Quantcast

A. Veryga: nėra bendro rodiklio, kurį peržengus būtų įvestas visuotinis karantinas

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, reaguodamas į staiga išaugusį koronaviruso atvejų skaičių, teigia, kad padidėjęs sergamumas COVID-19 dar nėra pretekstas įvesti visuotinį karantiną. Ministras akcentuoja, kad visuotinis karantinas būtų įvedamas tik vertinant visą kompleksą sąlygų.

„Yra vertinamas visas kompleksas sąlygų net ir matant, kad situacija kažkokioje vienoje srityje pablogėjo, tai dar nėra pakankamas motyvas imtis staiga visuotinio karantino. Aš jau esu minėjęs, kad atvejų skaičius nėra vienintelis kriterijus, į kurį reikėtų žiūrėti“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje pirmadienį teigė A. Veryga.

„Minėjau, kad stebime ligoninių apkrovimą, yra pateiktos rekomendacijos ir sprendimai, kada įstaigos turėtų stabdyti tam tikrą planinių paslaugų skaičių arba jį mažinti. Viršijus 70 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų apkrovimo rodiklį turėtų būti pristabdomos tam tikros planinės paslaugos“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministras akcentuoja, kad visuotinis karantinas būtų svarstomas tik tuomet, jei COVID-19 infekcija nevaldomai plistų ne vienoje savivaldybėje ir koronaviruso židiniai būtų nebevaldomi.

„Bet tikrai tokio vieno skaičiaus, kurį jūs norėtumėte išgirsti ir kurį galėtumėte stebėti, tikrai nėra. Ir nemanau, kuri nors valstybė yra tokį nusistačiusi“, – akcentavo ministras.

Ministras: laukiame vieningesnės ES pozicijos dėl salų atskyrimo nuo valstybių

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad laukiama vieningesnės Europos Sąjungos (ES) pozicijos dėl salų atskyrimo nuo valstybių, sudarant paveiktų šalių sąrašą.

A. Verygos teigimu, norint priimti sprendimą, taip pat reikia patikimų duomenų, kurių šiuo metu trūksta.

„Dėl salų laukiame bendresnės ES politikos, nenorėtume būti vieninteliai išskirtiniai, juolab kad tam, kad apsispręstume dėl atskirų salų arba regionų, reikia turėti patikimus duomenis, pagal kuriuos būtų galima vertinti, kokia ten yra situacija. Kol kas, kiek žinau iš epidemiologų, tokių patikimų duomenų trūksta“, – sakė ministras.

Ministras taip pat teigė, kad kol kas nėra sutarimo dėl bendro Europos Sąjungos sergamumo rodiklio, kuriuo remiantis būtų nustatomas paveiktų šalių sąrašas.

„Kol kas sutarimo nėra, kad būtų aišku, į ką valstybės turėtų orientuotis, juolab kad situacija labai greitai keičiasi. Prieš savaitę ar dvi kalbėjome apie 25 (atvejų rodiklį – ELTA), dabar pati Lietuva prie jo artėja. Diskusijos darosi vis sudėtingesnės, nes yra ne viena valstybė, kuri peržengė 50, 100 ir 200“, – sakė A. Veryga.

Premjeras Saulius Skvernelis rugsėjo pradžioje minėjo, kad ateityje galimi sprendimai dėl salų atskyrimo nuo valstybių koronaviruso paveiktų šalių sąraše.

Pagal galiojančią tvarką, į paveiktų šalių sąrašą valstybė patenka tuomet, kai sergamumo rodiklis joje yra 25 arba daugiau naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 kalendorinių dienų. Tokiu atveju, atvykus iš paveiktos šalies, būtina izoliacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
Tik 37 žmonės serga COVID Lietuvoje, koks čia gali būti karantinas...

Op

Op portretas
Turim išmokti gyventi esant tokiom sąlygom. Neaišku ar kada galėsim atsialaiduoti ir gyventi taip kaip buvom įpratę prieš koroną. Tai nejaugi ištisai egzistuosim karantino sąlygom??

Anonimas

Anonimas portretas
Kas tam a!!!! Lai duos balsu
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių