Quantcast

A. Veryga: nauja kompensuojamųjų vaistų išdavimo tvarka nekelia rizikos pacientams

Nuo kovo įvedama nauja kompensuojamųjų vaistų išdavimo tvarka nekelia rizikos pacientų sveikatai, ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Nuo šiol gydytojui išrašant kompensuojamąjį vaistą pirmą kartą ar po pusės metų, recepte automatiškai atsiras žyma – pirmas paskyrimas. Tokiu būdu, vaistininkai bus įpareigoti išduoti pigiausius vaistus.

„Net ir tie vaistai, kurie yra originalūs, jie tuo pačiu metu gali būti ir pigiausi vaistai (...) čia nėra jokio kompromiso su kokybe arba pacientams keliama rizika, nes kalbame apie tą pačią veikliąją medžiagą (...) kokybė visų vaistų yra tokia pati ir turi atitikti reikalavimus“, – teigė ministras.

Ministras tikina, kad kad naujovė padės pacientams sutaupyti, skatins konkurenciją tarp vaistų gamintojų ir sumažins vaistų kainas.

Žmonės turėtų nerizikuoti ir mesti iš galvos tas pasakas, vaikymąsi tų firminių pavadinimų.

Jei pacientas nenorės rinktis pigiausio vaisto, jis galės rinktis kitą vaistą kaip nekompensuojamą ir už jį sumokėti visą kainą.

„Šiuo atveju, jeigu tai yra pirmas paskyrimas, pacientui bus išduotas ekonomiškiausias, pigiausias vaistas. Aišku, jeigu pacientas užsispirs, jis galės už savo pinigus nusipirkti kitą vaistą (...) Bet žmonės turėtų nerizikuoti ir mesti iš galvos tas pasakas, vaikymąsi tų firminių pavadinimų“, – sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė atmeta būgštavimus, kad būtent tik generiniai, galimai pigesni vaistai, gali sukelti pacientams neigiamą poveikį.

„Nepageidaujami poveikiai būna tiek nuo generinių, tiek ir nuo originalių vaistų. Kai mes kalbame apie situaciją, kai pacientas pradeda vartoti naująją veikliąją medžiagą ir pasireiškia nepageidaujami poveikiai, tai pacientui sugrįžus pas gydytoją, gydytojas dažniausiai keis veikliąją medžiagą. Tai šiuo atveju kalbame ne apie tai, ar rinktis vieno ar kito gamintojo vaistą, o apie tai, kad gal pacientui netinka ta veiklioji medžiaga ir reikia ieškoti kitų vaistų“, – sakė K. Garuolienė.

„Šita priemonė yra skirta ir tam, kad patys gamintojai labiau stengtųsi konkuruoti dėl kainos, kad jiems būtų sukurta rinka ir atsirastų motyvacija ateiti ir pasiūlyti pigiausią kainą“, – sakė A. Veryga.

Latvija tokią naujovę įvedė 2012 m. Ji esą padėjo pigiausių vaistų vartojimą padidinti iki 66 proc. ir stipriai paskatino konkurenciją tarp gamintojų. Latvijoje vieno iš populiariausių širdies ir kraujagyslių ligoms skirto vaisto kainos esą sumažėjo 46 proc.

„Taupo ir pacientas, ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas. Taupymai nėra savitiksliai. Reikia pasakyti, kad pinigų mes vis tiek niekam kitam neatiduosime, nėra jokios baimės, kad, sutaupę vaistams, mes tuos pinigus išleisime tam, kas yra ne sveikata. Praktiškai visi sutaupymai ir nukeliauja atgal pacientams, įtraukiant į kompensavimą naujus, labai brangius vaistus, kurių mes anksčiau neįpirkdavome. Jų ateina vis daugiau ir daugiau, onkologijai gydyti vaistų yra daug naujų ateinančių į rinkas, yra sukurtų baigiamose klinikinių tyrimų stadijose. Tai mums reikia ruoštis“, – pabrėžė A. Veryga.

Pasak Lietuvos farmacijos sąjungos prezidento prof. habil. dr. Eduardo Tarasevičiaus, vaistininkai jau seniai žino ir taiko praktiką, kai pacientui yra pasiūlomas pigiausias vaistas, tačiau generinių vaistų vartojimas vis dar išlieka mažas. Tad žyma „pirmas paskyrimas“ bus tarsi nuoroda vaistininkui, kad pacientui reikia išduoti pigiausią tos grupės vaistą.

„Vaistinėje dirbantis farmacijos specialistas, gavęs receptą su žyma „pirmas paskyrimas“, pacientui turės parduoti pigiausią kompensuojamąjį vaistą. Išskyrus atvejus, kai nėra galimybių išduoti reikiamą pigiausio vaisto kiekį nepažeidžiant vidinės pakuotės (pvz., vaistai supakuoti buteliuke po 100 tablečių, o recepte yra išrašyta 30 tablečių). Šiuo atveju siūloma leisti išduoti (parduoti) kitą pagal pigumą kompensuojamąjį vaistą, kurį galima nepažeidžiant vidinės pakuotės padalinti taip, kad būtų išduotas recepte nurodytas arba jam panašus kiekis“, – pažymėjo prof. habil. dr. E. Tarasevičius.

Siekiant užtikrinti sklandų šios naujovės įgyvendinimą, visą mėnesį šiai tvarkai bus taikomas pereinamasis laikotarpis, kurio metu didžiausias dėmesys bus teikiamas pacientų informavimui bei švietimui.

Gydytojai ir vaistininkai turės laiko pasiruošti ir įvertinti, kaip tvarka veikia praktikoje.

Ministerija tikisi, kad bendrai pacientai dėl naujovės sutaupys apie 1 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julijai

Julijai portretas
O is kokios lizdo pati busi

Vakarė

Vakarė portretas
Specialiosios pedagogikos dėstytoja, kai studijavau, sakė, kad intelektas ar jo nebuvimas atsispindi žmogaus veide. Įdomu, ką pasakytų veidotyrininkas Markas Lučinas apie šitą ministrą? Kodėl televizininkai dar neuždavė šito klausimo Markui Lučinui.

Julija

Julija portretas
Pajudino farmacininkų lizdą, oi kaip smarkiai pajudino...
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių