Quantcast

A. Veryga galės įvesti privalomą izoliaciją atvykstantiems iš trečiųjų šalių

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga galės įvesti privalomą testavimą dėl COVID-19 ir keturiolikos dienų izoliaciją atvykstantiesiems iš trečiųjų šalių.

Vyriausybė ketvirtadienį pakeitė nutarimą dėl ekstremaliosios situacijos įvedimo, suteikdama sveikatos apsaugos ministrui galimybę savo įsakymu priimti tokį sprendimą. Taip pat ministrui suteikta galimybė priimti nustatyti apsaugos priemonių dėvėjimo taisykles.

Pagal nutarimą, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovui taip pat suteikti įgaliojimai priimti sprendimus dėl konkrečių reikalavimų apsaugos priemonių dėvėjimui. Šios sritys – tai prekybos vietos, masiniai renginiai ir viešasis transportas.

„Artimiausiu metu sveikatos apsaugos ministras nustatys kriterijus, kuriuos pasiekus, bus reikalinga grįžti prie kaukių dėvėjimo atskirose vietose. Tai svarbu, siekiant, kiek įmanoma labiau užkardyti viruso plitimą ir palaikyti gerą epidemiologinę situaciją šalyje“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Nutarime numatoma, kad prekybos, pramogų vietose, viešojo maitinimo įstaigų teikiamos paslaugos, kultūros ir sporto ar kiti masiniai renginiai privalės būti organizuojami ir vykdomi užtikrinant asmenų srautų valdymą, saugaus atstumo laikymąsi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Tie patys saugos reikalavimai bus taikomi ir viešajame transporte bei teikiant vaikų ugdymo paslaugas švietimo įstaigose iki rugpjūčio 15 dienos.

Nutarimas pakeistas reaguojant į koronaviruso protrūkį Kaune registruotoje įmonėje „Hegelmann Transporte“, kai infekcija nustatyta iš Uzbekijos atvykusiems darbuotojams.

„Reaguojant į situaciją, kai COVID-19 infekcija buvo nustatyta atvykusiems į Lietuvą dirbti vairuotojams iš užsienio šalies, siūlytume įrašyti tokią formuluotę, kad užsieniečiams, atvykstantiems ne iš  Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, išskyrus išimtis diplomatams, vykstantiems tranzitu, privaloma laikytis valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų izoliavimosi sąlygų. Ten būtų galima numatyti tą keturiolikos dienų privalomą izoliaciją“, – sakė A. Veryga.

Prieš Vyriausybės posėdį ministras žurnalistams teigė, kad priimančios įmonės turės apmokėti darbuotojų iš trečiųjų šalių testavimą ir izoliaciją.

„Mes tikrai nieko nefinansuosime – nei testavimo, nei izoliavimo. Tai yra tų įmonių arba žmonių, kurie atvyks, reikalas“, – sakė ministras.

„Jeigu jie nori atvykti į Lietuvą, turi kažkokį interesą, jeigu tai yra įmonė ir ji nori atsivežti darbuotojų, tai ji privalės ir pasirūpinti, kaip tą žmogų izoliuoti. Jeigu jam bus nustatyta prievolė atlikti testus, tai taip pat turės būti atliekama įmonės sąskaita“, – teigė jis.

A. Veryga pridūrė, kad nesilaikant taisyklių tokiems užsieniečiams grėstų deportacija, teisinė atsakomybė.

Premjeras Saulius Skvernelis pažymėjo, kad tokia formuluotė „leistų, esant būtinybei, operacijų vadovui įvesti privalomą keturiolikos dienų izoliavimosi laikotarpį“.

Anksčiau ketvirtadienį po COVID-19 posėdžio premjeras pranešė, kad Ministrų kabinetui bus siūloma privalomai testuoti ir izoliuoti iš trečiųjų šalių atvykstančius žmones.

Logistikos bendrovėje „Hegelmann Transporte“ Kaune nustatyta apie 20 COVID-19 užsikrėtusių žmonių. Dauguma susirgusiųjų – Uzbekijos piliečiai, liepos pradžioje atvykusių į Kauną dirbti tolimųjų reisų vairuotojais.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeAurelijus VerygaCOVID-19 saviizoliacijaprivaloma saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

verokrate

verokrate portretas
neleisk nei 1 balvono ka s atsakys uz uzbeku invazija ? gal migracijos tarnyba ar skvernelio farai gave i delna?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių