Quantcast

Mažamečio mirtis nuo COVID-19: kodėl vaikui ligoninėje nenustatytas koronavirusas, kol kas neaišku

Savaitgalį Statistikos departamentui paskelbus apie pirmąjį vaiko mirties atvejį nuo COVID-19, kilo daugybė klausimų. Kodėl mirties priežastis buvo paskelbta praėjus keliems mėnesiams po to, kai užgeso kūdikio gyvybė? Kodėl medikai mažylio nepaguldė į ligoninę ir nė neįtarė šios infekcijos? Regioninės Telšių ligoninės atstovai nedetalizuoja nelaimės aplinkybių, tačiau teigia, kad  įstaigoje yra atliekamas vidaus medicininis auditas teiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybei įvertinti.

Respublikinės Telšių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Eglė Lysovienė LRT sekmadienį teigė, kad rugpjūčio 31-ąją mama su vaiku kreipėsi į ligoninės priėmimo skyrių dėl laringito. Pasak jos, tuo metu nebuvo informacijos, kad jis galėjo sirgti COVID-19 ir buvo išleistas gydytis namo.

„Atlikti kraujo tyrimai, kuriuose stebėta virusinės infekcijos požymiai. Stacionarinio gydymo tėvai tuo metu atsisakė, vaikas buvo išleistas į namus su rekomendacijomis dėl simptominio gydymo“, – teigė E. Lysovienė.

Gydytoja aiškino, kad neįtarus koronaviruso, paskirtas simptominis gydymas. Kokia buvo vaiko būklė grįžus namo, E. Lysovienė negalėjo komentuoti. Vaikas mirė kitą dieną – rugsėjo 1-ąją.

Portalas kauno.diena.lt susisiekė su ligoninės atstovais ir paklausė, dėl kokių priežasčių vienerių metų vaikui nebuvo atliktas tyrimas dėl COVID-19 ligos ir ar medikai neįtarė, jog vaiko gyvybei gresia pavojus. 

Įstaigoje yra atliekamas vidaus medicininis auditas teiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybei įvertinti.

Ligoninės atstovai teigė, kad gerbdami šeimos gedulą ir atsižvelgdami į kompetentingų institucijų atliekamus patikrinimus, daugiau informacijos apie šį atvejį suteikti negali. „Apie šią situaciją ligoninė sužinojo iš žiniasklaidos priemonių, todėl reaguojant į viešai pateiktą informaciją, įstaigoje yra atliekamas vidaus medicininis auditas teiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybei įvertinti“, – laiške dėstė ligoninės atstovai. 

Portalas pirmadienį jau skelbė, kad Sveikatos apsaugos ministerija teigė inicijuojanti tyrimą dėl galimai netinkamos paslaugų kokybės. 

Ministerija pavedė Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai atlikti tyrimą dėl paslaugų kokybės ir atitikimo norminiams aktams, taip pat tikslinasi aplinkybes, dėl ko užtruko teismo ekspertizės išvados.

Savo ruožtu Respublikinės Telšių ligoninės atstovai pateikė bendro pobūdžio informaciją, kokiais atvejais yra atliekami COVID-19 tyrimai į Priėmimo – skubiosios pagalbos skyrių besikreipiantiems pacientams. Anot jų, pagal sveikatos apsaugos ministro pernai birželį pasirašytą įsakymą bei lokalinius teisės aktus, COVID-19 tyrimai atliekami visiems ligoninėje stacionarizuojamiems asmenims.

„Pacientui, kuris stacionarinėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje suteikus pagalbą išleidžiamas gydytis ambulatoriškai, COVID-19 tyrimai atliekami tuo atveju, jeigu pacientui yra pasireiškę COVID-19 ligai būdingi simptomai (kūno temperatūra yra 37,3ºC ir aukštesnė, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, staigus uoslės ar skonio praradimas ar susilpnėjimas) arba pacientas atitinka epidemiologinius COVID-19 kriterijus (artimas sąlytis su asmeniu, kuriam patvirtinta COVID-19 liga 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios arba asmuo yra ar buvo slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės ar socialinės globos įstaigos, kuriose yra patvirtintas COVID-19 ligos atvejis). Nesant nurodytų kriterijų, pacientams, išleidžiamiems gydytis ambulatoriškai, COVID-19 tyrimas  nėra indikuotinas“, – dėstoma atsiųstame ligoninės atstovų laiške.

Ar medikai nematė grėsmės vaiko gyvybei ir ar tėvai nebuvo įkalbinėjami persigalvoti ir gydyti vaiką ligoninėje? „Priėmimo – skubiosios pagalbos skyriuje budintys gydytojai sprendimą dėl būtinumo stacionarizuoti pacientą arba nukreipti jį ambulatoriniam gydymui priima visapusiškai įvertinę paciento būklę, atlikę būtinus medicininius tyrimus, vadovaudamiesi medicinos praktikos bei galiojančių teisės aktų nuostatomis. Esant galimybei, kai į įstaigą kreipiasi mažamečiai pacientai, net ir nesant indikacijų stacionarizavimui, artimiesiems siūloma stebėjimo paslauga, t.y. dėl paciento saugumo ir artimųjų ramybės likti įstaigoje bent iki 24 val.  Apie sutikimą ar priešingai – nesutikimą atžymima medicininiuose dokumentuose“, – teigė ligoninės atstovai.

Virtualioje erdvėje plinta galimai mirusio mažamečio mamos įrašas, kuriame moteris dėsto, kad jiems nebuvo praneša apie vaiko mirties priežastį. Moteris teigė, kad apie kūdikio mirties priežastį sekmadienį sužinojo iš Statistikos departamento ir žiniasklaidos skelbiamų duomenų. Ji taip pat kėlė klausimą, kodėl mirties priežastis buvo viešai paskelbta tik dabar ir klausė, ar tai nėra susiję 5–11 metų vaikų vakcinavimo pradžia.

Kaip portalui kauno.diena.lt teigė Valstybinės teismo medicinos tarnybos direktorius Romas Raudys, mirties priežasties pateikimas gali užtrukti ir iki kelių mėnesių.

Moteris taip pat teigė, kad jie neatsisakė stacionaraus gydymo, o medikai neva teigė, kad vaikas gali gydytis ir namie. 

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams nepavyko susisiekti su minima moterimi. Gavus jos atsakymus, publikaciją papildysime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cia

Cia portretas
Cia virsune vaikas mire nuo koronos bet nuo ko mire vis dar neaisku visos tos raslevos esme

Kada buvo medikai neteisūs .Retos išimtys buvo.

Kada buvo medikai neteisūs .Retos išimtys buvo. portretas
Jau prasidėjo SAM manipuliacijos .

na

na portretas
ir kaip jiems negėda skelbti kad vaikas mirė nuo kovido...privežė marmalo, tai pradėjo gąsdinti tėvelius..galvojat, kad su tėvais niekas nekalbėjo ir nežino tiesos. Gėda skleisti propoganda...lieka tėveliams palinkėti stiprybės ir duoti melagius į teismą, kaip prieš kelis metus padarė jauna šeima, kai suleido mažyliui visai ne vaistus ir mirė. Tėvai kovojo to ir linkiu šiai šeimai...gero advokato...išaiškėtų melagių kompanija, vat visiems kuriems pripaišo kovidus pats laikas pakovoti..o miršta žmonės nuo trambozių
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių