Quantcast

A. Veryga: populiacijos tyrimams testus parinko mokslininkai

  • Teksto dydis:

Populiacijos tyrimui dėl koronaviruso paplitimo naudoti PGR testus siūlo mokslininkai, nes greitųjų testų patikimumas dar nenustatytas, teigia sveikatos apsaugos ministras.

„Ne ministerija, o mokslininkai ir tyrėjai planuoja, kokie testai, kokie tyrimai būtų tinkami arba geri įvertinti epidemiologinę situaciją“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė Aurelijus Veryga.

Anot jo, kol kas nėra ištirtas vadinamųjų greitųjų testų patikimumas.

„Neturime dar aiškaus atsakymo dėl greitųjų testų rezultatų interpretavimo. Kai turėsime aiškesnes rekomendacijas, matyt, galėsime plačiau ir juos panaudoti, o kol kas, kas yra tinkamiausia, sprendžia mokslininkai ir tos įstaigos, kurios planuoja tyrimą“, – tvirtino ministras.

Anot jo, testų, kurie leistų ne greitaisiais testais įvertinti imuniteto susiformavimą, nėra sukurta.

„Kol kas mokslininkai apsisprendė, kad naudos būtent šituos PGR testus“, – sakė A. Veryga.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas ketvirtadienį savo „Facebook“ paskyroje stebėjosi tokiu sprendimu.

Anot jo, infekcijos paplitimą tarp gyventojų geriausiai nustatytų serologiniai (ELISA arba greitieji) testai.

„Tuo tarpu Lietuvoje, kaip vakar (trečiadienį – BNS) paaiškėjo, planuojama tyrimą vykdyti taikant PGR metodą, imant tepinėlį iš nosiaryklės. Pabrėžiu, kad toks diagnostikos metodas šiam tikslui yra visiškai NETINKAMAS, ir jis niekaip negali parodyti realaus ligos paplitimo“, – pareiškė S. Čaplinskas.

„Tiesą sakant man, kaip organizavusiam eilę paplitimo (BBS) tyrimų, bendradarbiaujant su PSO, CDC, Johns Hopkins, Veronos, Amsterdamo universitetais, R.Kocho institutu ir kt., tai kelia siaubą... Tai rodo, kad tokius tyrimus planuojantys žmonės neturi supratimo apie diagnostinius metodus ir jų diagnostinę reikšmę“, – teigė jis.

Lietuvos mokslininkai rengiasi atlikti šalies gyventojų tyrimą dėl užsikrėtimo COVID-19. Planuojama ištirti 7,5 tūkst. gyventojų, per Registrų centrą parinkus konkrečius asmenis, kad jie reprezentuotų įvairias populiacijos grupes.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacijapopuliacijos tyrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių