Quantcast

Tyrimas atskleidė, kiek visiškai paskiepytų žmonių užsikrėtė COVID-19

  • Teksto dydis:

Sausio–balandžio mėnesiais vos 0,01 proc. visiškai paskiepytų žmonių užsikrėtė COVID-19, rodo JAV vyriausybės tyrimo rezultatai, patvirtinantys aukštą vakcinų veiksmingumo lygį.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) paskelbtame tyrime buvo nustatomi vadinamieji „prasiveržę“ atvejai tarp 101 mln. visiškai paskiepytų JAV gyventojų.

„Nors FDA (JAV Maisto ir vaistų administracijos) patvirtintos vakcinos yra itin veiksmingos, prasiveržę atvejai yra tikėtini, ypač iki tol, kol gyventojų kolektyvinis imunitetas nepasieks pakankamo lygio“, – sakoma CDC pranešime.

Tyrime nagrinėtas sausio 1 – balandžio 30 d. laikotarpis.

Iš viso buvo nustatyti 10 262 užsikrėtimo COVID-19 atvejai žmonėms, kurie liga užsikrėtė praėjus 14 ar daugiau dienų po antrosios „Pfizer-BioNTech“ ar „Moderna“ vakcinos dozės arba pirmosios ir vienintelės „Johnson & Johnson“ vakcinos dozės.

Iš šių atvejų 6 446 – arba 63 proc. – užfiksuoti moterims, o pacientų amžiaus mediana yra 58 metai.

Iš šių kiek daugiau nei 10 tūkst. COVID-19 atvejų 2 725 atvejai, arba 27 proc., buvo besimptomiai, 706 pacientai (7 proc.) buvo paguldyti į ligoninę dėl su COVID-19 susijusių priežasčių, o 132 pacientai (1 proc.) mirė dėl su COVID-19 susijusių priežasčių.

Taigi, 0,01 proc. visiškai paskiepytų žmonių užsikrėtė COVID-19, apie 0,0007 proc. buvo paguldyti į ligoninę, o mirtingumas nuo COVID-19 siekė 0,0001 proc.

5 proc. ligos atvejų buvo atliktas sekoskaitos tyrimas, kuris parodė, kad 64 proc. pro vakcinų sukurtą imunitetą „prasiveržusių“ atvejų sukėlė koronaviruso atmainos, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pripažįstamos kaip keliančios nerimą. Daugiausia iš atmainų sukeltų atvejų sukėlė B.1.1.7 atmaina, pirmą kartą nustatyta Didžiojoje Britanijoje.

„COVID-19 atvejų, hospitalizacijų ir mirčių skaičius, kuriam vakcinos užkirs kelią, gerokai pranoks pro vakcinų imunitetą prasiveržusių atvejų skaičių“, – teigia tyrimo autoriai.

Tiesa, CDC pabrėžė, kad tikrasis pro vakcinų apsaugą prasiveržusių atvejų skaičius veikiausiai yra gerokai didesnis, tačiau dauguma tokių atvejų yra besimptomiai arba sukelia tik lengvus simptomus.

Jungtinėse Valstijose bent vienos vakcinos dozės yra sulaukę jau 164 mln. žmonių arba 50 proc. visų gyventojų, o 39 proc. yra visiškai paskiepyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių