Quantcast

Vaistininkas pataria: penkios arbatos, kurias turėtume rasti kiekvienuose namuose

  • Teksto dydis:

Kai už lango žvarbu, kamuoja prasta nuotaika ir organizmą atakuoja įvairūs virusai, daugelis griebiasi kvapnios arbatos puodelio. Tarptautinės arbatos dienos proga „Camelia“ vaistininkas Mintautas Kamandulis pataria, kokias arbatžolių rūšis pravartų visuomet turėti po ranka, kad lengviau nuvytume nerimą, įveiktume peršalimą ir virškinimo problemas.

Vaistininko teigimu, šiltuoju metų laiku žmonės dažniausiai pirkdavo arbatą, skirtą gerinti virškinimo veiklą, o visais metų laikais lieka aktualios arbatos šlapimo takų ligoms gydyti. Tuo tarpu, siaučiančios pandemijos akivaizdoje, pirkėjų krepšelyje dažniau atsiduria arbatos, lengvinančios peršalimo ir nerimo simptomus.

„Paprastai šaltuoju sezonu išauga arbatų nuo peršalimo ir (ar) kosulio poreikis – ši tendencija pastebima ir šiemet. Taip pat dažnai įsigyjamos arbatos, skirtos nervų sistemai – miegui pagerinti, nerimui pašalinti. Žmonės dažnai renkasi ir maisto papildus su vaistažolėmis – galbūt todėl, kad taip yra paprasčiau naudoti – nereikia virinti vandens, plikyti arbatžolių ir t.t.“, – tvirtina M. Kamandulis.

Pasak jo, su konkrečiu negalavimu susidūrusiam žmogui prieš įsigyjant vaistažolių arbatos derėtų pasikonsultuoti su vaistininku apie galimą gėrimo poveikį ir kartu išsirinkti tinkamiausią variantą.

„Skirtingose situacijose reikėtų rinktis skirtingas arbatas. Žinoma, yra įvairių arbatos mišinių, pavyzdžiui, mišinys nuo peršalimo, kosulio, nervų sistemai ir t.t., tačiau paprastai tokios arbatos yra labai plataus poveikio. Vis dėlto yra keletas universalių arbatų rūšių, kurias vertėtų įsigyti – jos gali būti naudingos įvairiems atvejams“, – teigia „Camelia“ vaistininkas.

Svarbiausių arbatų penketukas

1. Ramunėlių arbata. Šios arbatos pritaikymo spektras – vienas plačiausių. „Ramunėlės yra tinkamos naudoti esant nerimui, nemigai, taip pat esant virškinimo trakto sutrikimams: pilvo pūtimui, spazmams, gastritui. Šią arbatą galima vartoti ir išoriškai esant odos sudirginimams. Ji pasižymi ir antibakteriniu veikimu“, – gerąsias ramunėlių savybes vardija M. Kamandulis.

2. Medetkų arbata. Šios žolelės tinkamos vartoti tiek išoriškai, tiek iš vidaus. Išoriškai medetkų nuoviras naudojamas įvairiems odos sudirginimams, nubrozdinimams gydyti. Vartojant kaip arbatą – pagerėja virškinimas, nes medetkos pasižymi priešuždegiminiu poveikiu virškinimo traktui ir gerina tulžies išsiskyrimą. Anot vaistininko, medetkų arbatą galima naudoti ir gerklės skalavimui – gelbsti sergant angina ar laringitu.

3. Čiobrelių arbata. Tai arbata, kuri bene dažniausiai naudojama peršalus – geriama tiek viena, tiek naudojama kaip sudėtinė dalis arbatų mišiniuose. Šią arbatą taip pat tinka gerti pasireiškus virškinimo trakto sutrikimams ir skaudant gerklę (galima skalauti ir nuoviru). Ji taip pat atpalaiduoja bronchų spazmus, todėl galima rinktis kaip kosulį lengvinančią priemonę.

4. Liepžiedžiai. „Tai yra dar viena visiems gana gerai žinoma arbata, kuri liaudies medicinoje naudojama sergant peršalimu ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Tačiau šios arbatžolės yra pritaikomos ir plačiau – naudojama ir kaip nervų sistemą raminanti bei atplaiduojanti arbata, todėl tinka žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą“, – pasakoja M. Kamandulis.

5. Pankolio arbata. Pasak specialisto, ši arbata yra tinkama tiems, kurie susiduria su virškinimo trakto problemomis – kai kamuoja sutrikęs virškinimas, pilvo pūtimas, gastritas, todėl gali praversti visiems, ketinantiems sėstis prie gausaus švenčių stalo. Pankolio arbata naudojama sergant peršalimo ligomis, kosuliui lengvinti. Visgi vaistininkas įspėja, kad pankolis turi labai savitą skonį ir kvapą, kuris gali patikti ne visiems.

„Visas šias arbatas galima naudoti ir sumaišytas viena su kita. Pavyzdžiui, esant nemigai tiktų ramunėlių ir liepžiedžių arbata. Pasireiškus virškinimo sutrikimams padėtų ramunėlės ir medetkos bei galima pridėti ir pankolio. Jei jaučiate peršalimo simptomus, galima pasidaryti arbatą iš liepžiedžių, ramunėlių ir čiobrelio“, – pataria vaistininkas.

Vis dėlto M. Kamandulis įspėja, kad visas arbatas, taip pat ir arbatžolių, reikėtų vartoti saikingai ir nepadauginti bei apie galimą šalutinį poveikį ir derinimą su vartojamais vaistais ar papildais pasikonsultuoti su vaistininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių