Quantcast

A. Veryga apie situaciją ligoninėse: jei padėtis nesikeis, taikysime apribojimus

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad Lietuvos ligoninėse jau užimta 35 proc. COVID-19 rezervinių lovų. Ministras priminė, jei skaičius pasieks 70 proc., bus pradėti taikyti ligoninių veiklos apribojimai.

„Stebime, kas vyksta mūsų ligoninėse. Šiandien ryto duomenimis, turime užimtus 35 proc. vadinamųjų COVID-19 rezervinių lovų. Esame įpusėję kelią, kurį nuėjus, jau būtų taikomos tam tikros priemonės gydymo įstaigų veiklos apribojimams. Galiu tik priminti, kad turime nusistatę 70 proc. užpildymo rodiklį. Tai, kaip ir sakiau, esame lygiai per vidurį“, – teigė A. Veryga.

Ministras teigė, kad daugiausiai stacionarių ligonių yra Šiaulių regione.

„Turime 139 atvejus stacionare. Pusė jų yra iš Šiaulių regiono. Daugėja pacientų, kuriems yra reikalinga deguonies terapija. Tačiau reanimacijoje esančių, ypatingai tų, kuriems reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija, skaičius nėra drastiškai augantis. Pacientų augimą su deguonies terapija galime paaiškinti tuo, kad medikai patys aktyviau taiko deguonies terapiją. Kartais net kaip tam tikrą prevencinę priemonę, norint išvengti didesnių pasekmių“, – teigė jis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenims, šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 135 žmonės, aštuoni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma keturiems žmonėms, su deguonies kaukėmis gydomi 42 asmenys.

„Kadangi situacija vis toliau yra blogėjanti, noriu dar kartą priminti apie mūsų visų atsakomybę bei įsitraukimą į šios situacijos valdymą. Tikrai noriu paraginti saugotis ir dėvėti kaukes tose situacijose, kur privaloma lankytis ir reikia jas dėvėti“, – sakė ministras.

Kaip penktadienį BNS informavo Sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos gydymo įstaigose iš viso yra 401 lova, skirta koronavirusu sergantiems pacientams. Iš jų 90 yra Vilniuje, 57 – Kaune, 98 – Klaipėdoje, 66 – Šiauliuose ir 90 – Panevėžyje.

Su Europos šalimis tęsiasi diskusijos dėl bendresnės strategijos

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad su Europos šalimis tęsiasi diskusijos dėl vienodesnės strategijos apsisprendžiant dėl šalių įtraukimo į paveiktų šalių sąrašų, gyventojų judėjimo ir panašiai. Ministras taip pat sakė, kad Lietuva svarstys atsisakyti konkretaus rodiklio sprendžiant dėl paveiktų šalių sąrašo.

„Europoje tęsiasi aptarimai dėl bendresnės šalių strategijos, kaip būtų galima reguliuoti gyventojų judėjimą, stebėti bendrus rodiklius ir pagal ką apsispręsti, kokios šalys būtų įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašą, kokias izoliacijos taisykles pritaikyti“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė A. Veryga.

Tiesa, jis akcentavo, kad sutarimo šiuo metu nėra, tačiau paminėjo kelis punktus, dėl kurių šiuo metu diskutuojama.

„Viena iš rekomendacijų – kad nebūtų diskriminacijos pagal kaimynines valstybes. Ką tai reikštų – mes šiuo atveju galėtume iliustruoti tokiu pavyzdžiu, kai Lenkijai arba Estijai taikome tam tikras išimtis, kurių netaikome kitoms valstybėms. Tai būtent apie tai ir kalbama Europoje, kad tokios išimtys, jei ir būtų, tai būtų taikomos visoms Europos Sąjungos, Šengeno erdvės valstybėms ir kad būtų stebimas ne tik naujų atvejų skaičius, bet ir atliekamų tyrimų skaičius ir teigiamas procentas nuo visų atliekamų tyrimų“, – sakė ministras.

Pasak A. Verygos, taip pat diskutuojama dėl rodiklio didinimo šalims, kurios atsidurtų vadinamojoje žaliojoje zonoje.

„Diskutuojame apie šiek tiek apie aukštesnius rodiklius dėl šalių, kurios būtų vadinamojoje žaliojoje zonoje. Siūloma rodiklį didinti iki 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines dvi savaites, o nustatomų teigiamų atliktų testų procentas neturėtų viršyti 3 proc. iš 100 atliktų tyrimų“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, dėl judėjimo taip pat pasiūlytos tam tikros išimtys dirbantiems, studijuojantiems.

Ministras taip pat teigė, kad kitą savaitę bus svarstomi siūlymai atsisakyti konkretaus rodiklio, sprendžiant dėl paveiktų šalių sąrašo.

„Kitą savaitę, manau, bus teikiami siūlymai tiek COVID–19 valdymo komitete, tiek Vyriausybės nutarimo pakeitimams, kad būtų atsisakyta konkretaus rodiklio, o būtų susieta su rodikliu, kurį turi Lietuva, ir kad toks reikalavimas galiotų tik atvykus iš valstybių, kur rodiklis didesnis nei Lietuvos“, – sakė ministras.

Tiesa, A. Veryga teigė, kad tai nebūtų taikoma trečiosioms šalims, „kur nebūtinai galima pasitikėti rodikliais ir testavimo strategija.“

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką, į paveiktų šalių sąrašą valstybė patenka tuomet, kai sergamumo rodiklis joje yra 25 arba daugiau naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 kalendorinių dienų. Tokiu atveju, atvykus iš paveiktos šalies, būtina izoliacija.

Spaudos konferencijos įrašas:

Nustatytas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičius

Primename, kad per praėjusią parą Lietuvoje nustatytas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičius – patvirtinti 172 susirgimai, taip pat registruotos dvi mirtys, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tai didžiausias šalyje nustatytų atvejų skaičius nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

Iš viso Lietuvoje COVID-19 liga patvirtinta 4956 žmonėms, tebeserga 2378 užsikrėtusieji, pasveiko – 2466.

Nuo koronavirusinės infekcijos iš viso mirė 94 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 19 užsikrėtusiųjų.

Izoliacijoje yra 26 tūkst. 602 asmenys.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje nustatyti 278 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą ištirti 6424 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirta 788 tūkst. 384 ėminių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Negalvokit,

Negalvokit,  portretas
kad covid-19 nesiaučia LT-jis siaučia didesniu mąstu,nei pranešama spaudoje.Spauda ir seimo šulai meluoja.Jei netikit,nueikite į tyrimo punktus-sužinosite.Bet valdžiai-rinkimai gi artėja ir nusispjaut į Lietuvos žmonių sveikatas ir gyvybes,kaip ir visai valdžiai.

gediminas

gediminas portretas
Zinokit rusiukai omonikukai ankdciau ar veliau teks jums uztai labai skaudziai atsakyt.

gedininas

gedininas portretas
Visai nera ko skaityt sia tema komentaru,visai nera ko.Visur,visur tik vienas tas pat,tik tas pat.Aisku,kaip diena,rusiukai omononinkukai skelbia visa sia dezinformacija pasirasydami vis kitokiais isgalvotais vardais
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių