Quantcast

Vaistažolių arbatos galią kuria ir pats žmogus

Žoliavimas – šventas ritualas, įsitikinęs "Žolinčių akademijos" viceprezidentas Marius Lasinskas. 2008 m. jis įgijo farmacijos magistro laipsnį ir vaistininko profesinę kvalifikaciją. Dirbo vaistinėje ir farmacijos kompanijoje, tačiau pasirinko širdžiai artimesnę profesiją – tapo žolininku.

Ypatingas ritualas

Dabar jaunas specialistas Marius augina, renka vaistažoles, gamina vaistažolių mišinius, konsultuoja, skaito paskaitas ir veda praktinius užsiėmimus. M.Lasinskas papasakojo, kaip teisingai surinkti ir paruošti gydomąsias žoleles arbatai bei ko šiuo metu ieškoti pievose ir miškuose.

Marius, neabejojantis, kad žoliavimas yra šventas ritualas, sako, kad jo metu išreiškiama pagarba gamtai, jos dovanojamoms gėrybėms.

Žoliavimui būtina pasiruošti – iš vakaro susiruošti švarius, geriausiai natūralaus pluošto drabužius, pasiimti keletą lininių ar drobinių maišelių (tinka ir medžiagos skiautės), į kuriuos bus dedamos žolelės.

Žoliauti reikėtų eiti po vieną, be pagalbininkų. Žoliautojas turėtų atsikelti kuo anksčiau ryte, su niekuo nesikalbėti. Skinant kalbinti tik skinamus žolynus. Vienu metu galima skinti tik vienos rūšies žolynus. Nuskintus vienos rūšies augalus suvynioti į medžiagos gabalėlį ir tik tada jau skinti kitos rūšies žolyną. Tačiau kas gi tas kalbinimas yra? "Tai dėkojimas gamtai už augalus, kuriuos suteikė mums, kad galėtume pasitelkti juos prieš ligą. Nereikia piktnaudžiauti gamtos turtais – mažesnę dalį nurinkti (pvz., ketvirtadalį visų augalo lapelių ar žiedelių), o didesnę dalį palikti gamtai. Reikia žoleles gražiai nuskinti ar nukirpti, neraunant augalo su šaknimis", – aiškina M.Lasinskas. Ir priduria: "Būtų puiku, jei žoliautojas atsidėkodamas gamtai kiek įstengdamas aprinktų šiukšles."

Augalas grąžina emocijas

Surinkti žolynai džiovinami patalpoje, kuri turi būti gerai vėdinama, apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių. Žolynai paskleidžiami ant plono, nespalvoto popieriaus. Po patalpą niekas, išskyrus žoliautoją, neturėtų vaikščioti.

Kaip teisingai pasidaryti žolelių arbatą?

Marius rekomenduoja, jei yra galimybė, patiems auginti vaistažoles, iš kurių gaminsite arbatą. Geriausiai veikia tos vaistažolės, kurios yra užaugintos su meile ir rūpesčiu jūsų pačių. Augalas jaučia emocijas, tad jei auginote jį su teigiamomis emocijomis, jis atiduos visa, ką turi geriausio. Vasarą geriausiai gerti šviežių augalų arbatą, tačiau kitu metų laiku tiks tinkamai sudžiovintų augalų arbata.

Arbatą galima paruošti keliais būdais: 1–2 arbatinius šaukštelius smulkintos žaliavos užpilkite stikline karšto vandens, svarbu, kad jis būtų ne verdantis, nes iš tokio vandens burbuliukų pavidalu išeina visas deguonis. Uždengę palaikykite 10–15 min. ir gerkite 2–3 kartus per dieną. Tai vokiečių fitoterapeutų tradicinės rekomendacijos.

Arba galite paimti trimis pirštais žiupsnelį sudžiovintų žolelių, įberti į termosą ir, užpylus kūno temperatūros stikline vandens, brinkinti apie 1 val. Jeigu tai šaknys ar žievės, tuomet laikykite per naktį. Šią arbatą vartokite kelis kartus per dieną, geriausiai 30 min. prieš valgį (esant jautriam skrandžiui – 1 val. po valgio). Jei reikia, prieš gerdami galite truputį pašildyti.

Ryškaus aromato ieškant

Retesnis arbatos paruošimo būdas – fermentavimas. Šiuo būdu galima paruošti arbatą iš juodųjų serbentų, obelų, žemuogių, braškių, gervuogių, vyšnių, slyvų, gauromečio lapų. Arbata bus aromatingesnė ir ryškesnio skonio ir spalvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprates

Nesuprates portretas
Raudonelis didina ar mazina spaudima taip ir neaisku, vieni raso didina kiti mazina ,cia tikriausei kaip kam patinka.

leta

leta portretas
puikus jaunuolis jau netikejau jog toks ZMOGUS gali pradziuginti mus savo esybe! EURIKA! daugiau tokiu nuostabiu jaunu zmoniu ! malonu skaityti ,malonu matyti sekmes TAU zmogau !!!!

rita

rita portretas
puikus straipsnis,labai aiškiai ir suprantamai viskas išdėstoma.AČIŪ Mariau kad tu esi ir kad stengiesi padėti žmonėm,nesijaučia tavo veikloje jokios komercijos,vien geranoriškumas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių