Quantcast

V. Zemlys-Balevičius: trečiosios COVID-19 bangos rizika – labai didelė

  • Teksto dydis:

Statistikos departamentui pirmadienį įspėjus, kad šalyje šiuo metu prasideda trečioji koronaviruso plitimo banga, tokius pasisakymus suskubo komentuoti specialistai. Pasak matematiko, prezidento Gitano Nausėdos suburtos Ekspertų tarybos nario Vaidoto Zemlio-Balevičiaus, trečiosios bangos rizika šiuo metu – labai didelė.

„Epidemijos traukimasis sustojo, tai reiškia kad trečia banga prasideda, arba teisingesnė formuluotė būtų, kad trečios bangos rizika dabar yra labai didelė. Rizika yra neapibrėžtumas, tai kokio dydžio trečia banga bus ar jos nebus iš vis, priklauso nuo mūsų visų. Tiek nuo visuomenės, tiek nuo valstybės institucijos darbo“, – feisbuke rašė matematikas.

Tikiuosi, išmokome rudens pamokas ir antrosios bangos scenarijus nepasikartos.

V. Zemlys-Balevičius viliasi, kad šaliai nebereikės grįžti į tokį griežtą karantiną, iš kurio po truputį bandome išeiti. „Tikiuosi, išmokome rudens pamokas ir antrosios bangos scenarijus nepasikartos“, – teigė ekspertas.

Statistikos departamentas norėjo atkreipti dėmesį

„Panašu, kad pradedame trečiąją pandemijos bangą. Lietuvos trajektorija dviejų pandemijos rodiklių erdvėje apsigręžė ir sugrįžo į senas vėžes, kuriomis važiavo spalio mėnesį“, – taip specialistai rašė Statistikos departamento išplatintame pranešime.

Vėliau Statistikos departamento atstovė Birutė Stolytė BNS teigė, jog įstaiga norėjo atkreipti dėmesį į nerimą keliančią tendenciją dėl augančios teigiamų testų dalies. „Mūsų tikslas buvo atkreipti epidemiologų dėmesį, kurie ir turėtų toliau komentuoti“, – teigė departamento atstovė.

Statistikos departamento teigimu, naujų paros atvejų skaičius nebemažėja, teigiamų diagnostinių tyrimų dalis (procentas) auga. „Šis dėsningumas vyksta jau visą savaitę, tačiau dabar nebekelia abejonių“, – teigiama pranešime.

Nerimą kelia signalai

Tuo tarpu vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė sakė, kad apie trečiąją koronaviruso bangą kalbėti dar anksti, tačiau stebimi tam tikri nerimą keliantys signalai. „Situacija yra susijusi su tuo, kad mes matome, jog naujų atvejų skaičiaus kritimas yra sustojęs, naujų atvejų skaičius nebekrenta taip greitai, kaip buvome įpratę. (...) Labiausiai nerimą kelia teigiamų tyrimų procentas, kuris išaugo. Prieš savaitę turėjome 7,1 proc., o dabar turime 7,8 procento“, – teigė ji.

Per praėjusią savaitę gyventojų mobilumas išaugo ir praktiškai grįžo į prieškarantininį laikotarpį, tai labiausiai ir kelia nerimą.

Anot epidemiologės, nors pastarųjų dviejų savaičių naujų atvejų rodiklis 100 tūkst. gyventojų, palyginti su praėjusios savaitės duomenimis, yra mažesnis, tačiau pastarųjų septynių dienų naujų atvejų vidurkis yra panašus į tą, kuris buvo prieš savaitę.

„Apie trečiąją bangą kalbėti yra ankstoka, tačiau (...) tai yra tie signalai, kurie kelia nerimą“, – kalbėjo L. Ašoklienė.

Epidemiologės teigimu, tokia sergamumo situacija susijusi su gyventojų mobilumu, atsiradusiu po karantino sąlygų atlaisvinimo.

„Per praėjusią savaitę gyventojų mobilumas išaugo ir praktiškai grįžo į prieškarantininį laikotarpį, tai labiausiai ir kelia nerimą. Mobilumo pokyčius mes jau stebime nuo praėjusio pirmadienio – žmonės pradėjo judėti daugiau, praktiškai visomis savaitėmis dienomis mobilumo padidėjimas yra išlikęs“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Da

Da  portretas
apie ką jus ponai esate taip iš primadienio pasiskirstės tom melagėnu formos blatno huligano forsos stovio pavasario paukščiu čiulbėjimo tik gaila kad dar ne visi paukščiai parskrido truksta kregždučiu, taip mastikime ponai kur jus esate nubodus mums jau laikas surasti atėjo o ne lazankas kabinti liaudžiai, trečia banga gripo epidėmijos jau bus čia pat, imkim spresti tinkamus susirgimus kur sergame nuo senu senoves esam apiimti nuvaryti arkliai senom nutrešusiom ligom, apsčiai turime o daba tik iš vien nuo ryto iki vakaro suka velnio nuotakos šokius ir vis gasdina vis dėsto meloja pinigus plauna , aš tiek pasakysiu nebūtų pinigu navaro alibabki dainu nedainotu, už dika ir mūsų sveikatingumu tikrai rupintusi nulio vietoj, nereiktu, o dabar juk pinigas krenta šimtais tukstančiu kaip vienas nusinešė 300000š tukst, už dika patapšnojima nudirbo juodai už atitempima vakcinos o čia taip bent, anu laiku tam kopustui galva nuredėtu link kaleimo ilgiems metams, magadano platybiu

kur

kur portretas
tas mobilumas, kai viskas dygliuotose vielose? Gal vaikai visuomenininkų ar kokių ten buvo parvežti iš tik jiems žinomų apmokymų ir teritorijų? Baikit svaigt, pajūris buvo pustuštis, miestai irgi. Prakute su pinigu kadai išskride buvo, grįžo, tai nebent su virusu? Apsiraminkit, ponai, viskas turi pabaiga, neįveikiat viruso, faktas. Sorry.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių