Quantcast

A. Veryga: planuojama leisti parvykstantiems dėl koronaviruso tirtis savanoriškai

Lietuvoje daugėjant nustatomų įvežtinių koronaviruso atvejų, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada sudaryti galimybes dėl jų tirtis savanoriškai.

„Dabar tik ką planuojame, tai šiek tiek pasikoreguoti testavimo strategiją, kad atvykstantiems asmenims sudaryti, kadangi nėra tokios prievolės visus ištirti, bet sudaryti paprastesnes sąlygas išsitirti patiems. Tai tokius pakeitimus tikrai numatom ir galvosime, kaip paprasčiau tą padaryti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A. Veryga.

Jis teigė, jog įvežtinių atvejų augimas yra logiška pasekmė vis labiau laisvėjančių tarptautinio keliavimo suvaržymų.

„Tai, kad mes turime daugiau įvežtinių atvejų, yra, matyt, logiška tiesiog pasekmė to, kad sienos atsidarė, daugiau žmonių gali judėti ir to buvo galima tikėtis ir tai buvo galima numatyti. Matyt, kad visiškai neribotai laikyti sienas uždarytas neturime galimybės, negali Lietuva likti viena tokia užsidariusi šalis, kur neįmanoma nei atvykti, nei išvykti“, – sakė ministras.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad kol kas situacija yra kontroliuojama.

Visi be išimties iš užsienio atvykstantys ar grįžtantys keliautojai nebėra testuojami nuo birželio pirmos dienos, Sveikatos apsaugos ministerijai patvirtinus naują testavimo dėl koronaviruso strategiją.

Ja remiantis, šalyje atliekami tiksliniai ir prevenciniai tyrimai dėl koronaviruso.

Anot ministerijos, tikslingai tiriami tik tie žmonės, kuriems pasireiškia bent vienas ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomas – temperatūra, kosulys, dusulys, taip pat į ligonines planiniam gydymui guldomi pacientai, asmenys, kuriuos ištirti nurodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, dirbantys infekcijos židiniuose.

Be to, tikslingai atliekami tyrimai siekiant patvirtinti, kad žmogus jau pasveiko, vadinamieji – pakartotiniai tyrimai.

Prevenciniai testavimai atliekami atsižvelgiant į konkrečios savivaldybės sergamumo rodiklį. Ten, kur jis viršija šalies vidurkį, profilaktiškai žmonės tiriami dažniau, o kur jis mažesnis – rečiau.

Pasak ministerijos, šią savaitę žmonės profilaktiškai intensyviau bus testuojami aštuoniose savivaldybėse: Vilniaus miesto ir rajono, taip pat Elektrėnų, Ignalinos, Lazdijų, Skuodo, Šakių ir Šalčininkų rajonų.

Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka 3,4 atvejo, minėtose savivaldybėse šis rodiklis yra didesnis: Vilniaus rajone – 27 atvejai 100 tūkst. gyventojų, Lazdijų – 19,9, Ignalinos – 13,9, Vilniaus miesto – 7,5, Šalčininkų rajono – 6,6, Skuodo – 6,2, Elektrėnų – 4,2, Šakių – 3,7 atvejo.

Šiose savivaldybėse artimiausią savaitę profilaktiškai bus tiriami visų gydymo, taip pat globos ir slaugos įstaigų, išskyrus vaikų globos įstaigas, darbuotojai.

Ligoninėse gydomi pacientai, taip pat slaugos, globos įstaigose globojami žmonės šiose aštuoniuose savivaldybėse bus tiriami atsitiktine tvarka. Per savaitę turės būti ištiriama 5-10 proc. tuo metu įstaigoje esančių pacientų ar gyventojų.

Kiti darbuotojai, kurių darbo specifika susijusi su klientų aptarnavimu, pavyzdžiui – dirbantys vaistinėse, parduotuvėse, minėtose savivaldybėse bus tiriami atsitiktine tvarka. Jų registracija bus vykdoma trumpuoju koronaviruso telefonu 1808, žmonės turės atvykti į mobiliuosius punktus.

Didesnio sergamumo nei šalies vidurkis savivaldybių sąrašą ministerija atnaujina kiekvieną savaitę.

Praėjusią savaitę savivaldybių, kuriose 14 dienų sergamumas koronaviruso infekcija, skaičiuojamas 100 tūkst. gyventojų, buvo didesnis už Lietuvos vidurkį, įvardytos šešios.

Populiacijos tyrimo rezultatai – liepos mėnesį

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga patvirtino, kad Lietuvos mokslininkai populiacijos tyrimo rezultatus dėl užsikrėtimo COVID-19 pateiks liepos mėnesį.

„Ekspertai patvirtino, kad liepos mėnesį“, – sakė jis.

Anksčiau A. Veryga teigė, kad tyrimui planuojama pakviesti 7,5 tūkst. gyventojų.

„Kaip realiai jis įvyks, priklausys, kaip asmenys atsakys ir dalyvaus. Atranką planuojama atlikti per Registrų centrą, kad turėtume tam tikrą reprezentatyvią imtį, ir planuojama, kad tie testai būtų atliekami mobiliuose punktuose, o pačius tyrimus analizuotų tos laboratorijos, kurios šiuo metu yra veikiančios“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lourbis

lourbis portretas
nera galimybes visu gryztanciu istirti!!!! matyt truksta lesu ,nes privacioje nuo 75-100 euriuku praso ,tai kam tada tirtis, liudnai tragiska ateitis , ko pasakoje arteja daug daug susirgimu ir mirciu,laukit .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių