Quantcast

Veido odos liga, kurią gali iššaukti paprasčiausias šaltukas: kaip susigyventi su rožine?

  • Teksto dydis:

Rožinė – tai veido odos liga, su kuria tenka išmokti susigyventi visam likusiam gyvenimui. „Eurovaistinės“ vaistininkė  Fausta Barisevičienė pasakoja, kad šią ligą gali išprovokuoti patys įvairiausi veiksniai – nuo nudegimų saulėje ar didelio temperatūrų skirtumo išėjus į lauką iki paprasčiausiai netinkamų maisto produktų bei prieskonių. Ji dalinasi patarimais, kaip lengviau atpažinti šios ligos dirgiklius ir išvengti stiprių rožinės proveržių.

Nuo 10 minučių iki kelių mėnesių

Rožinė – tai kur kas rimčiau nei paprastas odos paraudimas, pasakojo „Eurovaistinės“ vaistininkės Fausta Barisevičienė. Anot jos, dažniausiai šie paraudimai atsiranda ant centrinės veido dalies – skruostų, smakro, nosies ir kaktos centro.

„Rožinei būdingi kraujagyslių išsiplėtimai, intensyvus raudonis bei į aknę panašūs bėrimai. Jeigu įprastas raudonis užtrunka iki 10 minučių, rožinė kartais gali trukti iki keleto mėnesių ir tik trumpam aprimti. Taip pat svarbu laiku atpažinti rožinės požymius bei įsivertinti, kas ją išprovokavo, kadangi pačioje ligos pradžioje paraudimas gali laikytis iki 10 minučių, bet kaskart išlikti vis ilgesnį laiką. Be to, ši liga dažnai prasideda apie 30-uosius gyvenimo metus“, – pasakojo F. Barisevičienė.

Paveldima liga, kuria dažniau serga moterys

„Dažniausiai rožine serga genetinį polinkį į šią ligą turintys žmonės. Dažniausiai ji „atsinešama“ iš senelių arba tėvų. Lygiai taip pat ši liga pavojingesnė labai šviesią odą turinčioms moterims, kurios nesisaugo ultravioletinių saulės spindulių. Dar moterims rožinę gali išprovokuoti ir sunkiai sukontroliuojami organizmo procesai, tokie kaip hormonų pusiausvyros pokyčiai“, – pasakojo F. Barisevičienė.

Svarbu vengti agresyvios temperatūrų kaitos

Rožine dažniau serga žmonės, kurie kone kasdien susiduria su itin stipriomis temperatūrų kaitomis. „Eurovaistinės“ vaistininkė pasakoja, kad veido odą svarbu saugoti ypač rudenį, žiemą ir pavasarį, kai vyrauja žvarbesni vėjai, net jeigu lauke temperatūra nėra minusinė. Norint apsaugoti savo rožinės alinamą odą, patariama papildomai dengti veidą šaliku ar skarele.

Gali kenkti ne tik žalingi įpročiai

„Kad žalingi įpročiai kaip alkoholio vartojimas ir rūkymas kenkia sveikatai – žino visi. Nors jie turi įtakos rožinės išprovokavimui, tai ne vieninteliai ligos dirgikliai. Tiek žalingi įpročiai, tiek maisto produktai, netinkama kosmetika ar stresas gali pažeisti mūsų odos apsauginę sistemą, dar kitaip vadinamą mikrobiotu. Jis atlieka svarbų vaidmenį apsaugant odą nuo išorinių infekcijų ir toksinų faktorių, taip pat ugdo mūsų imuninę sistemą. Kai pažeidžiamas odos barjeras arba sutrikus jos balansui tarp mums draugiškų ir patogeninių mikroorganizmų, gali išsivystyti tokios ligos kaip aknė, rožinė, psoriazė, atopinis dermatitas“, – pasakojo F. Barisevičienė.

SPF apsauga – geriausia rožinės prevencija

Sergantiems rožine labai svarbu saugotis ultravioletinių saulės spindulių, kadangi jie gali iššaukti ilgalaikes pasekmes kaip nesugrįžtamai išsiplėtę kapiliarai, intensyvus bėrimas ar netgi pigmentinės dėmės. Kartais ši liga gali išsivystyti netgi praėjus laikui po nudegimų saulėje ar soliariume. Dar svarbu žinoti, kad jeigu ant veido išryškėjo pigmentinės dėmės, galimai taip nutiko dėl rožinės – t. y. kur stipriausiai pasireikšdavo rožinė, ten odos spalva patamsėjo, taip bandydama save apsaugoti.

Pataria, kaip pasirūpinti rožinės oda

1. Stebėkite savo kūną. Sergant rožine, rekomenduojama ne tik dėmesingai stebėti savo kūną, bet netgi vestis dienoraštį, ką valgėte, koks oras buvo, ar aktyviai sportavote. Išsiaiškinus, kas iš tiesų iššaukia rožinę, galėsite labiausiai ją provokuojančius veiksnius išbraukti iš savo dienotvarkės.

2. Geriausiai maskuoja žalias atspalvis. Nereikia bijoti maskuoti rožinės su tam skirtomis dermatologinės kosmetikos priemonėmis. Nors raudonį užmaskuoti nėra lengva, čia geriausiai gelbsti žalsvo atspalvio maskavimo priemonės.

3. Terminio vandens purškalai. Jie itin naudingi sportuojantiems žmonėms, kuriems aktyvus sportas gali būti rožinės suaktyvėjimo priežastis. Terminis vanduo nuramina oda, lengvai ją atvėsina. Jį galima naudoti tiek ant švarios odos, tiek ant makiažo.

4. Azelaino rūgštis. Ji yra viena pagrindinių priemonių kovojant su rožine. Tik visuomet patariama šią priemonę vartoti pasitarus su dermatologu.

5. Vitaminas C. Veido odos priežiūros priemonės su vitaminu C prajudina kapiliaruose esantį kraują, pagerina kraujotaką ir pagerina odoje deguonies apykaitą. Taip pat turi šviesinamąjį poveikį.

6. Vitaminas K. Dažnai pamirštamos, bet labai naudingos priemonės su vitaminu K, kadangi jos stiprina kapiliarų sieneles ir padidina jų pralaidumą.

7. Dermatologo ar kosmetologo konsultacija. Visgi, geriausias būdas pasirūpinti savo rožinės alinama oda – konsultacija su kosmetologu ar dermatologu, kuris ne tik įvertins odos būklę, bet ir paskirs veiksmingiausią gydymą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaistininkai profai

Vaistininkai profai portretas
Tik psoriazės čia nekiškit - ji nieko bendro neturi su čia išvardytais bėrimais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių