Quantcast

V. Kasiulevičius – apie koronaviruso židinį Seime ir tautiečių sugrįžimą į parduotuves

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius pasidalijo įžvalgomis apie koronaviruso situaciją Lietuvoje. 

„Skirtingai nuo ministro ir kai kurių mano kolegų manau, kad Seimas šiuo metu (bent porą savaičių) privalo dirbti, kadangi būtina suformuoti veikiančią valdžią, tačiau reikia sutvarkyti chaosą: būtinas reguliarus (kas 5 - 7 dienos) Seimo narių PGR testavimas, vietoj namudinių kaukių su partijų simbolika – FFP2 respiratoriai, atstumai, į plenarinių posėdžių salę rinktis tik balsavimui, diskusijas vykdyti nuotoliu būdu, jokių kavučių su kolegomis – ir protrūkis bus suvaldytas. Nes kitu atveju mūsų laukia daug rimtesnė krizė. Vėliau, susitvarkius Seimo silpną IT bazę, protinga būtų pereiti į nuotolinį darbą“, – feisbuke penktadienį rašė profesorius.

Anot V. Kasiulevičiaus, COVID-19 situacijos analizė rodo, kad Europoje priklausome aukštos plitimo rizikos šalių grupei, kai teigiamų testų dalis gana aukšta.

1 skaidrė „Facebook“ nuotr.

„Tuo tarpu Lietuvos žmonės „atlaikė“ vos vieną savaitę ir vėl ėmė grįžti į parduotuves su šūkiu „Geriau mirsime, bet laiku apsipirksime“. Kodėl lenkai tą suvokia, o lietuviai – ne, suprasti labai sunku. Gyventojų „Google“ judėjimo duomenys akivaizdžiai rodo koreliaciją su naujų atvejų skaičiumi. Kaip matome iš trečios skaidrės, kur pasisuks pandemijos eiga vis dar lieka neaišku. Optimizmo savaitės pradžioje buvo daugiau. Tuo tarpu vokiečiams taikant tokius pačius karantino reikalavimus, situacija Vokietijoje daug geresnė“, – rašė profesorius.

2 skaidrė. „Facebook“ nuotr.

3 skaidrė. „Facebook“ nuotr.

4 skaidrė. „Facebook“ nuotr.

Primename, kad Lietuvoje šiandien paskelbta apie rekordinį koronaviruso atvejų skaičių: per parą nustatyti 2 tūkst. 272 nauji susirgimai. Tai didžiausias iki šiol nustatytas paros atvejų skaičius šalyje.

Nuo koronaviruso mirė 16 žmonių. Dėl kitų priežasčių mirė septyni žmonės.

Tuo tarpu Lietuvos žmonės „atlaikė“ vos vieną savaitę ir vėl ėmė grįžti į parduotuves su šūkiu „Geriau mirsime, bet laiku apsipirksime“. Kodėl lenkai tą suvokia, o lietuviai – ne.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 42 tūkst. 757 asmenys, 31 tūkst. 759 – tebeserga, 10 tūkst. 498 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 357 žmonės, dėl kitų priežasčių – 143 užsikrėtusieji.

Nuo birželio pradžios šalyje registruoti 503 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą ištirta 15 tūkst. 148 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 241 tūkst. 490.

A. Veryga ragina Seimą stabdyti darbą, testavimą vadina nepakankama priemone

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina Seimą dviem savaitėms stabdyti darbą, o sprendimą reguliariai testuoti parlamentarus, toliau rengiant posėdžius, vadina nepakankama priemone.

„Pasirašiau oficialų kreipimąsi į naująją Seimo vadovybę, į valdančiųjų partijų lyderius, kuriame pasiūliau mūsų, Sveikatos apsaugos ministerijos, ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pagalbą, siekiant suvaldyti koronavirusinės infekcijos plitimą Seime“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Šitame kreipimesi akcentavau, kad priemonių reikia imtis nedelsiant, jame rekomenduojama stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių be išimčių. Noriu akcentuoti, kad tikrai nereikėtų spekuliuoti nuotoliniu darbu ar panašiais dalykais, kuriuos dar reikėtų ir priimti Seime“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen penktadienį sakė, kad pirmadienį Seimo valdyba spręs dėl greitesnio nuotolinio darbo įteisinimo, „valstiečius“ bandys įtikinti nestabdyti Seimo statuto pataisų.

Siekiant pažaboti viruso plitimą Seime taip pat numatyta kas savaitę testuoti parlamentarus dėl koronaviruso (COVID-19), prie parlamento gali atsirasti mobilus patikros punktas.

A. Veryga Seimą įvardino koronaviruso židiniu ir teigė, kad vien parlamentarų testavimas situacijos neišspręs.

„Tikrai ne sprendimas yra tiesiog testavimas. Nes tam tikrą laikotarpį, net ir esant neigiamam testui, žmogus gali būti jau užsikrėtęs“, – kalbėjo jis.

Ministras ragino valdančiąją daugumą imtis iniciatyvos ir suvaldyti infekcijos plitimą parlamente. Anot jo, tai parodytų, kad naujoji valdžia yra pasirengusi valdyti situaciją „daug didesniu masteliu“.

Jis pabrėžė, kad Seime dirba rizikos grupėms priklausantys asmenys ir jiems užsikrėtimas gali būti ypatingai pavojingas.

A. Veryga taip pat sakė, kad ministerija ir anksčiau teikė Seimui patarimus dėl darbo pandemijos metu.

„Ir dabar (teikėm siūlymus – BNS) per Seimo narių priesaiką. Deja, bet gavom labai kategoriškus išaiškinimus iš Konstitucinio Teismo pirmininko, kad nieko ten keisti negalima“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, pats parlamentas pavasarį nepritarė siūlymams dėl nuotolinio darbo.

„Ministerija negali tiesiogiai Seimo darbui daryti įtakos“, – komentavo jis.

Per balsavimą dėl nuotolinio darbo pats A. Veryga susilaikė.

„Nuotolinio darbo metu, pagal tuos modelius, kurie buvo siūlomi, turėtų susirinkti bent jau balsavimams, tai reiškia, kad jie fiziškai būtų patalpose, susirinktų, bendrautų, kontaktas nenutrūktų“, – pridūrė ministras.

Paklaustas, ar nekyla rizika, jog šiuo metu sustabdžius Seimo darbą gali būti praleisti įstatymuose numatyti terminai, per kuriuos būtina suformuoti naująją Vyriausybę, A. Veryga teigė, kad tą turi įsivertinti Seimo valdyba.

„Tikrai nesu labai geras visų šitų konstitucinių detalių žinovas, manau, kad tą turėtų ir įsivertinti Seimo valdyba, pasitarusi su Seimo teisininkais. Kiek man teko kalbėtis, tai lyg ir būtų galimybė tilpti į terminus. (...) Gal daugiau įtampų yra dėl paties biudžeto, bet reikia ieškoti sprendimų“, – kalbėjo jis.

Ketvirtadienį pranešta, kad COVID-19 nustatytas Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir buvusiam parlamento vadovui Viktoriui Pranckiečiui.

Anksčiau koronavirusu susirgo dar keli esami ir buvę parlamentarai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdonė

Valdonė portretas
Greičiau į seimą įmeskit Greičiau Greičiau Kasiulevičių ir Čeplinską į seimą. Duokite jiems daugiau atsakomybės,mažiau bus pliurpimo ir diagramų. tik visiems kelią sumaištį

KASIULEVIČIAU, juk žmonės iš medikų p i r m a laukia

KASIULEVIČIAU, juk žmonės iš medikų p i r m a laukia portretas
ne politikavimo , --labai keistai a t r o d a i , kai turimą specialybę labai pigiai IŠMAINAI į politikavimą, negi n e s u v o k i , kad ŽMONĖMS svarbiau s v e i k a t a , nei t u š č i a s politikavimas.

seniai ji stebiu

seniai ji stebiu portretas
šamanas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių