Quantcast

Tyrimo rezultatai šokiruoja: lietuviai turi genų iš prieš 40 tūkst. metų išnykusių neandertaliečių

  • Teksto dydis:

Ištirti lietuvius Vilniaus universiteto (VU) medicinos fakulteto mokslininkams prireikė trejų metų. Ir jiems pavyko. Pirmą kartą Lietuvoje nuskaityti visi lietuvio genai, o ne konkreti jo dalis. Nors darbo buvo daug, pasakojama LNK reportaže.

„Visa mūsų genetinė informacija ir sudaro genomą, kurį sudaro 3,2 mlrd. keturių skirtingų tipų raidelių (A, T, G ir C)“, – kalbėjo VU medicinos fakulteto biomedicinos mokslų daktarė Alina Urnikytė.

Genetikai analizavo 25 naujagimius ir 75 jų tėvus, kurie buvo bent trečios kartos lietuviai. Genuose vylėsi atrasti kažką naujo naujagimyje, ko neturėjo tėvai, bet ryškaus skirtumo neaptiko.

„Matome, kad per kartas yra pakitimų, kad keičiasi genomas, bet kol kas negalime pasakyti, kokia yra to reikšmė: ar keičiasi į gerąją pusę, ar prisitaiko prie pakitusių aplinkos sąlygų, ar į blogąją“, – tęsė A. Urnikytė.

Tyrimas atskleidė ir šokiruojančių dalykų: pasirodo lietuviai turi genų, ateinančių iš neandertaliečių, prieš 40 tūkst. metų išnykusios žmonių rūšies. Vienas jų lemia tai, kaip atrodome. Lietuviai šviesių plaukų ir mėlynų akių genų turi daugiau nei kitos Europos populiacijos.

„Buvo sakoma, kad tikras lietuvis – šviesiaplaukis, tai šis tyrimas tai, kas buvo pasakyta tarpukario mokslininkų, pasitvirtina ir atlikus genetinius tyrimus. Nustatyta, kad yra specifinis genas, kuris lemia šviesesnę odą ir mėlyną akių spalvą“, – kalbėjo VU medicinos fakulteto dekanas Algirdas Utkus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Praeities žmonių dėka galima sakyti, kad lietuvis yra gerai virškinantis riebalus, pavyzdžiui, cepelinus su spirgučiais, mat iš neandertaliečių ateina ir genai, atsakingi už riebalų skaidymą.

„Yra genas, susijęs su maistinių riebalų skaidymu, kas galbūt yra susiję su mūsų mėgstamu riebesniu maistu. Šaltas klimatas gal irgi daro įtaką“, – pasakojo A. Urnikytė.

Dar vienas lietuvių archajinis genas padeda kovoti su infekcijomis, tačiau mokslininkai dar aiškinasi, kokios jos yra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Imelda Diamante

Imelda Diamante portretas
Džiaugiuosi tuo, kaip patikėjau gydytoju Ilekhojie, kad po beveik metų išsiskyrimo sugrąžins mano buvusį vyrą. Prieš susitikdamas su gydytoju Ilekhojie, ieškojau daugybės svetainių, ieškodamas būdų, kaip susigrąžinti savo buvusį vyrą po to, kai jis be jokios priežasties paprašė skirtis. Buvau sugniuždyta, bet daktaras Ilekhojie suteikė man vilties ir patikinimo, kad jis bus sugrąžintas pas mane. Po susitaikymo burtažodžio mano vyras paskambino po dviejų dienų ir paprašė grįžti namo pas mane ir mūsų keturis vaikus. Kitą dieną jis grįžo namo ir aš labai džiaugiuosi vėl su juo susitikęs. Naudoju šias priemones, kad įvertinčiau daktarą Ilekhojie už tai, ką jis padarė dėl manęs, taip pat padėjo daugeliui kitų žmonių. Palieku jo kontaktą, kad galėtumėte su juo susisiekti, jei turite panašių problemų. Whatsapp +2348147400259

praktiškai

praktiškai portretas
ryškiausiai šie genai pasireiškia 141 -am piliečiui ir kgb atplaišai...

ir kas čia netikėto?

ir kas čia netikėto? portretas
Anokia sensacija. Daugelis žmonių turi neandertaliečių genų. Kaip ir daugelio, ar net apskritai kiekvieno iš mūsų, protėviai buvo žmogėdros. Gyvenkite dabar su tuo! :)
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių