Quantcast

Vaiko pilvo skausmas gali tapti ir pagalbos šauksmu

  • Teksto dydis:

"Mama, skauda pilvą" – gana dažnai tėvai išgirsta tokį vaiko skundą. Vaikų gastroenterologė patvirtina, kad šis nusiskundimas vienas dažniausių, kuris paskatina kreiptis į specialistą. Gydytoja pataria nenumoti ranka į vaiko pilvo skausmus ir išsiaiškinti, kas juos sukelia.

Ūmus ar lėtinis?

Pilvo skausmas – viena dažniausių priežasčių, kodėl kreipiamasi į vaikų gydytoją. Kaip paaiškino Klaipėdos vaikų ligoninės gydytoja gastroenterologė Skirmantė Brazdeikytė, pilvo skausmas gali būti ūmus (atsiradęs staiga ir trunkantis iki 24 valandų) ir lėtinis (vis atsikartojantis, trunkantis daugiau nei kelis mėnesius).

Pilvo skausmus gali lemti įvairios priežastys, pagal tai jie skirstomi į dvi dideles grupes: funkcinius pilvo skausmus ir organines ligas. Prie pastarųjų priskiriamos tokios ligos kaip gastroezofaginis refliuksas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos uždegimas, opaligė, kasos uždegimas, žarnyno uždegimas ir kitos.

Nereikia numoti ranka į vaiko pilvo skausmą, net jei jis nėra organinės kilmės.

Funkciniai pilvo skausmai sudaro apie 70 proc. visų pilvo skausmų, o skausmai, kylantys dėl organinės ligos, apie 30 proc.

Signalizuoja apie sunkumus

"Funkciniai pilvo skausmai dažniausiai lokalizuojasi apie bambą, skausmas turi kartotis bent kartą per savaitę ir tęstis ne trumpiau kaip 2 mėnesius. Jie nesusiję su valgymu, menstruacijomis ar tuštinimusi. Taip pat nėra jokių uždegiminio, metabolinio, neoplastinio (vėžinio) proceso ar struktūrinio pažeidimo požymių", – pasakojo S. Brazdeikytė.

Pasak gydytojos, tėvai, kreipdamiesi dėl vaiko pilvo skausmų, dažniausiai baiminasi, kad šiuos negalavimus sukelia onkologinė liga arba apendicitas.

Funkcinis pilvo skausmo sindromas diagnozuojamas, kai pilvo skausmas sutrikdo kasdienį įprastą aktyvumą arba būna susijęs su kitais somatiniais simptomais: galvos, galūnių skausmu arba miego sutrikimu.

Vaikų gastroenterologė pažymėjo, kad funkcinius pilvo skausmus patiria vaikai ir jų tėvai, dažnai jaučiantys nerimą, stokojantys dėmesio, kamuojami streso, sunkiau prisitaikantys naujoje aplinkoje ar susirūpinę dėl kylančių sunkumų. Tėvai ne visada atkreipia dėmesį į vaikų gyvenime kylančias problemas.

"Kiekvienam nerimas pasireiškia skirtingai. Skausmas kaip nerimo išraiška gali migruoti po visą kūną. Kartais darželyje ar mokykloje vaikui kylantys sunkumai pasireiškia būtent pilvo skausmu. Tik mums, suaugusiems, atrodo, kad vaikams ugdymo įstaigose būna lengva. Tiesiog vaikui per pilvo skausmą lengviau atkreipti dėmesį į save.

Nereikia numoti ranka į vaiko pilvo skausmą, net jei jis nėra organinės kilmės. Vaikui iš tiesų skauda ir reikėtų kreiptis į gydytoją bei išsiaiškinti tikrąsias negalavimo priežastis", – patarė S. Brazdeikytė.

Diagnozė išlaisvina

Skausmas sutrikdo normalų vaiko aktyvumą, jis nustoja žaisti, blogiau valgo, neina į darželį ar mokyklą. Nustatant diagnozę reikalinga išsiaiškinti, ar pacientas tik ginasi nuo nemalonių jam gyvenimo problemų, ar yra kita priežastis, sukelianti pilvo skausmą.

Pilvo skausmus taip pat gali sukelti vidurių užkietėjimai. Vyresnių vaikų tėvai ne visada sužino, kad vaikas dėl įvairių priežasčių: patiriamo streso, nerimo, adaptacijos, – kartais būna nesituštinęs net kelias savaites.

Dažnam pacientui dėl pilvo skausmų reikalinga gydytojo vaikų gastroenterologo konsultacija, nes tik atmetus organines skausmo priežastis galima diagnozuoti funkcinės kilmės pilvo skausmą. Pasak gydytojos, žinant diagnozę tampa ramiau abiem pusėms: ir tėvams, ir vaikui.

Nepakanka malšinti simptomų

Gastroenterologė paaiškino, kad diagnostikos metu visų pirma įvertinamas vaiko augimas. Gali būti atlikti bendri kraujo, šlapimo, išmatų tyrimai, ultragarsinis pilvo organų tyrimas, mėginiai  angliavandenių tolerancijai įvertinti, biocheminiai kraujo tyrimai. Kartais reikalingi endoskopiniai ar radiologiniai tyrimai.

Sulaukus tyrimų rezultatų nustatomos priežastys, provokuojančios pilvo skausmus, ir bandoma jas pašalinti. Funkciniams pilvo skausmams medikamentinis gydymas mažai efektyvus. Tokiais atvejais dažnai būna reikalinga psichologo konsultacija ar psichoterapinis gydymas.

S. Brazdeikytė atkreipia dėmesį, kad ne visada užtenka tik nustatyti šią diagnozę ir skirti simptomus malšinantį gydymą. Pacientų sveikata ir toliau turi būti stebima, ypač išliekant simptomams, o prireikus būtina atlikti pakartotinius tyrimus, nors organinės ligos išryškėja retai.

"Diagnozavus funkcinį pilvo skausmą, pacientų sveikata išlieka gera, o kai tėvai ir vaikas įsitikina, kad skausmo kilmė nėra organinis sutrikimas, per 2–6 savaites simptomai palengvėja ar išnyksta pusei pacientų", – patikino gydytoja.

Tiesa, nedidelė dalis vaikų pilvo skausmus jaučia visą gyvenimą, o suaugus juos vargina lėtiniai galvos, nugaros skausmai ar net sutrinka menstruacijų ciklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių