Quantcast

Vaizdai iš COVID-19 skyrių skeptikų neįtikino: lovose guli manekenai

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pasidalijus užfiksuotomis akimirkomis iš Kauno klinikų medikų darbo kasdienybės rūpinantis COVID-19 pacientais, internete kilo diskusijų audra. Atsirado teigiančių, kad ligoninės lovose guli ne žmonės, o manekenai. Tačiau tokie komentatoriai sulaukė kitų internautų atsako: gal tie žmonės, kurie netiki ir šaiposi, galėtų padėti medikams?

Kada pradėsite gydyti žmones?!

Po naujienų portale kauno.diena.lt pasidalintomis nuotraukomis iš medikų kasdienybės pasipylė pasipiktinusių internautų komentarai. Pasak jų – žmonės apgaudinėjami ir ligoninių lovose guli ne COVID-19 ligoniai, o manekenai. „Mokinasi ant manekenų dirbti“, – rašė internautė. 

„Kada žmones gydys, jei manekenus dabar reanimuoja?“ – klausė Jurgita.

Kauno klinikų nuotr.

Tačiau internautų pasisakymai apie neva lovose gulinčius manekenus sulaukė skaudžių kritikos kirčių. „Jau tikrai, kad manekenas. Dabar žinosiu, kaip reikia vadinti ligonius su sunkiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu ir / ar dauginiu organų disfunkcijos sindromu. Geriau nesugalvosi. Ryt kaip tik dirbsiu manekenų palatoje“, – rašė Milda.

Nu taip, žinoma, nes ligoninėse personalas užsideda skafandrus šiaip sau, žaidžia žvaigždžių karus...

Nu taip, žinoma, nes ligoninėse personalas užsideda skafandrus šiaip sau, žaidžia žvaigždžių karus... Kas dar? Ai, gydo manekenus... Nu, kaip dar sugalvosite purvais apdrabstyti visas ligonines ir jų personalą? Sunku pabūti užsidėjus kaukę? Ai, uždusit, makiažas dar koks nusivalys juk... Ups, soriukas, pamiršau, kaip sunku išeiti į lauką su kauke, agonija tiesiog“, – sarkastiškų išsireiškimų negailėjo Aistė.

Buvo ir siūlančių besišaipantiems internautams eiti į ligonines, kuriose guli COVID-19 ligoniai, ir padėti medikams jų kasdienybėje. „O gal tie žmonės, kurie netiki ir šaiposi, galėtų kažkaip ligoninėje padėti? Jiems nereiktų nei kaukių, nei pirštinių, juk, pasak jų, viruso nėra?“ – svarstė Violeta.

Psichologinė baimė išreiškiama sąmokslo teorijomis

Apie skeptikų komentarus ne vieną kartą kalbėjo ir LSMU Kauno ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas. „Tie sąmokslo teoretikai džiaugtųsi, jei taip ir būtų – kad čia nieko nėra. Mes nesirinktume ir neitume visi iš proto, to laivo negelbėtume kaišiodami skyles, kad nepaskęstume ir teiktume pagalbą ne tik COVID-19 pacientams, bet ir visiems kitiems ligoniams. Kitos ligos niekur neišnyko. Jų yra daug, pacientų irgi yra daug“, – kalbėjo S. Tvirbutas.

Pasak komunikacijos specialisto, toks sąmokslo teorijų kūrimas gali būti siejamas ir su psichologine baime, tai – savotiška savigyna. „Dalis visada yra, kurie kuria sąmokslo teorijas, bet čia gal kaip savigyna, psichologinė baimė. Visada būdavo tokių žmonių, sąmokslo teorijų tikėtojų ir jų skleidėjų. Vieni dėl įdomumo, kiti iš baimės ar kitų psichologinių problemų. O kai visuomenėje krizės kyla, tai turbūt dar paūmėja. O socialiniai tinklai leidžia dar labiau atsiskleisti tokioms keistoms idėjoms. Bet tuo pačiu yra teigiama pusė, kuri gal mažiau matoma, mažiau ryški. Kasdieniai dalykai mums gal ne tiek sukelia jausmų, kiek baimę sukeliančios žinios. Tokių žmonių tikrai yra – tai yra džiugu“, – teigė S. Tvirbutas.

Visada būdavo tokių žmonių, sąmokslo teorijų tikėtojų ir jų skleidėjų. Vieni dėl įdomumo, kiti iš baimės ar kitų psichologinių problemų.

Kaip galime padėti medikams?

Dalindamiesi vaizdais iš COVID-19 skyrių SAM atstovai ragino būti sąmoningais ir neapsunkti medikų darbo dar labiau.

„Lietuvos medikai susiduria su kasdien didėjančiais pacientų srautais. Karščiausia kova prieš koronavirusą vyksta reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose, kuriuose šiuo metu gydomi dešimtys žmonių. Geriausiai, kaip galime padėti mūsų medikams – neapsunkinti jų darbo. Dėvėkime kaukes, esant galimybei likime namuose, naudokimės mobiliąja programėle Korona STOP LT“, – ragino SAM ir pabrėžė, kad kiekvieno iš mūsų indėlis yra svarbus šioje kovoje.

Santaros klinikos. V. Balkūno nuotr.

Išskirtiniais vaizdais savaitės pradžioje pasidalijo ir Santaros klinikos. „Menkai kas žino, kiek medikų rankų prisiliečia prie kiekvieno paciento, kiek galvų vienu metu virš jo palinksta, kol nustatoma diagnozė, randamas tinkamiausias gydymo būdas, kasdien stebima, ar būklė gėrėja. Daugelis norėtų nors akies krašteliu dirstelėti už priėmimo-skubios pagalbos, palatų durų ir įsitikinti savomis akimis, kad jų artimasis prižiūrėtas, nepamirštas, gydomas“, – tąkart rašė Santaros klinikų atstovai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bukas ir bukesnis

Bukas ir bukesnis portretas
Neįtikėtina kiek Covidiotų, plokščios žemės, ir kitų nesąmonių prisivalgysiu būtybių pilna pasaulyje, net tik LT. Propogandos klizma galutinai išplovė likusias jų pilkąsias ląsteles.

Ne taip

Ne taip portretas
reikėtų sakyti: galėtų padėti, eitų į ligonines...TOKIUS reikia susemti ir prievarta nugabenti į ligoninę, palikti be apsaugos priemonių ir liepti slaugyti covido ligonius

Skeptikams.

Skeptikams. portretas
Toks vertinimas gali prilygti manekeno protui. Pas manekeną kuris aplamai tokio kaip po proto neturi..
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių