatuojamas regos nervo diskas, visi tinklainės sluoksniai ir jų storis. Gauti duomenys padeda patikslinti akies tinklainės ligų diagnozes, aptikti ankstyvas ligų stadijas, paskirti reikalingą gydymą ir sekti gydymo eigą. Mums svarbu pasirūpinti kiekvienu klientu.

Be to, OCT tyrimai gali būti atliekami įvairiose medicinos srityse, tokiose kaip kardiologija, gastroenterologija, urologija, neurochirurgija. Daugeliu atveju, pavyzdžiui, atliekant smegenų tyrimus, įprasti biopsijos metodai gali būti itin pavojingi, todėl išeitis yra OCT“, – aiškina gydytoja oftalmologė.

Atlikus OCT tyrimą optikoje, gautus vaizdus pacientas gali pasiimti atspausdintus arba įrašytus skaitmeninėje laikmenoje, kad galėtų aptarti tolimesnį gydymą su savo gydančiu oftalmologu. Tik reguliari profilaktinė akių sveikatos patikra leidžia užtikrinti puikų matymą ir atitolinti ligas.

„Fielmann“ rūpi kiekvienas – ateikite, profesionali pagalba jums garantuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ai tai

ai tai portretas
tuo pačiu įmontuos nusipirkt akinius ar kita ka

okylohel

okylohel portretas
Reklama? O gal tyrimą apmoka ligonių kasos? Kodėl apie tai nutyli,a?

Asta

Asta portretas
Kuriame Klaipėdos salone atlieka tyrimus šiuo aparatu?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių