Quantcast

V. Kasiulevičius: ar karantinas tikrai žudo?

  • Teksto dydis:

„Kai kurie garsūs Lietuvos politikai, gal net būsimos valdančiosios koalicijos partneriai, šią savaitę paskelbė, kad karantinas žudo. Statistikos departamentas reguliariai atsako į tokius klausimus, reikia tik pasidomėti. Nors visiems mums norėtųsi išsamios statistikos, kur būtų įvardijamos mirčių priežastys, tačiau reguliariai atnaujinami bendri skaičiai yra irgi gerai. Galime matyti, kaip keičiasi mirtingumo rodikliai metų eigoje. Galėtume nesunkiai teikti šiuos duomenis EUROMOMO projektui“, – antradienį feisbuke rašė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius.

Profesorius su savo sekėjais pasidalijo ir Statistikos departamento lentele. Šioje lentelėje pateikiami paskutinių trijų metų nuo sausio 1 dienos iki balandžio mėnesio 26 dienos (nuo pirmos iki septynioliktos savaitės) mirčių duomenys.

„Nuo 14 iki 17 metų savaitės (nuo kovo 30 dienos iki balandžio 26 dienos) gripo jau niekaip nebesurasi, todėl galime matuoti COVID-19 arba karantino poveikį. 2018 metais nuo 14 iki 17 metų savaitės mirė 3132 žmones, 2019 metais nuo 14 -17 savaitės – 2931 žmogus, 2020 metais nuo 14 iki 17 savaitės – 3131 žmogus. 2019 metais per minėtas keturias savaites (nuo kovo 30 dienos iki balandžio 26 dienos) mirčių 200 buvo mažiau negu šiais metais, tačiau palyginus 2018 metų ir 2020 metų 14 -17 savaites (kovo pabaiga ir balandžio mėnuo iki 26 dienos) rezultatai yra beveik identiški  – vienos mirties skirtumas...ir ta 2018 nenaudai. O jeigu dar perskaičiuoti mirtingumo rodiklius 100 tūkst. gyventojų? Lygiai taip pat kaip karantino kritikai teigia, kad karantinas žudo žmones, taip karantino šalininkai gali teigti, kad kuo ilgiau trunka karantinas, tuo mažiau mirčių (balandį mirčių mažiau negu kovą, bet taip būna beveik visada). O iš tiesų, visi bus neteisūs. Bent jau kol kas. Galbūt amžiaus pjūvai parodys ką nors ar Higienos institutas pateiks kokių nors įrodymų. Svarbiausia, kad mūsų šalis COVID-19 mirštamumo rodikliais iki šiol nepanaši į Belgiją, Italiją ar Ispaniją, o tai mūsų visos visuomenės nuopelnas....ir kai kurių palankiai susiklosčiusių aplinkybių“, – rašo profesorius.

Primename, kad antradienį Lietuvoje patvirtintas 47 mirties nuo koronaviruso atvejis – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje mirė senyvo amžiaus pacientė, prieš tai gydyta Kartenos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

„Teigiamas koronaviruso testas jai nustatytas buvo balandžio 27 dieną, o gegužės 5 dieną ryte moteris mirė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje“, – BNS sakė Nacionalinis visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Anot jos, pacientė priklausė rizikos grupei.

„Į rizikos grupę ji buvo įtraukta dėl amžiaus – jai buvo virš 80 metų ir dėl gretutinių ligų“, – sakė R. Lingienė.

Pirmadienį NVSC pranešė, kad Kartenos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje iš viso koronavirusas nustatytas 24 pacientams ir 5 darbuotojams.

Antradienio duomenimis, koronavirusu Lietuvoje užsikrėtė 1423 asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morta

Morta portretas
Už melą , pinigus gauna. Ir toliau jie burbina su tuo nelaimingu virusu.

Aldona

Aldona portretas
Mažiau pykčio, geriau padėkokime už išsaugotas gyvybės Pagarbiai, 68 metų senjora

kEulinas

kEulinas portretas
koliega chriuša
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių