Quantcast

Vilniaus mero patarėjas apie skubų kvietimą skiepytis savo feisbuke: žiūriu ne į sausas taisykles

Šeštadienio vakarą Vilniuje buvo likę 100 gamintojo „AstraZeneca“ vakcinos dozių, todėl skubos tvarka į „Litexpo“ buvo raginami atvykti visi pasiskiepyti norintys pilnamečiai. Kvietimas suskubti buvo paskelbtas Vilniaus miesto mero patarėjo Karolio Žukausko asmeninėje „Facebook“ paskyroje, o ne oficialiuose kanaluose.  „Aš, kaip komunikacijos specialistas, žiūriu ne į sausas taisykles, o į tikslą, kurį turime pasiekti su komunikacija. Jei tikslui pasiekti bus būtina žinutę išraityti danguje iš „chemtreilų“ – padarysime ir tai. Nes mums svarbu, kad mūsų informacija pasiektų vilniečius“, – sakė K. Žukauskas. 

„SKUBIAI: vakcina visiems pilnamečiams! „Litexpo“ vakcinavimo centras šiandien baigė darbą, bet liko apie 100 „AstraZenecos“ vakcinos, kurios negalima išmesti (o liko, nes gana chaotiška diena – dėl registracijos bugų (trikdžių, – aut.past.) buvo). Kas norite – važiuokite į „Litexpo“ DABAR. Ten iki 21 val. atvykusius skiepys pirmąja doze. Gali būti bet koks amžius VIRŠ 18 METŲ“, – šeštadienio vakarą raginimu socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo K. Žukauskas.

Mero patarėjas ragino skiepytis siūlyti draugams, vaikams ir pan., kad nereikėtų išmesti nė lašo.

„Turėkit mintyje, kad vakcinų tik 100, jei bus daugiau žmonių, man pasakys, iškart papildysiu šį įrašą. Kol nėra papildyta, vadinasi, dar tiek žmonių nesusirinko“, – rašė K. Žukauskas. Po maždaug pusvalandžio jis informavo, jog reikiamas žmonių kiekis buvo surinktas.

„Facebook“ įrašas.

Internete buvo galima rasti nuotraukų, kuriose užfiksuota nemaža susirinkusiųjų eilė.

„Facebook“ nuotr.

Po kvietimu nugulė ir žmonių įrašai, kad jie žaibiškai sureagavo į galimybę pasiskiepyti, tačiau norinčiųjų atsirado daugiau, tad jiems vakcinos neliko.

„Facebook“ nuotr.

Po K. Žukausko įrašu netrūko ir gražių žodžių dėl tokio kvietimo, tačiau toks Vilniaus miesto mero patarėjo komunikavimo būdas patiko ne visiems tautiečiams. Kai kurie stebėjosi, kodėl ši svarbi informacija nebuvo pateikta Vilniaus miesto savivaldybės „Facebook“ paskyroje ar internetiniame puslapyje. 

Aš, kaip komunikacijos specialistas, žiūriu ne į sausas taisykles, o į tikslą, kurį turime pasiekti su komunikacija. Jei tikslui pasiekti bus būtina žinutę išraityti danguje iš „chemtreilų“ – padarysime ir tai.

„Šiaip žiauriai keista tokia jūsų komunikacija. Nejaugi neduoda logino (prisijungimas, – aut.past.) prie savivaldybės feisbuko? Ir reachas (pasiekimas, – aut.past.) būtų geresnis ir, mmm, oficialiau šiek tiek skambėtų, – su šypsena po K. Žukausko įrašu rašė Austėja. – Dabar mero patarėjo followeriai (sekėjai, – aut.past.) turi daugiau šansų pasiskiepyti nei visa likusi Vilniaus populiacija.“

„Ar tai nėra tiesiog žmonių laiko švaistymas su tokiu open call? (viešu kvietimu, – aut.past.) Sukalkit pagaliau tą websaitą (interneto puslapis, – aut.past.) su norinčių sąrašu ir pinginkit (nuolatinis kreipimasis į serverį, – aut. past.), jei lieka ekstra“, – rašė Daumantas.

Portalas kauno.diena.lt pirmadienio rytą dėl šios situacijos klausimus išsiuntė Vilniaus miesto savivaldybės atstovams, telefonu susisiekė su K. Žukausku.  Situaciją telefonu pakomentavęs K. Žukauskas, vėliau panoro į klausimus atsakyti raštu. Jis atsakė į Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriui bendru e. pašto adresu siųstus klausimus. 

– Kodėl ši svarbi informacija buvo paskelbta tik K. Žukausko asmeninėje „Facebook“ paskyroje?

– Informacijai dėl vakcinos skelbti naudojame daugybę kanalų, kaskart renkamės efektyviausią kanalą priklausomai nuo komunikacijos tikslo. Šįkart toks kanalas pasirinktas todėl, kad laisvų vakcinų buvo mažai, tik 100, todėl nenaudotas daug didesnį sekėjų skaičių turintis savivaldybės „Facebook“ puslapis.

– Kaip vertinate tokį informacijos skelbimą asmeninėse paskyrose, o ne oficialiuose puslapiuose ar savivaldybės „Facebook“ paskyroje?

– Aš, kaip komunikacijos specialistas, žiūriu ne į sausas taisykles, o į tikslą, kurį turime pasiekti su komunikacija. Jei tikslui pasiekti bus būtina žinutę išraityti danguje iš „chemtreilų“ – padarysime ir tai. Nes mums svarbu, kad mūsų informacija pasiektų vilniečius.

– Kilo pasipiktinimas, kad jeigu nesi K. Žukausko sekėjas „Facebook“, tai šios svarbios informacijos ir nepamatei. Žiniasklaidos priemonės ją paviešino šiek tiek vėliau. Ar nemanote, kad toks informacijos skelbimas buvo naudingas tik K. Žukausko sekėjams?

– Nematėme tokio pasipiktinimo, priešingai, buvo daug besidžiaugiančių žmonių. Visuose miestuose kas vakarą lieka nedidelis kiekis vakcinų, visi miestai renkasi strategijas, kaip jas panaudoti – svarbiausia yra greitis ir efektyvumas.

– Ar savivaldybė sulaukė skundų dėl tokio K. Žukausko elgesio?

– Kiek man žinoma – ne. Padėkų – taip.

– Ar ir artimiausiu metu planuojama toliau naudoti tokį komunikavimo būdą, t.y., skelbti visiems miestiečiams aktualią informaciją mero patarėjų asmeninėse „Facebook“ paskyrose?

– Artimiausiu metu naudosime visus komunikacijos kanalus, kaip ir iki šiol, kas padeda užtikrinti tai, kad vakcinos nedūlėtų sandėliuose, o būtų efektyviai naudojamas vilniečių apsaugojimui.

SAM: savivaldybės komunikavimo priemones ir būdą pasirenka savarankiškai

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai tikina, kad kartu su visomis savivaldybėmis siekia to paties tikslo – maksimaliai efektyvaus vakcinavimo proceso.

„Savivaldybė, kaip vakcinavimo proceso organizatorė, įvertinusi visas aplinkybes, pasirenka komunikavimo priemones ir būdą savarankiškai“, – situaciją pakomentavo SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Primename, kad šeštadienį Vilniuje atsiradus daugiau kaip tūkstančiui „AstraZenecos“ vakcinos dozių, sostinėje skiepams nuo COVID-19 vėl leista registruotis 35-erių ir vyresniems žmonėms. Kaip feisbuke paskelbė K. Žukauskas, registracija jaunesnei amžiaus grupei vėl atidaryta siekiant išnaudoti visas vakcinos atsargas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių