Quantcast

Vaikų ligų gydytoja apie nerašytas taisykles: kada jų reikėtų paisyti?

  • Teksto dydis:

Kodėl nereikia vaikų auginti steriliai, kokiomis nerašytomis taisyklėmis vertėtų vadovautis, o kuriomis – ne? LNK žurnalistė to klausė vaikų ligų gydytojos Eglės Lanzbergaitės-Manuilovos.

– Kai kurios mamos rytą vakarą šveičia namus, o kiek kartų per dieną iš tiesų pakaktų dezinfekuoti paviršius, plauti grindis?

– Tikrai nereikėtų persistengti. Vaikai sėkmingai užauga ir ne pačioje švariausioje aplinkoje. Iš tiesų šie maži žmogeliukai nebijo nešvarumų. Netgi patartina neauginti vaikų pernelyg sterilioje aplinkoje, nes nešvarumai padeda imuninei sistemai sustiprėti. Ant įvairių paviršių natūraliai atsiranda visokių bakterijų, virusų bei kitų mikroorganizmų, su kuriais vaikui kasdien kontaktuojant (mažieji mėgsta viską liesti, ragauti, dėti į burną) formuojasi ir jo imuninė sistema. Tiksliau, gauna stimulą suaktyvėti, stipriau dirbti. Organizmas, susidūręs su tam tikromis bakterijomis, virusais, įgyja atmintį. Todėl ateityje mažėja rizika susirgti tam tikromis ligomis. Taigi kai kuriais atvejais nešvarumai yra pliusas.

– O kalbant apie rankyčių plovimą, kaip dažnai reikėtų tai daryti?

– Prieš kiekvieną valgymą, ypač pasinaudojus tualetu, tikrai vertėtų nuplauti rankytes, nes taip mes formuojame ir higienos įpročius. Bet jeigu buvote namuose, ne iš lauko parėjote, ne po tualeto, nebūtina šveisti itin steriliai. Pakanka tiesiog nuplauti rankas jų labai nešveičiant. Tačiau grįžus iš parduotuvės, poliklinikos ar pasivaikščiojimo lauke, patartina numuiluoti rankytes kruopščiau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O kaip dėl ant žemės nukritusio obuolio ar sausainio – galime leisti vaikams pakeltą valgyti toliau?

– Vėlgi situacija situacijai nelygu. Jei tai atsitinka lauke, tėveliai dažnai vadovaujasi 3 sekundžių taisykle, kad nieko blogo, jeigu greitai pakelsi, galima suvalgyti. Jeigu tai nutiko ant žolės ar mūsų namuose, įprastoje aplinkoje, tikrai nieko blogo nenutiks. Bet jeigu žindukas ar prakąstas obuolys nukrito ant nešvarios žemės, vietos, be abejo, nevertėtų duoti vaikui. Taip galima pasigauti ir kirmėlių kiaušinėlių, ir kitų bakterijų, galinčių sukelti rimtų sveikatos problemų. Tačiau paniškai bijoti to nukritimo ant žemės tikrai nereikia.

Patartina neauginti vaikų pernelyg sterilioje aplinkoje, nes nešvarumai padeda imuninei sistemai sustiprėti.

 

– Tačiau neplautų vaisių ar daržovių, ko gero, vaikams duoti nerekomenduotumėte?

– Pagalvokime, kas yra tas neplautas vaisius. Pirma – jo paviršius purškiamas įvairiomis medžiagomis, kad ilgiau negestų. Tad nuplovę ir nulupę žievelę, mes išvengiame tam tikrų cheminių preparatų patekimo į organizmą. Kitas ne mažiau svarbus aspektas, kad parduotuvėje tą vaisių ar daržovę galbūt čiupinėjo kiti žmonės, todėl nuplauti juos vis dėlto reikėtų.

– Nemažai tėvelių vengia vesti vaikus į lauką prastu oru. O ką mano medikai?

– Praktiškai vaikus reikėtų vesti į lauką bet kokiu oru, nes tai irgi padeda stiprinti jo imunitetą. Lauke irgi yra nemažai alergenų, pavasarį ar vasarą įkvepiame ir žiedadulkių bei kitų medžiagų, su kuriomis imuninė sistema priversta labiau kovoti. Didėja organizmo atsparumas. Apskritai buvimas lauke vaikui labai svarbu, ką teigia ir Pasaulio sveikatos organizacija, ir pasaulio medikai. Tik svarbu žinoti ir paisyti nerašytos taisyklės, kad nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Čia – esminis dalykas, kad vaikas nesušaltų, neperkaistų ar neperšlaptų, jei balų yra ir pan. Dar yra tokia viena nerašyta taisyklė – rengti vaiką vienu rūbeliu daugiau nei esame apsirengę mes patys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių