Quantcast

Skausmų kamuojamą vaiką operavo tik sulaukus COVID-19 testo atsakymo

  • Teksto dydis:

Ūmaus apendicito kamuojamas mažemetis ant operacinio stalo pateko tik atlikus testą dėl koronaviruso. Tada apendicitas jau buvo gangrenavęs, o dubens srityje prisikaupę skysčių. Nors medikai teigia, kad testo atsakymo laukimas neturėjo įtakos paciento būklei, berniuko tėtis svarsto reikalauti patirtos žalos atlyginimo.

„Santariškių ligoninės Chirurgijos skyriuje pasakė, kad be COVID-19 tyrimo negali priimti, todėl mus nusiuntė į priešingą gatvės pusę daryti COVID-19 tyrimo“, – pasakojo netrukus dvyliktą gimtadienį švęsiančio berniuko tėvas Marius.

LNK žinioms vyras sakė, kad ėminiai dėl koronaviruso buvo paimti apie 23.20 val., ir medikų pažadėta, jog po vienos-dviejų valandų paaiškės rezultatas, nes vaiko atvejis – skubus. 

„Pralaukėme šešias valandas ir aš tik vėliau su chirurgu bendraudamas sakau: „Kaip čia taip būna?“ ir jis man žmogiškai pasakė, kad būna ir trylika valandų, nes priklauso nuo to, kaip laboratorijoje užsipildo mėginių indas“, – žurnalistams teigė pašnekovas.

Mažasis pacientas buvo operuotas tik apie 10 val. ryte, – apendicitas jau buvo gangrenavęs, o dubens skrityje prisikaupę skysčių. Dėl šios priežasties bernukui mažiausiai penkias paras teks praleisti reanimacijoje.

Tuo tarpu, pasak medikų, esą COVID-19 testas neturėjo jokios įtakos operacijos skubumui. „Jeigu reikia, mes tikrai operuojame. Jeigu matome, kad būklė – ūmi, kurią reikia greitai operuoti, mes operuojame nelaukdami COVID-19 testo atsakymo“, – aiškino Vaikų ligoninės Vaikų chirurgijos skyriaus vedėjas Arūnas Strumila pridurdamas, kad pacientas į ligoninę buvo atvežtas po pusantros paros nuo apendicito pradžios.

Chirurgas pabrėžė, jog tai, kad apendicitas – ūmus, dar nereiškia, kad pacientą būtina nedelsiant operuoti. „Jis leidžia mums palaukti ir paruošti vaiką, kad būtų kuo saugesnė operacija. Kad kuo sklandžiau ir geriau praeitų viskas. Nuo dviejų iki šešių valandų mes kartais laukiame COVID-19 testo atsakymo ir per tą laiką mes pasiruošiame operacijai“, – kalbėjo A. Strumila.

Kaip jau minėta, jei paciento gyvybei ar sveikatai gresia pavojus, medikai operuoja nelaukdami COVID-19 testo atsakymo. „Kiaušidės užsisukimas, sėklidės užsisukimas – tai yra ūmios būklės, kurioms laukimas gresia prarasti organą“, – tvirtino chirurgas.

Nepaisant to, vaiko tėvas mano, jog vis dėlto būtų buvę geriau, jei sūnus būtų operuotas skubiai ir svarsto iš medikų reikalauti, kad būtų atlyginta patirta žala.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovų teigimu, esant reikalui pagalba pacientui turi būti suteikiama skubiai. Tai yra, turi būti vertinama ne konkreti liga, o paciento būklė. 

„Visi pacientai, kurie pateko į asmens sveikatos priežiūros įstaigą dėl būtinosios medicinos pagalbos, skubiosios medicinos pagalbos. Pagal visus diagnostikos ir gydymo algiritmus, yra privaloma tirti, gydyti, operuoti ir priimti kitą medicininę taktiką, kuri būtina paciento gyvybei saugoti ir gelbėti“, – akcentavo Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Odeta Vitkūnienė.

Kaip teigama, COVID-19 testas atliekamas tada, kai pacientas jaučia šios ligos požymius, pavyzdžiui, karščiuoja. Apendicitu susirgę pacientai dažniausiai turi temperatūros. Jei simptomų nėra, testas nebūtinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skausmas

Skausmas portretas
Tėtis ir ne šventas, dvi dienas laikyti vaiką namuose su skaudančiu pilvu, o ligoninėj neleisti vaikui dar ir vaistų nuo skausmo išgerti. O paskui pretenzijas kelią, kad tik pasipelnyti. Gal jis gangrenaves jau namuose buvo

Gintaras Aurimas Vizgirda

Gintaras Aurimas Vizgirda portretas
Man taip sviecia,kad SAM neisvengs teismu uz,neatlikima,pareigu. Ir,labai teisinga,bei,sveika,butu

bebilejanti visomenè

bebilejanti visomenè portretas
debileja visuomene, tai ir parodo va toky atvejai.Jei ir toliau taip degraduos visuomene,kaip sitas tevas,tai turesim grazulio tipo gosudarstva: seime grazuliai, prezidentas trumpas,pilieciai afrorusosupermamyteslbgttranformeriai,kurie mano esantys pasaulio bambos,bet baige tik vdu ar kokia ale aukštaja mokykla,koks kaimynas uz bele ka duos kita kaimyna i teisma, visi is visu reikalaus babkiu, 20 metes maloletkos gales pilti suda ant 60 mečiu mediku,kad jie nieko nesupranta, zodziu...internetas ir pavirsutines vertybes formuoja debiloidus,kurie mano esa dievai,o rezultatas va...nespejo tevas nusimyzti ligonineje,jau i teisma sundaktarius duoda.. gaila man Lietuvos. Už tokia Lietuva nebutu eje zmones i miskus...
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių