Quantcast

Vaistų kontrolės tarnyba: visoms vakcinoms yra taikoma dviguba kokybės kontrolė

  • Teksto dydis:

Kai kurie politikai ir visuomenės veikėjai Lietuvoje sąmoningai skleidžia dezinformaciją apie vakcinas, neva jos yra nesaugios, nekokybiškos, neaiškios sudėties ir neva geriau yra susirgti viena ar kita liga ir natūraliai įgyti jai imunitetą nei skiepytis. Tokia situacija yra netoleruotina, pabrėžia Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) išplatintame pranešime.

Tarnybos darbuotojai pabrėžia, kad tokie ir panašūs vieši pareiškimai nėra pagrindžiami jokiais moksliniais faktais, dažniausiai remiamasi abejotina, neaišku kokiose interneto svetainėse rasta informacija.

Tarnybos ekspertai tvirtina, kad visos vakcinos yra gaminamos laikantis itin griežtų geros gamybos praktikos standartų, o jų efektyvumas ir saugumas yra patvirtinamas vakciną registruojant.

Išplatintame pranešime VVKT aiškina, kad prieš tiekiant į Europos Sąjungos rinką (taip pat ir į Lietuvos) vakcinas, kiekvienos serijos kokybė yra patikrinama dukart: vakcinos gamintojo ir Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalies kompetentingos institucijos vaistų kontrolės laboratorijos (OMCL).

Atlikus tyrimus, ES / EEE šalies kompetentinga institucija išduoda ES / EEE oficialios kontrolės institucijos serijos išleidimo pažymėjimą, patvirtinantį, kad ši vakcinos serija atitinka specifikacijas, pateiktas atitinkamose Europos farmakopėjos monografijose ir dokumentuose, kuriais remiantis ir yra registruota vakcina.

Pasak VVKT specialistų, nors Lietuvoje esančios vakcinos yra saugios ir veiksmingos, tačiau, kaip ir visi vaistai, gali turėti šalutinį poveikį. Kiekvienas pranešimas apie įtariamą nepageidaujamą reakciją į vakciną esą prisideda prie vakcinų saugumo. Visa informacija, gaunama apie pasireiškusias nepageidautinas reakcijas, yra analizuojama ir vertinama. Pasireiškus nepageidautinoms reakcijoms, specialistai ragina kreiptis į gydytoją arba Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Abejonė

Abejonė portretas
Labai gražiai aprašyta, kaip turi būti. Tačiau teismas nustatė, kad D. Bosas dukra paskiepyta nežinia kuo... Eurus spausdinant irgi nežinia kiek apsaugos lygių, o vis tiek pasitaiko padirbtų. Ten, kur sukasi dideli valstybinių pirkimų pinigai, atsiranda didelė pagunda pasišildyti jais. Kas gali paneigti, kad kas nors nesuklastos, o neatsakingas valdininkas "nepastebės" klastos. Kai net aukščiausiuose teismuose galimai klesti korupcija, tai piliečiams ir dėl skiepų kyla įvairių minčių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių